Σκεφτόμαστε τον Άγιο Βασίλη,  ως έναν καλοπροαίρετο που δίνει παιχνίδια μια ξεχωριστή βραδιά κάθε χρόνο. Αλλά τι κάνει όλον τον υπόλοιπο χρόνο; Διαχειρίζεται ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παιχνιδιών στον κόσμο. Πώς λοιπόν βγάζει τα έσοδά του ο Άγιος Βασίλης;

Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι Αγιος Βασίλης, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες σε όλο τον κόσμο, εισπράττει δικαιώματα για την εμβληματική εικόνα του.
Φέτος, το κλασικό εορταστικό ποίημα «Twas Night Before Christmas» συμπληρώνει 200 χρόνια ζωής. Σηματοδοτεί τη διάδοση του Άγιου Βασίλη, του ευγενικού πνεύματος που φέρνει δώρα την παραμονή των Χριστουγέννων.

Αν υποθέσουμε ότι ο κύριος Claus εισπράττει για την εικόνα του εδώ και δύο αιώνες, αυτές οι πληρωμές δικαιωμάτων θα είναι σίγουρα τεράστιες.

Κι αν Mariah Carey κερδίζει περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για το “All I Want for Christmas is You”, ο ίδιος ο Άγιος Βασίλης θα μπορούσε να κερδίσει τουλάχιστον τα διπλάσια.

Η καθαρή αξία του Άγιου Βασίλη: Τα περιουσιακά του στοιχεία

Το Εργαστήρι του Άγιου Βασίλη στον Βόρειο Πόλο και ένα άνετο εξοχικό σπίτι για δύο

Το 2022, ο ιστότοπος καταχώρισης ακινήτων Zillow εκτίμησε το σπίτι του St. Nick προς 1,15 εκατομμυρίων δολαρίων. Φέτος, η αξία της περιουσίας του (όπου βρίσκεται) ανέβηκε στα 1,18 εκατομμύρια δολάρια .

Επενδυτικό χαρτοφυλάκιο Άγιου Βασίλη

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους ο Ol’ Kris Kringle θα μπορούσε να έχει επενδύσει τα χρήματά του όλα αυτά τα χρόνια. Εξάλλου, τα διεθνή χρηματιστήρια υπάρχουν από τον 17ο αιώνα.

Ας επιλέξουμε μια μετοχή που ήδη συνδέουμε με την εικόνα του Άγιου Βασίλη: Coca-Cola. Το 1931, ο κύριος Claus έκανε αναμφισβήτητα την πιο εμβληματική του εμφάνιση σε μια σειρά από διαφημίσεις της Coca-Cola που σχεδίασε ο Haddon Sundblom .

Εάν ο Papa Noël πληρωνόταν σε μετοχές, δεν θα είχε ζημιές από την ανάπτυξη της αγοράς σχεδόν ενός αιώνα. Ας πούμε ότι πληρώθηκε με 100 μετοχές της Coca-Cola. Το 1931, οι μετοχές του είχαν αξία 1.182 $ . Σύμφωνα με τη Thestreet.com μετά από δέκα split σε διάστημα σχεδόν ενός αιώνα, σήμερα τα κέρδη του κ. Claus από τις 460.800 μετοχές του στην Coca-Cola θα ανέρχονταν συνολικά σε 26,5 εκατομμύρια δολάρια.

Τώρα σκεφτείτε κάθε εταιρεία που έχει χρησιμοποιήσει την εικόνα του Άγιου Βασίλη στις διαφημίσεις της: Kraft-Heinz , PepsiCo., Apple , General Motors, και τόσα άλλα. Αν τα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών ήταν η προτιμώμενη μέθοδος πληρωμής του, τα κέρδη του κεφαλαίου θα έκαναν τον Warren Buffett να κλαίει.

Διαβάστε ακόμη: