Το παγκόσμιο εμπόριο τροφίμων κατέγραψε νέο ρεκόρ ως προς τον όγκο και την αξία αξία του βάσει των στοιχείων της τελευταίας έκθεσης που δημοσιεύθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), λόγω της αύξησης τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, η οποία θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις φτωχότερες χώρες.

Κόστος εισαγωγών

Mε τις τιμές τροφίμων να αυξάνονται σημαντικά, ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, εκτιμά ότι ο παγκόσμιος τζίρος για τις εισαγωγές τροφίμων θα αγγίξει το υψηλό όλων των εποχών, το 2021, και θα ξεπεράσει τα 1,75 τρισ. δολάρια, σημειώνοντας, έτσι, 14% αύξηση από το προηγούμενο έτος και 12% αύξηση σε σχέση με όσα είχαν προβλεφθεί τον Ιούνιο.

Πιο αναλυτικά, οι αναπτυσσόμενες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με απότομες αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων, όπως τα δημητριακά, τα φυτικά έλαια, τα ζωικά λίπη, τους ελαιούχους σπόρους, με τα τρόφιμα υψηλής αξίας, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα αλιευτικά προϊόντα και τα ποτά να αποτελούν τα προϊόντα όπου σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις.

Οι εξελίξεις κατά προϊόν

-Βελτιώσεις αναμένονται στη συνολική κατάσταση εφοδιασμού για ελαιούχους σπόρους και παράγωγα προϊόντα, παρά το στενό ισοζύγιο κατά την περίοδο 2020-2021.

Εντούτοις, τα αποθέματά τους, στο τέλος της σεζόν, ενδέχεται να παραμείνουν κάτω του μέσου όρου. Πιο συγκεκριμένα, έπειτα από τρία έτη συρρίκνωσης, η παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης αναμένεται να ανακάμψει, αλλά θα συνεχίσει να υπολείπεται της παγκόσμιας κατανάλωσης, καθώς το εμπόριό της πρόκειται να σημειώσει μείωση, λόγω των αυξήσεων των τιμών και της μειωμένης διαθεσιμότητάς της σε βασικές χώρες εξαγωγής.

παραγωγή κρέατος, το 2021, και, κυρίως, του χοιρινού, πρόκειται να επεκταθεί, κυρίως, λόγω της ανάκαμψης της παραγωγής στην Κίνα και της γενικότερης αύξησης της ζήτησης σε διάφορες χώρες παραγωγής κρέατος ανά τον κόσμο, πλην της Ωκεανίας. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, παρατηρείται μείωση του συντελεστή αύξησης των εισαγωγών από σημαντικές περιοχές εισαγωγής, κυρίως στην Ασία και την Ευρώπη.

-Το 2021 αναμένεται, επίσης, η επέκταση της παραγωγής γάλακτος, κυρίως, στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική, με το μέσο εμπόριο γαλακτοκομικών προϊόντων να αναμένεται να επεκταθεί εν μέσω της οικονομικής ανάκαμψης, μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Εντούτοις, τους τελευταίους μήνες, παρατηρήθηκε μείωση στις εισαγωγές λόγω της αύξησης της εγχώριας παραγωγής και της υποτονικής καταναλωτικής ζήτησης.

-Αύξηση, ακόμη, κατά 2%, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, αναμένεται το 2021 στην παραγωγή αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

-Ανάκαμψη αναμένεται, επίσης, και στο εμπόριο ψαριών παρά τα υψηλά κόστη ναύλων και τις υλικοτεχνικές καθυστερήσεις.

Ανεξέλεγκτες οι τιμές σε τρόφιμα κι αγροτικά προϊόντα

Η Ευρώπη ξαναζεί τον εφιάλτη της Βαϊμάρης

To «θρίλερ» του καφέ: Έρχεται κι άλλη αύξηση το 2022

Επιμένουν οι τραπεζίτες: «Σπάνιος και προσωρινός ο πληθωρισμός»