Σε ένα από τα πιο διάσημα νησιά της Μεσογείου, ένα μπέργκερ κοστίζει 30 ευρώ. Στη συγκεκριμένη περιοχή, σε ένα από τα πιο γνωστά beach club, οι τιμές για ένα μόνο σετ ξαπλώστρες μπορούν να αγγίζουν τα έως και 500 ευρώ τον Αύγουστο, ενώ η κράτηση για ένα τραπέζι στα «VIP» κλαμπ του νησιού φτάνει ακόμη, και τις μερικές χιλιάδες ευρώ.

Αν και η Ισπανία θεωρείται σε γενικές γραμμές, ένας από τους οικονομικούς τουριστικούς προορισμούς, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την Ίμπιζα. «Οι τιμές είναι τρελές», παραδέχεται ο Μπεν Πούντολ, σύμβουλος πολυτελών ξενοδοχείων που εδώ και πολλά χρόνια επισκέπτεται το νησί. «Ζω 23 χρόνια στην Νέα Υόρκη και μπορώ να πω πως οι τιμές πλέον, βρίσκονται στα ίδια επίπεδα σε αυτά τα δύο μέρη. Η Ίμπιζα είναι πλέον, απλησίαστη αν και πάντα ήταν ακριβή», δηλώνει, «Αυτό που προκαλεί έκπληξη, είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν όσο όσο», τονίζει.

Εκρηκτική άνοδος

Ήταν ο Βρετανοαυστραλός Τόνι Πάικ, το 1980, όταν έβαλε την Ίμπιζα ξανά στον χάρτη. Είχε μόλις, ανοίξει το Pikes Hotel – σήμερα ονομάζεται Pikes Ibiza. Το μικρό ξενοδοχείο κατάφερε να προκαλέσει τουριστική έκρηξη στο νησί. Δεκάδες πλούσιοι και διάσημοι φίλοι του Πάικ, όπως Φρέντι Μέρκιουρι, ο Τζορτζ Μάικλ, η Κάιλι Μινόγκ, επέλεγαν το συγκεκριμένο ξενοδοχείο. Σήμερα, εξακολουθεί να είναι ένα μέρος που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Τη δεκαετία του ‘80, τα νέα κλαμπ στο διάσημο νησί εμφανίζονταν το ένα μετά το άλλο. Ιδρύθηκε το Amnesia, το Space (σήμερα λειτουργεί ως Hi Ibiza ) αλλά και το Pacha – το οποίο χρεώνει αυτή τη στιγμή, 13 ευρώ για ένα κουτάκι Coca-Cola. Έκτοτε, άνοιξαν και άλλα κλαμπ, μεταξύ αυτών και το Ushuaia, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το τρίτο καλύτερο κλαμπ στον κόσμο για το 2019 από τη διεθνή ένωση νυχτερινής ζωής, σύμφωνα με το CNBC.

«Εστιατόρια, κλαμπ, ξενοδοχεία και ταξί έχουν αυξήσει αισθητά τις τιμές φέτος», αποκαλύπτει ο Πούντολ. Ένα ταξίδι έξι διανυκτερεύσεων για παράδειγμα, το οποίο διοργανώνεται από την Black Tomato κοστίζει περίπου 7.260 δολάρια ανά άτομο. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το ξενοδοχείο με πρωινό και μια μονοήμερη ναύλωση ιδιωτικού γιοτ. Δεν περιλαμβάνονται ωστόσο, τα αεροπορικά εισιτήρια.

Σημειώνεται, πως ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν τις Βαλεαρίδες Νήσους αυξήθηκε κατά 300% σε ετήσια βάση τον Μάιο, σύμφωνα με το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της Ισπανίας.