search

TOP SECRET

«Διαβολοβδομάδα» για ευρωπαϊκή, αμερικανική και διεθνή οικονομία

Επίκεινται σοβαρές αποφάσεις, που έχουν σχέση με το κόστος χρήματος και θα επηρεάσουν όλο το επόμενο έτος.

«Διαβολοβδομάδα» για ευρωπαϊκή, αμερικανική και διεθνή οικονομία

Με μπασκετικούς όρους, αυτή η εβδομάδα και ειδικά το διήμερο Τετάρτης και Πέμπτης, θα έπρεπε να λέγεται “διαβολοβδομάδα” για την ευρωπαϊκή, την αμερικανική, αλλά και τη διεθνή οικονομία γενικότερα.

Και αυτό γιατί επίκεινται σοβαρές αποφάσεις, που έχουν σχέση βασικά με το κόστος χρήματος, αλλά ακριβώς αυτές οι αποφάσεις θα επηρεάσουν όχι μόνο τον…επόμενο μήνα, αλλά το πιθανότερο όλο το τρέχον έτος.

Και για να σας εξηγήσω τον όρο “διαβολοβδομάδα”, αρκεί να σας πω κατ΄αρχήν ότι σήμερα η Fed, η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοινώνει την πολιτική της για τα επιτόκια και το αν θα τα αυξήσει και πόσο.

Αν η Fed θεωρήσει ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί και η προσπάθεια ανάσχεσης του αποδίδει τα πρώτα αποτελέσματα, τότε ίσως να έχουμε διαφοροποιήσεις από την ως τώρα πολιτική της έστω και με δειλά βήματα.

Ας μην ξεχνάμε βέβαια το κάζο που έπαθαν όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες, όταν πέρυσι τέτοιο καιρό μας βομβάρδιζαν με δηλώσεις ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι ένα “προσωρινό φαινόμενο”, οπότε τώρα είναι εκ των πραγμάτων πολύ προσεκτικότεροι και για το λόγο αυτό και οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια θεαματική μεταστροφή, πλην ίσως ένα μικρό μήνυμα πως η κατάσταση τουλάχιστον ελέγχεται στα τρέχοντα επίπεδα.

Ακολουθεί αύριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα λάβει τις δικές της αποφάσεις, έχοντας γνώση και της απόφασης της Fed, και έχοντας υπόψη ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Παραδοσιακά, θα ακολουθήσουν και όλες οι άλλες κεντρικές τράπεζες.

Ιδού, λοιπόν, το μέγα ερώτημα: Θα επιλέξουν οι τραπεζίτες να οδηγηθούμε σε βαθύτερη της παρούσης ύφεση και νομοτελειακά σε νέα κρίση, ή, θα ακολουθήσουν ένα ενδιάμεσο μονοπάτι, πιο ήπιο και επιδεχόμενο ανά πάσα στιγμή μετατροπές και αλλαγές, ανάλογα με τα μηνύματα των αγορών και βασικά των οικονομιών;

Οι οποίες, έχουν ήδη προσαρμόσει τους προϋπολογισμούς τους σε πιο λελογισμένες βάσεις, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν παρελθόν για όλους, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμα τις συνέπειες μιας βαθύτερης και καταστροφικής ύφεσης. Ίδωμεν…

Να μην ξεχάσω, σήμερα έχουμε νέα παρτίδα πόκερ, μεταξύ Σταϊκούρα και τραπεζιτών.

Το φιλοθεάμον κοινό με… κομμένη την ανάσα παρακολουθεί για να δει, θα είναι 20.000 οι ωφελούμενοι, θα είναι 25.000 ή 30.000, νούμερο που θα επιφέρει… καταστροφικά βάρη στις τράπεζες.

Επι τη ευκαιρία, είδατε τι πανηγύρια σε πολλά ΜΜΕ, για το ταμείο που προτείνουν οι τράπεζες, με συμμετοχή 50% των ίδιων και άλλο τόσο του Δημοσίου; Σκληρός ο αγώνας σου, υπουργέ μου, συμπάσχω…

Διαβάστε ακόμη: