search

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Επί δύο ώρες «μπινελικωνόμασταν» με τους τραπεζίτες

Με γλαφυρό τρόπο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, στη συνάντησή συνάντησή του με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Σταϊκούρας: Επί δύο ώρες «μπινελικωνόμασταν» με τους τραπεζίτες

Με γλαφυρό τρόπο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε μία τεταμένη ατμόσφαιρα, στη συνάντησή συνάντησή του με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες στο περιθώριο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023 που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας σχολίασε τη δίωρη συνάντηση που είχε το πρωί στο γραφείο του με στελέχη τραπεζών.

«Επί δύο ώρες μπινελικονόμασταν» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Είμαι ικανοποιημένος στο βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμη».

Για το σχέδιο διάσωσης δανειοληπτών σχολίασε: «Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000. Ήταν και αυτή η συζήτηση κακή, διότι συνεχίζω να πιέζω ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί (σ.σ υπεύθυνοι των τραπεζών».

Ο υπουργός είπε πως η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις αρχές του 2023, προσθέτοντας ότι επίδομα 600 ευρώ θα πάρουν μόνο οι ένστολοι αστυνομικοί και στελέχη του λιμενικού σώματος ενώ τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων θα λάβουν επιδόματα εκτός έδρας και νυχτερινά.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια των νέων καταθέσεων και να μειώσουν τα επιτόκια των νέων δανείων.

Κύκλοι του Μαξίμου, μετέφεραν πως ο πρωθυπουργός ήταν «ιδιαίτερα ενοχλημένος» για τη στάση που τηρούν οι τράπεζες, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει ζητήσει στήριξη στους ευάλωτους δανειολήπτες, αύξηση στις εγκρίσεις αιτήσεων εξωδικαστικού μηχανισμού, μείωση επιτοκίων χορηγήσεων και «φρένο» στο κόστος προμηθειών απλών τραπεζικών συναλλαγών. Παράλληλα έχει νομοθετήσει να μη δοθεί κανένα bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022..

«Το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων είναι 0,05% σταθερό. Το μέσο επιτόκιο των νέων δανείων τον Οκτώβριο αυξήθηκε κατά 0,26% και είναι 4,86%, απαράδεκτο. Θα πρέπει να κάνουν αύξηση επιτοκίων καταθέσεων άμεσα και σημαντικά, και να μειώσουν το επιτόκιο στα νέα δάνεια», δήλωνε στις 3 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών.

Διαβάστε ακόμη: