Μια σημαντική δικαστική διαμάχη που αφορά τους servicers και τις τράπεζες αναμένεται να κορυφωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, με την εκδίκαση μιας πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο στις 27 Φεβρουαρίου.
Η υπόθεση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζονται οι τόκοι υπερημερίας στα δάνεια που είχαν ενταχθεί στο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.
Οι servicers, οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, υποστηρίζουν ότι οι τόκοι υπερημερίας πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στο συνολικό ποσό της οφειλής.
Σε περίπτωση που η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν είναι υπέρ τους, εκτιμάται πως θα προκύψει σημαντικό πρόβλημα στους ισολογισμούς τους, καθώς θα πρέπει να διαγράψουν απαιτήσεις που έχουν ήδη εγγράψει ως εισπρακτέες.
Από την άλλη πλευρά, οι δανειολήπτες υποστηρίζουν ότι οι τόκοι υπερημερίας δεν μπορούν να προσαυξάνουν τις συνολικές οφειλές, αλλά πρέπει να συμψηφίζονται με τις δόσεις που έχουν ήδη καταβάλει.
Αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ των δανειοληπτών, ενδέχεται να ανοίξει ο δρόμος για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις χρεών, κάτι που θα ανακούφιζε χιλιάδες οφειλέτες που βαρύνονται από υψηλές επιβαρύνσεις λόγω των τόκων υπερημερίας.
Η επικείμενη απόφαση του Αρείου Πάγου θεωρείται κομβική, καθώς θα δημιουργήσει νομολογία που θα επηρεάσει τόσο τις τράπεζες όσο και τους διαχειριστές δανείων.
Το αποτέλεσμα της δίκης μπορεί να διαμορφώσει το τοπίο στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επηρεάζοντας τόσο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα όσο και την προστασία των δανειοληπτών.
Διαβάστε ακόμη:
- Μπρα ντε φερ ΗΠΑ και Ευρώπης – Τι απαιτεί ο Τραμπ, μονόδρομος ο συμβιβασμός
- Ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ: Ποια προϊόντα πρωταγωνίστησαν στις πωλήσεις το 2024
- Χρυσός ή Bitcoin; Ποιο είναι το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο;
- Oι 5 κατηγορίες influencers που «στοχεύει» η ΑΑΔΕ το 2025