Η Siemens ενημέρωσε πως κατέγραψε απώλειες κατά το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου για πρώτη φορά τα τελευταία δώδεκα χρόνια, παρά την ισχυρή ζήτηση από τον τομέα της βιομηχανίας, λόγω των επιπτώσεων από την αποχώρηση του ομίλου από τη Ρωσία, αλλά και την επένδυση στη Siemens Energy.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε καθαρές «ζημίες» ύψους 1.66 δισεκατομμυρίων ευρώ για το τρίτο τρίμηνο της χρήσης, έναντι κερδών 1.35 δισ. ευρώ, το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι ζημιές της εταιρείας ήταν, μάλιστα, πολύ υψηλότερες από αυτές που περίμεναν οι αναλυτές, οι οποίοι προέβλεπαν απώλειες ύψους 532 εκατομμυρίων ευρώ.

Αιτία, η απομείωση κατά 2.7 δισ. δολάρια της επένδυσης στη Siemens Energy, αλλά και το πλήγμα ύψους 558 εκατ. δολαρίων που δέχθηκε λόγω της αποχώρησης από τη ρωσική αγορά, μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία. Η εταιρεία αντιστάθμισε –σε έναν βαθμό– το πλήγμα, χάρη στα 739 εκατ. ευρώ που έλαβε από την πώληση της Yunex Traffic.

Τα έσοδα της εταιρείας το ίδιο διάστημα, σημείωσαν αύξηση και ανήλθαν στα 17.87 δισ. ευρώ, έναντι 16.09 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι παραγγελίες της εταιρείας, οι οποίες ανήλθαν στα 22.01 δισ. ευρώ από 20.49 δισ. ευρώ, με τις παραγγελίες εργοστασιακών αυτοματισμών να κινούνται 20% υψηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Στις 12/05, η Siemens γνωστοποίησε πως αποχωρεί από τη Ρωσία, έπειτα από 170 χρόνια παρουσίας

«Στεκόμαστε στο πλευρό της διεθνούς κοινότητας και καταδικάζουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα επικεντρωθούμε στην υποστήριξη των ανθρώπων μας και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», τόνισε ο Πρόεδρος της εταιρείας – «κολοσσού»Ρόλαντ Μπους, σε επίσημη ανακοίνωση.

Θα δρομολογηθεί μία «ομαλή διαδικασία», ώστε να σταματήσει πλήρως οιαδήποτε δράση στη Ρωσία. «Δεν ήταν μία απλή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωσή μας να μεριμνήσουμε για τους συνεργάτες μας, αλλά και τη μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας στον τομέα της αγοράς, στον οποίο βρισκόμαστε και εργαζόμαστε σχεδόν 170 χρόνια», συμπλήρωσε.

Εκτός από τις οικιακές και τις ηλεκτρονικές συσκευές, η Siemens παρήγε μαζί με την εταιρεία «Ατμομηχανές των Ουραλίων» τα ηλεκτροκίνητα τρένα «Λάστοτσκα» και ηλεκτροκίνητες εμπορικές μηχανές, ενώ, εξυπηρετούσε τα τρένα «Σαπσάν».

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, η Siemens ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις προμήθειες και τις επενδύσεις σε νέες επιχειρήσεις στη Ρωσία, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα προανήγγειλε στην κρατική εταιρεία «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι» πως ακυρώνει τη σύμβαση αγοράς των ηλεκτροκίνητων σιδηροδρόμων μεγάλης ταχύτητας, «Σαπσάν».