Ξεκίνησε η ψηφιακή διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιστροφή ΦΠΑ σε αγρότες ειδικού καθεστώτος, μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE. Η διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2024.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι δικαιούχοι υποβάλλουν δήλωση – αίτηση για την επιστροφή του δικαιούμενου ποσού στην πλατφόρμα myBusinessSupport, στη διαδρομή myAADE > Εφαρμογές > Επιχειρήσεις> myBusinessSupport. Κατά τη συμπλήρωση της αίτησης ανακτώνται τα παραστατικά που έχουν διαβιβάσει στην πλατφόρμα myDATA οι εκάστοτε αντισυμβαλλόμενοι του δικαιούχου, ως αγοραστές των αγροτικών προϊόντων ή ως λήπτες των υπηρεσιών του αγρότη ειδικού καθεστώτος.

Με την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης και την επιβεβαίωση των εμφανιζόμενων στοιχείων, προκύπτει για τον ενδιαφερόμενο το αιτούμενο προς επιστροφή ποσό.

Οι επιστροφές θα πραγματοποιούνται σε τακτά διαστήματα:

-στο λογαριασμό ΙΒΑΝ που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στο Μητρώο & Επικοινωνία στην ψηφιακή πύλη myAADE, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις ή

-μέσω  συμψηφισμού με τυχόν οφειλές τους.

Το έτος 2023, πρώτη χρονιά εφαρμογής της παραπάνω ψηφιακής διαδικασίας,  υποβλήθηκαν 132.500 αιτήσεις – έναντι 97.000 χειρογράφων αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις ΔΟΥ το 2022.

Το ποσό της επιστροφής ανήλθε σε 43.940.000 ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ή συμψηφίστηκαν με φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Ποιοι υπάγονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών από 1.1.2017

Στο ειδικό καθεστώς αγροτών εντάσσονται οι αγρότες, οι οποίοι:

α) κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 €) και

β) έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των πέντε χιλιάδων ευρώ (5.000 €).

Τα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να συντρέχουν και τα δύο, προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς. Με βάση το νομικό αυτό πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι και οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 €, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

Παραδείγματα:

1) Αγρότης του ειδικού καθεστώτος πραγματοποίησε το φορολογικό έτος 2018 χονδρικές πωλήσεις αξίας 14.000 € και παράλληλα πραγματοποίησε λιανικές πωλήσεις (π.χ. από  τις παραδόσεις 15 τενεκέδων λαδιού, τους οποίους πούλησε με την έκδοση ειδικού στοιχείου σε άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος) αξίας 1.030 € και έλαβε επιδοτήσεις 2.000 €. Από την 1.1.2019 θα ενταχθεί στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., δεδομένου ότι οι πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων του υπερβαίνουν τις 15.000 € (14.000 +1.030 = 15.030 €).

2) Δημόσιος υπάλληλος το φορολογικό έτος 2018 έχει αγροτική εκμετάλλευση (καλλιέργεια και παραγωγή πορτοκαλιών) από την οποία εισέπραξε, από χονδρικές πωλήσεις, 10.000 € και έλαβε επιδότηση αξίας 3.500 €. Ο εν λόγω δημόσιος υπάλληλος είναι αγρότης του ειδικού καθεστώτος από 01.01.2019 και οφείλει να υποβάλει για την ένταξή του το έντυπο Μ0 στην αρμόδια για τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος Δ.Ο.Υ.

3) Αγρότης λαμβάνει μόνο επιδότηση και δεν πραγματοποιεί παράδοση αγροτικών προϊόντων. Ο εν λόγω αγρότης εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών εφόσον το ποσό των επιδοτήσεων που λαμβάνει είναι μικρότερο των 5.000 € .

4) Αγρότης πραγματοποιεί μόνο παράδοση αγροτικών προϊόντων και δεν λαμβάνει καμία επιδότηση. Ο εν λόγω αγρότης εντάσσεται στο ειδικό καθεστώς αγροτών, εφόσον το ποσό των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων και παροχής αγροτικών υπηρεσιών είναι μικρότερο των 15.000 €.

Διαβάστε ακόμη: