search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκυλακάκης: Οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα στα επιτόκια καταθέσεων

«Έπιασε τόπο η στάση του Χρήστου Σταϊκούρα στις τράπεζες, αλλά έχει αρκετό τόπο να πιάσει ακόμα», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Επιδοτήσεις ρεύματος: Στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι οι τράπεζες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα στα επιτόκια καταθέσεων, διότι πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να έχουν οι πολίτες καλύτερα επιτόκια καταθέσεων. Ως εκεί μπορούμε να πάμε στη φάση αυτή.

«Έπιασε τόπο η στάση του Χρήστου Σταϊκούρα στις τράπεζες, αλλά έχει αρκετό τόπο να πιάσει ακόμα», επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Αναφορικά με τα δάνεια, ο Θόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι «πιέσαμε στο βαθμό που μπορούμε να πιέσουμε, γιατί αν παρέμβουμε θα εκληφθεί αυτόματα ως μετατροπή των δάνειων αυτών σε κόκκινα από τους Ευρωπαίους». Και πρόσθεσε: «Οπότε, επειδή οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα χειρότερα κόκκινα δάνεια σε όλη την Ευρώπη, είμαστε περισσότερο δέσμιοι στο να παρέμβουμε εμείς».

Ακόμη, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσαν οι τράπεζες καλύπτουν 30.000 ανθρώπους με ικανοποιητικό τρόπο.

«Επί πολλά χρόνια δεν δάνειζαν, τώρα αρχίζουν να δίνουν νέα δάνεια, αλλάζει το μείγμα, και εκεί μπορούμε να δούμε βελτιώσεις» σημείωσε.

«Βασική δουλειά των τραπεζών είναι να δανείζουν, άλλα αποτελεσματικά, χωρίς κόκκινα δάνεια», επισήμανε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Για το ενδεχόμενο ρύθμισης οφειλών σε 120 δόσεις αποσαφήνισε ότι οι θεσμοί «έχουν έντονη άποψη, και αρνητική», ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. «Η χώρα δεν έχει ακόμα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και ακόμα κι αν την κατακτήσει, πιστεύουμε το 2003 είναι χώρα υπό απλή εποπτεία μαζί με τις άλλες».

Σχετικά με τις προμήθειες ο υπουργός σχολίασε ότι είναι καθαρά θέμα λειτουργίας ανταγωνισμού στο εσωτερικό του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα θα μείνει εκτός ύφεσης το 2023, πιθανότατα με 1,8% ανάπτυξη, και πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, δηλαδή ένα «καλό μείγμα» που θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην επενδυτική βαθμίδα και θα της επιτρέψει να «αλλάξει πίστα».

Διαβάστε ακόμη: