Σε νέα ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου υποχώρησε η Τουρκική λίρα κυρίως εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις επερχόμενες εκλογές στη χώρα. Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε στην ισοτιμία 19,5996:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, με άλλα λόγια σε επίπεδο άνευ προηγουμένου αφότου δημιουργήθηκε η “νέα” τουρκική λίρα, τον Ιανουάριο του 2005, με την αφαίρεση έξι μηδενικών σε σχέση με την προηγούμενη αξία της.

Μετά την ιλιγγιώδη υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος, στα τέλη του 2021, η κυβέρνηση έθετε σε εφαρμογή μέτρα υποστήριξης της λίρας, που υπονομεύεται από τον πληθωρισμό και τη φυγή κεφαλαίων.

Το εγχείρημα αυτό «απέτυχε», ανέφερε ο Μάικ Χάρις της εταιρείας συμβούλων Cribstone Strategic Macro. Αν και ο πληθωρισμός επιβραδύνεται αδιαλείπτως τους τελευταίους πέντε μήνες στην Τουρκία, εξακολουθούσε ακόμη να βρίσκεται περί το 50,51% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο. Παράλληλα, ενώ οι περισσότερες μεγάλες οικονομίες επέλεξαν να θέσουν σε εφαρμογή πολύ πιο σφιχτή νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια για να συγκρατήσουν την απογείωση των τιμών, η Τουρκία αντίθετα κατέβασε δραστικά τα δικά της.

Το κύριο κατευθυντήριο επιτόκιο της κεντρικής τουρκικής τράπεζας (TCMB) μειώθηκε έτσι κατά 14%, στο 8,5%, από τον Αύγουστο του 2022, κατά τις βουλές του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον οποίο τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό – άποψη που κινείται αντίθετα στο κυρίαρχο ρεύμα οικονομικής θεωρίας.

Στα ύψη η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Την ίδια ώρα το καταναλωτικό κλίμα της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλό 56 μηνών τον Απρίλιο, όπως έδειξαν τα τελευταία επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εκτινάχθηκε κατά 9,2% σε μηνιαία βάση, φθάνοντας στις 87,5 τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας (TurkStat). Αυτή ήταν η ισχυρότερη αύξηση από τον Νοέμβριο του 2015.

Οι επιμέρους δείκτες για τις προσδοκίες γενικής οικονομικής κατάστασης τους επόμενους 12 μήνες και τις προσδοκίες οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν κατά 14,7% και 12,8%, αντίστοιχα, τον Απρίλιο. Ο δείκτης οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών επί του παρόντος αυξήθηκε κατά 4,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η εκτίμηση για τη δαπάνη χρημάτων σε διαρκή αγαθά κατά τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε κατά 4,5%.

Διαβάστε περισσότερα