Το… χαβά της η ΕΚΤ, επιμένει στο παραμύθι “παροδικός” (στασιμο;)πληθωρισμός, παρότι αυτό έχει ήδη καταρριφθεί στην ουσία από τους ίδιους τους τραπεζίτες.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Ούτε μεταξύ τους δεν ασχολούνται να συνεννοηθούν πλέον, αφού από ό,τι φαίνεται κανείς δε δίνει και σημασία. Ο πλανήτης δείχνει να έχει αποδεχθεί άλλες κι άλλες κανονικότητες, μερικές αυξήσεις τιμών θα τον τρομάξουν;

Θα έπρεπε βέβαια, να τον τρομάζουν, και πολύ μάλιστα. Διότι αυτό που έρχεται -ή μάλλον έχει ήδη έρθει-, δεν έχει προηγούμενο στην οικονομική ιστορία. Περίοδοι κακού πληθωρισμού σαφώς έχουν ξαναυπάρξει. Ωστόσο το μέγεθος των αυξήσεων, ο τρόπος με τον οποίον περνούν αυτή τη στιγμή και η ριζική αλλαγή στον τρόπο ζωής μας θα είναι τόσο κολοσσιαία, που θα επισκιάζουν το στασιμοπληθωρισμό της Βαϊμάρης, του 1970 και οποιονδήποτε άλλον μέχρι τώρα.

Επιμένουν οι τραπεζίτες: "Σπάνιος και προσωρινός ο πληθωρισμός"

Αναλυτικά για το τι πραγματικά συμβαίνει στην πιο κρίσιμη οικονομική καμπή της δεκαετίας μας μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Από εκεί και πέρα, οι περιστασιακές -αξιοθρήνητες κατ’ εμέ- δηλώσεις, ανέλπιστες προσπάθειες υπεκφυγής των τραπεζιτών της Fed και της ΕΚΤ, δεν παύουν να μας διασκεδάζουν. Μολονότι ψέματα, κρύβουν αλήθειες πίσω από τις προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις (όπως transitory), αρκεί να είναι σε θέση να τις αποκρυπτογραφήσει κανείς.

Γλυκά μικρά ψέματα (και πικρές αλήθειες)

Για παράδειγμα μιλούν όλο χαρά για ανάκαμψη. Πράγματι θα υπάρξει ανάκαμψη. Αυτό θα έλειπε άλλωστε μετά από υποτίθεται άνοιγμα μιας παγωμένης από λοκντάουν οικονομίας. Το θέμα είναι ΠΟΣΟ θα είναι αυτή η ανάκαμψη, ή μάλλον κατά πόσο καλύπτει τη χασούρα. Διότι μια ύφεση 10% δεν καλύπτεται από μια ανάκαμψη 10%. Απαιτείται 20%!

Επιμένουν οι τραπεζίτες: "Σπάνιος και προσωρινός ο πληθωρισμός"

Ή μιλούν για “σπάνιο”, “μεμονωμένο” και παροδικό πληθωρισμό. Στο μυαλό μου έρχονται οι στίχοι του Μητροπάνου “μοναχική και σπάνια, γυρνάς μες στα Βαλκάνια…”. Μόνο που στην περίπτωση μας η λαίλαπα του πληθωρισμού θα γυρίσει ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική και και (αλλά πράγματι θα χτυπήσει βαρύτερα κάτι Ελλαδίτσες και λοιπά Βαλκάνια).

“Οι τιμές στην ενέργεια θα μειωθούν ή θα σταθεροποιηθούν” λένε, μόλις “τελειώσει” όλο αυτό. Στην πραγματικότητα τίποτα δε θα τελειώσει διότι ο πληθωρισμός είναι μια αέναη κατάσταση, δε σταματά ποτέ. Απλώς άλλοτε είναι καλός, διαχειρίσιμος πληθωρισμός, κι άλλοτε κακός και… άσχημος (στασιμοπληθωρισμός).

