Πιθανή θεωρεί μια αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η Societe Generale, στις 19 Απριλίου 2024, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, καθώς όπως αναφέρει τα θεμελιώδη δικαιολογούν μια θετική αλλαγή.
Και αυτό, όπως αναφέρει, θα έρθει κόντρα στη γενική εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη, όπου οι εκτιμήσεις για τις αξιολογήσεις των αξιόχρεων δεν είναι ιδιαίτερα θετικές, γεγονός που οδηγεί τη γαλλική τράπεζα να συστήσει θέση long στα ελληνικά ομόλογα έναντι των βελγικών.
Προσοχή στα θεμελιώδη
Σύμφωνα με την Societe Generale, τα spreads των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων άρχισαν να διευρύνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μετά από μήνες αξιοσημείωτης πτώσης. Ενώ το κλίμα κινδύνου παραμένει θετικό και τα πιστωτικά περιθώρια είναι σε γενικές γραμμές σταθερά, η προσοχή της αγοράς φαίνεται να στρέφεται στα θεμελιώδη στοιχεία των ευρωπαϊκών ομολόγων (EGB) ενόψει ορισμένων βασικών αξιολογήσεων το 2ο τρίμηνο του έτους.
Η Societe Generale βλέπει ότι υπάρχουν περισσότεροι κίνδυνοι για τη Γαλλία παρά για την περιφέρεια, επομένως εκτιμά ότι θα μπορούσαμε να δούμε το spread μεταξύ των ομολόγων με την Γερμανία να διευρύνεται στις 55 μονάδες βάσης εάν οι ανησυχίες των αγορών διαρκέσουν μέχρι τις αξιολογήσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Αν και η βιωσιμότητα του χρέους αποτελεί ανησυχία, δεν χρειάζεται να είναι άμεση και οι επενδυτές θα μπορούσαν να επικεντρωθούν εκ νέου στις θέσεις τους εάν σταθεροποιηθούν τα spread, επισημαίνει η Societe Generale.
Φόβοι για τις προοπτικές των ανοιξιάτικων αξιολογήσεων
Ενώ η ιστορία των μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ γίνεται λίγο λιγότερο αβέβαιη, η προσοχή της αγοράς φαίνεται να στρέφεται στα θεμελιώδη στοιχεία των ομολόγων, μετά τα υψηλότερα από τα αναμενόμενα ελλείμματα του ιταλικού και γαλλικού προϋπολογισμού του 2023. Οι αναλυτές της Societe Generale επανέλαβαν την προειδοποίησή τους ότι «θα είναι δυσκολότερο για τα δημόσια οικονομικά της ζώνης του ευρώ από το 2025, καθώς η δημοσιονομική σύσφιξη δεν μπορεί πλέον να προέλθει από την κατάργηση των έκτακτων μέτρων».
Έτσι, το φθινόπωρο του 2024 θα είναι ώρα κρίσης, καθώς όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρόκειται να στείλουν τα προσχέδια δημοσιονομικών τους σχεδίων στην Επιτροπή τον Οκτώβριο και οι αγορές είναι πιθανό να επικεντρωθούν σε αυτό.
Ωστόσο, θα μπορούσαμε να έχουμε νέα δεδομένα μέχρι τότε, έτσι οι επενδυτές μπορεί να αρχίσουν να εξετάζουν περισσότερο τα θεμελιώδη στοιχεία βραχυπρόθεσμα, ειδικά δεδομένου του χρονοδιαγράμματος αξιολογήσεων που θα ακολουθήσει.
Προσοχή στις επερχόμενες αξιολογήσεις
Ένα στοιχείο που πρέπει να παρακολουθούμε τους επόμενους μήνες, κατά την άποψη της Societe Generale, θα είναι οι αξιολογήσεις, ειδικά αυτές για το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Στο Βέλγιο, δεν αναμένονται αλλαγές από τον Moody’s ή τον S&P αυτή την άνοιξη, καθώς ο τρόπος με τον οποίο η επερχόμενη κυβέρνηση χειρίζεται τις δημοσιονομικές μετρήσεις και εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι προφανώς βασικός και για τους δύο οίκους. Άρα, εκ των προτέρων δεν υπάρχει βιασύνη για αλλαγή της αξιολόγησης πριν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Ωστόσο, η Societe Generale βλέπει τον κίνδυνο αρνητικής αξιολόγησης τον Οκτώβριο από την S&P, η οποία έχει πολύ υψηλότερη αξιολόγηση από τους άλλους οίκους.
Τέλος, όσον αφορά τη Γαλλία, η Societe Generale δεν περιμένει καμία αλλαγή από τη Fitch, η οποία υποβάθμισε τη Γαλλία πέρυσι σε AA- Σταθερό. Ωστόσο, βλέπει κινδύνους αρνητικής αξιολόγησης από τους Moody’s και S&P φέτος. Αυτό έγκειται κυρίως στην κατάσταση και τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών και των δαπανών για τόκους, που έχουν αναγνωριστεί ως βασική πιστωτική πρόκληση και από τους δύο οίκους. Αλλά θα μπορούσαν να περιμένουν τις ημερομηνίες της δεύτερης αναθεώρησής τους αργότερα μέσα στο έτος (25 Οκτωβρίου για τον Moody’s και 29 Νοεμβρίου για τον S&P) για να αποκτήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις δημοσιονομικές μετρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτύχει αποτελεσματικά τους στόχους της.
Η βιωσιμότητα του χρέους θα έχει σημασία, αλλά ίσως όχι ακόμα
Οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι ένα ζήτημα για αργότερα μέσα στο έτος. Οι πρόσφατες εξελίξεις για τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος προκαλούν ανησυχία, αλλά όχι απαραίτητα άμεση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανότατα θα παράσχει καθοδήγηση στις εθνικές κυβερνήσεις αμέσως μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, αναμένοντας από τις χώρες να καταρτίσουν τα τους σχέδια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Το πολύ, ενδέχεται να λάβουμε μια νέα έκδοση της έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους για το 2023.
Οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος θα μπορούσαν να δρομολογηθούν ήδη από τον Ιούνιο (για χώρες που παραβιάζουν τον κανόνα του ελλείμματος του 2023). Ωστόσο, πολλές χώρες μπορεί να έχουν παραβιάσει τον κανόνα, επομένως η βασική εστίαση θα είναι στα σχέδια μεμονωμένων χωρών που θα εκπονηθούν στις αρχές του φθινοπώρου, ειδικά για μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και το Βέλγιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι οργανισμοί αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ενδέχεται να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες προτού προβούν σε υποβαθμίσεις, παρόλο που η Γαλλία παραμένει σαφής κίνδυνος τον Απρίλιο.
Διαβάστε ακόμη:
- Φώτης Ιωαννίδης: 12 ομάδες από 6 πρωταθλήματα έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον
- «Τρύπα» $1 τρισ. στα εμπορικά ακίνητα απειλεί την αμερικανική οικονομία
- Ο Στέφανος Κασσελάκης αποκηρύττει την Αριστερά και στρέφεται στο Κέντρο
- Λαβίνια Σταθάκη: Έφυγε από τη ζωή η γνωστή fashion blogger – Ήταν μητέρα τριών παιδιών