Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι «σε κανέναν καταναλωτή που άλλαξε πάροχο και έχει οφειλές στον προηγούμενο πάροχο δεν πρόκειται να κοπεί το ρεύμα».
Ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις -κυρίως μικρομεσαίες- όσο διάρκεια η ενεργειακή κρίση.
Ακόμη, ανάφερε ότι μέσα σε 40 ημέρες από τις 7 Ιουλίου, που λειτουργεί ο νέος μηχανισμός, έχουμε εισπράξει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από τις εταιρείες και στο ποσό αυτό θα έρθουν σύντομα να προστεθούν εκείνα από την αναδρομική φορολογία των υπερκερδών για το προηγούμενο διάστημα, τα οποία θα φορολογηθούν με 90%.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, στην Ισπανία η τιμή της λιανικής τον μήνα Ιούλιο ήταν κατά 30% ακριβότερη από την Ελλάδα.
Επίσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόινισε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο γίνονται δεκτές οι προτάσεις που έχει κάνει ο ίδιος, αλλά και ο πρωθυπουργός.
«Παράθυρο» Σκυλακάκη για επιπλέον μέτρα στήριξης
Νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, άφησε «παράθυρο» για επιπλέον μέτρα στήριξης,
Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι υπάρχει μεν ένας «σκελετός» ωστόσο υπάρχει και μια ρευστότητα, την οποία όπως είπε «καταλαβαίνει και ο κόσμος». Αναφερόμενος δε στην τιμή του φυσικού αερίου, είπε χαρακτηριστικά: «Η τιμή του είναι 269 ευρώ, είναι δηλαδή πάνω από 10 – 15 φορές παραπάνω από ότι στην προ κρίσης (του πολέμου στην Ουκρανία) περίοδο».
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν παράγει φυσικό αέριο, το εισάγει εξ ολοκλήρου. Ένα κομμάτι από τη Ρωσία, ένα κομμάτι από τη Ρωσία, ένα κομμάτι με LNG από διάφορες πηγές όπου διατίθεται φυσικό αέριο. Αυτό σημαίνει ότι χάνουμε σε ετήσια βάση πάνω από 10 δισ. ευρώ κόστος. Αυτό το κόστος το χάνει η ελληνική οικονομία. Στον περασμένο χρόνο είναι πάνω από 4-5 δισ. ευρώ αυτό που έχασε η οικονομία. Δεν υπάρχει τρόπος για να υπάρχει ηλεκτρισμός από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς να πληρώσουμε αυτήν την τιμή. Έρχεται το κράτος και καλύπτει ένα κομμάτι του. Δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο. Βοηθάει πάρα πολύ τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λιγότερο τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Από την υψηλή ανάπτυξη της Οικονομίας βρίσκουμε τα χρήματα και δίνουμε. Από το γεγονός ότι υπάρχουν εξαγωγές, τουρισμός και επενδύσεις. Αν αύριο το πρωί έχεις μια πτώση του ρυθμού ανάπτυξης δεν θα υπάρχουν οι αντίστοιχοι πόροι για να μπορείς να δίνεις αυτή τη βοήθεια. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής», πρόσθεσε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
Διαβάστε ακόμη:
Ρεύμα: Δίνει τα ρέστα της η κυβέρνηση στους καταναλωτές με τιμολόγια προ κρίσης
Έλενα Κρεμλίδου: Ποζάρει με ανοιχτά πόδια και ανεβάζει τη θερμοκρασία