Κι όταν λένε “θα μειωθούν ή σταθεροποιηθούν” ενοούν φυσικά θα σταθεροποιηθούν. Στα ψηλά. Πολύ καθησυχαστικό όλο αυτό…

Επιμένουν οι τραπεζίτες: "Σπάνιος και προσωρινός ο πληθωρισμός"

Έρχεται ΒΑΡΥΣ χειμώνας…

Αλλά πάμε στις δηλώσεις του Philipp Lane, επικεφαλής οικονομολόγου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

“Η ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης θα είναι αρκετά ισχυρή το 2022, παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού”, δήλωσε ο Lane. Παράλληλα, τόνισε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί το επόμενο έτος και ότι είμαστε μακριά από τη διακοπή του προγράμματος αγορών ομολόγων της ΕΚΤ.

Επιμένουν οι τραπεζίτες: "Σπάνιος και προσωρινός ο πληθωρισμός"

Απαντώντας σε ερώτηση για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην ανάκαμψη το υψηλό κόστος ενέργειας, οι αυξήσεις των τιμών και η απειλή νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, ο Lane είπε ότι οι «πονοκέφαλοι αυτοί δεν πρόκειται να ανατρέψουν τη βασική δυναμική της ανάκαμψης».

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες «που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα ανακάμψουμε αρκετά καλά το επόμενο έτος», όπως οι αποταμιεύσεις που έχει συγκεντρώσει ο κόσμος κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. «Η κατάσταση σήμερα είναι τελείως διαφορετική από ότι πριν από 12 χρόνια, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης», τόνισε.

Επιμένουν οι τραπεζίτες: "Σπάνιος και προσωρινός ο πληθωρισμός"

Μακριά από το τέλος του QE (σώωωπα;)

Για τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ, ο Λέιν είπε ότι στις αποφάσεις που θα λάβει η κεντρική τράπεζα θα είναι και το ύψος των αγορών, προσθέτοντας: «Αλλά θεωρούμε ότι η Ευρωζώνη απέχει πολύ από μία κατάσταση, όπου θα τερματιστούν οι αγορές ομολόγων. Η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική από αυτή κάποιων χωρών».

Για την αύξηση του πληθωρισμού, ο οικονομολόγος της ΕΚΤ είπε ότι οφείλεται στην ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που οδήγησε σε αύξηση του ενεργειακού κόστους και σε στενότητες στην προσφορά.
«Θεωρώ ότι το επόμενο έτος οι στενότητες θα μειωθούν και οι τιμές ενέργειας θα μειωθούν ή θα σταθεροποιηθούν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα εξακολουθήσει να είναι χαμηλότερος και όχι υψηλότερος από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ.

«Αυτή η περίοδος του πληθωρισμού είναι πολύ σπάνια και προσωρινή και δεν είναι ένδειξη μίας χρόνιας κατάστασης. Η κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτές των δεκαετιών του ’70 και του ‘80», είπε.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μεγάλων μισθολογικών αυξήσεων λόγω της ανόδου του πληθωρισμού, ο Λέιν είπε ότι η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών στην Ευρωζώνη δείχνει ότι αυτές δεν ήταν αρκετά μεγάλες για να προκαλέσουν πληθωρισμό 2%. «Πρόκειται περισσότερο για έναν παράγοντα κινδύνου που πρέπει να παρακολουθούμε παρά κάτι που βλέπουμε από τα υπάρχοντα στοιχεία», πρόσθεσε.

Tapering, πληθωρισμός και άλλα ψέματα της Fed

Ο «παροδικός πληθωρισμός» είναι το ψέμα της δεκαετίας

Γιατί η Fed δε βάζει φρένο επιτέλους στο QE;

https://radar.gr/article/i-pandimia-fevgei-o-plithorismos-erchetai

Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

ΕΚΤ: Μην περιμένετε αύξηση επιτοκίων το 2022