Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν την εβδομάδα διαπραγμάτευσης σε θετική βάση, με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε περισσότερα εταιρικά κέρδη, οικονομικά στοιχεία και μια απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα.

Ο γαλλικός CAC 40, ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός  FTSE MIB ήταν όλα οριακά υψηλότερα το απόγευμα της Δευτέρας. Ο FTSE 100 του Ηνωμένου Βασιλείου παρέμεινε κλειστός λόγω αργίας μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Οι παράγοντες της αγοράς πέρασαν εβδομάδες προσπαθώντας να ελέγξουν τις ανησυχίες σχετικά με τον πληθωρισμό και τα επιτόκια, με την Τράπεζα της Αγγλίας να έχει προγραμματίσει συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων την Πέμπτη.

Τόσο η Federal Reserve όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας την περασμένη εβδομάδα, με πολλούς να αναμένουν τώρα ότι η πρώτη θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Σε επιμέρους ειδήσεις για τις μετοχές, η ιταλική Banca Monte Dei Paschi σημείωσε άνοδο 5% στις πρωινές συναλλαγές μετά από μια έκθεση που ανέφερε ότι το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό στη μείωση του μεριδίου του (64%) που κατέχει στον δανειστή.

Οι αγορές Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν σε μεγάλο βαθμό άνοδο τη Δευτέρα, με μοναδική ακραία τιμή να είναι η Ιαπωνία, η οποία είδε τον Nikkei 225 να πέφτει.

Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας τον Μάρτιο έδειξαν ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου ανησυχούσαν για την επιτάχυνση του πληθωρισμού με ρυθμό υψηλότερο από τον αναμενόμενο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ παρέμειναν σταθερά τη Δευτέρα, καθώς η προσοχή των επενδυτών αυτή την εβδομάδα στρέφεται στον δείκτη τιμών καταναλωτή του Απριλίου που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τετάρτη, ακολουθούμενος από τον δείκτη τιμών παραγωγού την Πέμπτη.

Διαβάστε περισσότερα