Άνοδο κατέγραψαν οι ασιατικές μετοχές την Τετάρτη, ακολουθώντας το ράλι της Wall Street, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν για το τέλος του έτους, γεγονός που οφείλεται στις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Καθώς οι traders κλείνουν με λίγες κρίσιμες ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος του μήνα, η διάθεση της αγοράς εξακολουθεί να κυριαρχείται από την προοπτική ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως θα μπορούσαν να αρχίσουν να χαλαρώνουν τα επιτόκια το 2024, με τη Fed να πρωτοστατεί.

Τα στοιχήματα αυτά έχουν δώσει ώθηση σε μια έξαρση ανάληψης ρίσκου και οδήγησαν σε ράλι τις παγκόσμιες μετοχές, με τον ευρύτερο δείκτη MSCI των μετοχών της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να αυξάνεται πάνω από 1% σε υψηλό άνω των τεσσάρων μηνών.

Σε τροχιά κερδών για το 2023

Ο δείκτης βρισκόταν σε τροχιά για κέρδη 2,8% αυτό το μήνα και φαινόταν ότι θα έκλεινε το έτος σχεδόν 3% υψηλότερα, έχοντας σημειώσει πτώση 20% το 2022 – τη χειρότερη επίδοσή του από το 2008.

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε πάνω από 1% υψηλότερα, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,5% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά το κλείσιμο για τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Boxing Day.

Τα κινεζικά blue chips σημείωσαν οριακό κέρδος 0,2%.

Η τιμολόγηση της αγοράς δείχνει πιθανότητα άνω του 80% ότι η Fed είναι πιθανό να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, με πάνω από 150 μονάδες βάσης χαλάρωσης να έχουν τιμολογηθεί για όλο το 2024.

Διαβάστε ακόμη: