Αν και η ψυχρή και κυνική λογική με την οποία κινούνται οι οικονομικές εξελίξεις θεωρητικά αποστασιοποιούνται από την συναισθηματική φόρτιση που προκαλούν έκτακτα και σοβαρά γεγονότα, η εθνική τραγωδία των Τεμπών δεν μπορεί παρά να αφήσει το αποτύπωμά της.

Από αυτή την εβδομάδα πλέον ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο για την χώρα αρχίζει να διαμορφώνεται και οι επιπτώσεις του θα φανούν σε όλα τα πεδία.

Δεν μπορούν να εξαιρεθούν πολιτικές εξελίξεις, οικονομία και χρηματιστήριο.

Το τραγικό δυστύχημα βρήκε το ελληνικό χρηματιστήριο στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών για λόγους που έχουμε εκτενώς αναφερθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Με τον γενικό δείκτη στις 1.100 μονάδες το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι τι πρόκειται να γίνει στο εξής.

Προφανώς η ανίχνευση των τάσεων στην αγορά είναι πρώιμη, πολύ δε περισσότερο γιατί το σοκ που έχει υποστεί η ελληνική κοινωνία από το τραγικό συμβάν των Τεμπών είναι ακόμη νωπό και απαιτεί χρόνο για να θεραπευθεί.

Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο αφού το αποτύπωμα της τραγωδίας θα υπάρχει για πολύ καιρό, πιθανόν να συντελέσει –ας το διατυπώσουμε ως ευχή– στην αλλαγή νοοτροπιών και στρέψει στην πολιτεία σε καλύτερο προγραμματισμό σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής.

Χρηματιστήριο: Πιέσεις στις 1.028 μονάδες - Η MIG στο +28%

Οι σταθερές

Για τους λόγους αυτούς και το γενικότερο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον αποκτά στις σημερινές συνθήκες ιδιαίτερη βαρύτητα για όσους παρακολουθούν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η ημερομηνία των εκλογών και το κλίμα που θα επικρατήσει κατά την προεκλογική περίοδο είναι μια τις βασικές παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

Είναι προφανές ότι η ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων τουλάχιστον με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν ως τα σήμερα θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Υπό το στενό πρίσμα των χρηματιστηριακών εξελίξεων δύο είναι τα στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη: Η κοσμογονία των τελευταίων ετών, τόσο σε επίπεδο εταιριών με την διεθνή επέκταση και τις σημαντικές συνεργασίες σε νέα πεδία όσο και η αλλαγή σελίδας για τις τράπεζες δεν πρόκειται να ανακοπεί.

«Διαβάζοντας» τον πίνακα των εισηγμένων εταιριών διακρίνονται πολλές που κάνουν διεθνή καριέρα, δραστηριοποιούνται σε πολλά υποσχόμενους τομείς, διαθέτουν διοικήσεις που βλέπουν μπροστά.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες έχοντας απαλλαγεί από το βρόχο των κόκκινων δανείων τηρούν όλες τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν διαρκή και σταθερή κερδοφορία, αξιοποιώντας και το εργαλείο των επιτοκίων, το οποίο όπως φαίνεται θα βρίσκεται στη διάθεσή τους και τους πολλούς επόμενους μήνες.

Αλλάζουν τα επιτόκια στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Φέρνουν κέρδη τα επιτόκια

Μόλις προχθές η Goldman Sacks προχώρησε σε αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η επενδυτική τράπεζα αναθεωρεί προς τα πάνω την εκτίμησή της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός ανέφερε ότι περιμένει πλέον η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης και στη συνεδρίαση του Μαΐου, ενώ δεδομένη θεωρείται η άνοδος κατά 50 μονάδες στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Η προηγούμενη εκτίμηση της Goldman Sachs προέβλεπε ότι η ΕΚΤ να πραγματοποιήσει τον Μάιο μια μικρότερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

Moody's: Η Ελλάδα διατρέχει κίνδυνο στην ενεργειακή τροφοδοσία της

Οι αξιολογήσεις

Η οικονομία εν γένει και το χρηματιστήριο για ειδικούς λόγους έχουν σημαδέψει δύο ημερομηνίες: Πρόκειται για την 10η Μαρτίου που αναμένεται να δημοσιευτεί η έκθεση της DBRS (έχει ανεβάσει τη βαθμολογία στο «BB High» από τον περασμένο Σεπτέμβριο, χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές σταθερές) και τη 17η Μαρτίου που αναμένεται η έκθεση του «αυστηρού» Moody’s, ο οποίος και έχει δώσει βαθμολογία «Βa3», χαρακτηρίζοντας και αυτός τις προοπτικές σταθερές.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν περιμένουν πολύ θετικές εξελίξεις στο συγκεκριμένο μέτωπο μέσα στο πρώτο τρίμηνο.

Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε στάση αναμονής για να «μετρηθούν» οι επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από την αύξηση των επιτοκίων και τον πληθωρισμό.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει ανακοινώσει από το τέλος του 2022 το ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά –προβλέπει την άντληση 7 δισ. ευρώ μέσα στο έτος ώστε να «ανακυκλωθούν» αντίστοιχου ύψους χρεολύσια- και μάλιστα σκοπεύει να το θέσει άμεσα σε εφαρμογή.

Βέβαια οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο επιθυμία του οικονομικού επιτελείου είναι να κινηθούμε εκ του ασφαλούς, καθώς οι προκλήσεις και οι αβεβαιότητες της φετινής χρονιάς είναι πολλές με τις εκλογές να προβάλλουν προς το παρόν ως το κορυφαίο κομβικό στοιχείο.

Διαβάστε περισσότερα