Η Seres είναι η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία από την Κίνα που αποβιβάζεται στη χώρα μας. Η πρώτη ήταν η MG που μπήκε πολύ δυνατά στην αγορά με ποικιλία μοντέλων και η δεύτερη η Seres, με εισαγωγέα το «Σπανός Γκρουπ».

Θα «βάζαμε» στο πλαίσιο και την BYD, αλλά στη χώρα μας έχουν έρθει μόνο τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, ενώ είναι ζήτημα ημερών να ανακοινωθεί η αντιπροσώπευση των επιβατικών του κινέζικου κολοσσούκαι στη χώρα μας.

Έχει οριστικοποιηθεί ποιος θα είναι ο αντιπρόσωπος, απομένει η επίσημη ανακοίνωση. H αποκάλυψη της εταιρίας και του πρώτου μοντέλου για την ελληνική αγορά, το Seres 5 έγινε στο κατάστημα που βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας (στη διασταύρωση για Χαλάνδρι) από τον Γιώργο Σπανό, γιός του Μίμη Σπανού, όνομα συνδεδεμένο με τα BMW/Mini.

Εμείς πιτσιρικάδες θυμόμαστε τον Μίμη τον Σπανό να συμμετέχει στους αγώνες πίσω από το τιμόνι διάφορων «δύο-δύο» γράφοντας τη δική του ιστορία στο ελληνικό motorsport, όπου στη συνέχεια ίδρυσε την ομώνυμη εταιρία που την «τρέχουν» τα άξια παιδιά του Μαρία και Γιώργος.

Seres λοιπόν το νέο όνομα στην αγορά αυτοκινήτου. Iδρύθηκε το 1986 και σήμερα απασχολεί 16.000 άτομα. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κίνας και συγκαταλέγεται στις 500 κορυφαίες κινεζικές επιχειρήσεις. Η δραστηριότητά της περιλαμβάνει έρευνα και ανάπτυξη, κατασκευή και πωλήσεις και τεχνική υποστήριξη οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας και ηλεκτρικών εξαρτημάτων τριών τομέων (μπαταρία, ηλεκτροκίνηση, ηλεκτρικός έλεγχος), κατασκευή παραδοσιακών οχημάτων και βασικών εξαρτημάτων.

Τα οχήματα Seres εξάγονται σε 70 χώρες και στην Ευρώπη σε Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία.

Το πρώτο μοντέλο είναι το αμιγώς ηλεκτρικό Seres 5. Το μοντέλο αυτό το είχαμε πρωτοδεί στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου στο Παρίσι το 2022. Σε αυτό το διάστημα έγιναν κάποιες «σχεδιαστικές» επεμβάσεις στη σιλουέτα, όπως για παράδειγμα στον προφυλακτήρα.

Κύριο χαρακτηριστικό στη σχεδίασή του είναι το γράμμα «Σ» που σχηματίζουν τα μπροστινά φωτιστικά σώματα και σύμφωνα με την εταιρία είναι από την ελληνική αλφάβητο.

Το αυτοκίνητο ανήκει στην κατηγορία των SUV και από πλευράς εξωτερικών διαστάσεων «κινείται» στο πλαίσιο μήκους/πλάτους/ύψους 4.710/1.930 χλστ. με 2.875 χλστ. σε μεταξόνιο, ενώ η απόσταση από το έδαφος είναι 180 χλστ. με 367 λίτρα χώρο αποσκευών.

Στο εσωτερικό το Seres 5 μας ξεναγεί στο ψηφιακό κόσμο με πίνακα οργάνων 12.3 ιντσών και οθόνη αφής 15,6 ιντσών. Το Seres 5 φέρει μπαταρία 80kWh απόδοσης 300 ίππων με 420 Nm ροπής με 500 χλμ. αυτονομία με τελική 180 χλμ. και επιτάχυνση 0-100 σε 6,8 δευτ. Η κίνηση σε αυτήν την έκδοση είναι στον πίσω άξονα και το βάρος ανέρχεται σε 2.220 κιλά.

Η δεύτερη έκδοση με την ίδια μπαταρία αλλά με ισχύ 585 ίππους και 940 Nm ροπής μεταδίδει την κίνηση και στους δύο άξονες. Η αυτονομία είναι γύρω στα 483 χλμ. η τελική ταχύτητα ανέρχεται στα 200 χλμ./ώρα ενώ ο χρόνος της επιτάχυνσης είναι 4,2 δευτ.

Το βάρος του αυτοκινήτου είναι στα 2.360 κιλά. Αυτή η έκδοση είναι διαθέσιμη στην ελληνική αγορά με τιμή 58.500 ευρώ, που στην τιμή περιλαμβάνεται και η έκπτωση από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»

Υπάρχει και μια άλλη έκδοση με μεγαλύτερη μπαταρία 90 kWh με την ίδια ιπποδύναμη και με 530 χλμ. αυτονομία.

Η Seres «μιλάει» για premium υποθέσεις. Για αυτό θα έχουν άποψη όταν οδηγήσουμε το αυτοκίνητο και το περιεργαστούμε με μεγαλύτερη προσοχή, απ’ ο,τι σε μια παρουσίαση υπο το φως των προβολέων.

Διαβάστε ακόμη: