Οι επενδύσεις σε μετοχές ανεπτυγμένων αγορών είχαν την τιμητική τους ολόκληρο το 2023 καθώς προσέφεραν από τις πιο γενναίες αποδόσεις του έτους στους επενδυτές. Τα μετρητά απέφεραν επίσης αρκετά υψηλές αποδόσεις λόγω των υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ μεγάλοι «χαμένοι» ήταν τα εμπορεύματα –συμπεριλαμβανομένου και του πετρελαίου- τα ομόλογα αλλά και τα εμπορικά ακίνητα αφού οι αποδόσεις τους υποχώρησαν το 2023 μετά τη μεγάλη άνοδο του 2022.

Οι υψηλότερες αποδόσεις σε βασικές κατηγορίες επενδύσεων αλλά και τους μεγάλους χαμένους της χρονιάς που φεύγει, με βάση στοιχεία από την εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων για ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, την Fidelity International. Χωριστά στοιχεία του Bloomberg δείχνουν επίσης ότι τη λάμψη του μέσα στο 2023 διατήρησε και ο χρυσός, ενώ ειδικά όσον αφορά τις μετοχές περίοπτη θέση καταλαμβάνει ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών που φέτος κατέγραψε άνοδο που έφτασε το 40%.

Το 2023 «παρά τη γενικότερη ανησυχία που έπληξε τις αγορές, αποδείχθηκε αξιοσέβαστο όσον αφορά τις αποδόσεις συνολικά. Το ερώτημα είναι – κατάφεραν οι επενδυτές να επωφεληθούν; Ακολουθεί μια ανασκόπηση των αποδόσεων το 2023», αναφέρει ο αναλυτής της Fidelity στη Βρετανία, Ed Monk.

Αφού προειδοποιεί ότι οι προηγούμενες αποδόσεις δεν αποτελούν αξιόπιστο οδηγό για τυχόν μελλοντικές αποδόσεις, η εταιρεία αναλύει το ποιες επενδύσεις βρέθηκαν στην κορυφή των αποδόσεων το 2023.

Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι όλα τα περιουσιακά στοιχεία ίσα στα μάτια των επενδυτών, όπως αναφέρεται. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει πως είναι λιγότερο πιθανό οι περισσότεροι ιδιώτες ή και θεσμικοί επενδυτές να κατέχουν, για παράδειγμα, χρέος αναδυόμενων αγορών, από ό,τι να κατέχουν αμερικανικές μετοχές. «Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά μας λέει ότι πολλά από τα πιο ευρέως διαδεδομένα περιουσιακά στοιχεία (επενδύσεις) έχουν απολαύσει ένα ισχυρό 2023. Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία παρουσίασαν υψηλές επιδόσεις, συμβάλλοντας στην ανάκτηση του εδάφους που χάθηκε πέρυσι και αυξάνοντας τις αποδόσεις από έτος σε έτος για τις μετοχές παγκοσμίως συνολικά στο 11,31%», σημειώνει η Fidelity.

Ως η πιο σημαντική απογοήτευση για τους επενδυτές χαρακτηρίζεται, ίσως, η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων. Το ότι τα κρατικά ομόλογα φαίνεται να βρίσκονται καθοδόν για μια ακόμη κακή χρονιά το 2023 είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τους επενδυτές, ιδιαίτερα καθώς τα κρατικά και πολλά εταιρικά ομόλογα χρησιμοποιούνται συνήθως από πιο συντηρητικούς επενδυτές για τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους, σχολιάζει η εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων.

2023: «Βασιλιάς» τα μετρητά και οι μετοχές

Οι αποδόσεις για όσους είχαν μετρητά ξεχώρισαν φέτος, με αποδόσεις πολύ υψηλότερες από αυτές που έχουν συνηθίσει οι αποταμιευτές. Η Fidelity βέβαια κάνει αυτό το σχόλιο για χώρες όπου οι τράπεζες μέσα στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού προχώρησαν σε αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων και όχι μόνο στα επιτόκια των δανείων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ούτε τα μετρητά μπόρεσαν να επισκιάσουν τις επενδύσεις σε χρηματιστήρια, αφού παρουσίασαν αποδόσεις 4,14% έναντι 11,31% που ήταν οι μέσες αποδόσεις των μετοχών σε όλο τον κόσμο. Συνολικά, οι επενδυτές θα χαρούν να έχουν μια θετική χρονιά το 2023 μετά την αναταραχή που καταγράφηκε στις κεφαλαιαγορές του 2022 – ακόμα κι αν πολλά χαρτοφυλάκια μπορεί να μην έχουν ανακτήσει όλο το έδαφος που έχασαν το 2022, σημειώνει η Fidelity.

Διαβάστε ακόμη: