Ένα περίεργο παιχνίδι παίζεται κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο παρασκήνιο της Εκκλησιαστικής Εξουσίας και ειδικότερα στα διάφορα κέντρα που αποβλέπουν σε ισχυρό ρόλο και κυριαρχία, κατά την μετά Ιερώνυμου εποχή, όταν και αν αυτή προκύψει!

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι το «κέντρο» της Πελοποννήσου, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια αποδόμησης τόσο των Κυκλάδων (πρωτίστως) όσο και των Βορείων Προαστείων της Αθήνας, οι Μητροπολίτες των οποίων φέρονται μεταξύ των βασικών υποψηφίων για την Αρχιεπισκοπική διαδοχή!

Εσχάτως μαθαίνω, ότι για λογαριασμό των κέντρων της Πελοποννήσου «έχουν πιάσει δουλειά» κάποια γνωστά «γιουσουφάκια» της πιάτσας, που χορεύουν – όπως λέγεται- πολύ ελκυστικά τον «χορό της κοιλιάς» προς τέρψιν «Μαύρων ράσων» και υψηλόβαθμων ιερέων που θεωρούνται επιρρεπείς σε αυτού του είδους τις απολαύσεις αλλά και άλλων θελκτικών φρούτων, όπως τα Σύκα, που ως γνωστόν βγάζει η Καλαμάτα!

Σημειώνω ότι τα «γιουσουφάκια», τα οποία ενασχολούνται και με τα media, που χαρακτηρίζονται από «προοδευτικές» πολιτικές απόψεις, είχαν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και σε μια άλλη μείζονος σημασίας υπόθεση που είχε απασχολήσει προ καιρού την κοινή γνώμη!

Εκτός δηλαδή από το να κουνάνε τον γοφό σε ηλικιωμένους ιεράρχες, όπως φημολογείται, γνωρίζουν καλά και εξασκούν στην πράξη, την τακτική της αποδόμησης!

Τι φρούτα βγάζει η Καλαμάτα είπαμε;

Ο «Τζεφ», ο «Αγκαζέ», ο «Μπανιέρας», ο «Μπάμιας» και οι λοιπές προσωπικότητες της εξουσίας! «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» σιγοψιθυρίζουν πολιτικοί παράγοντες! * Ιστορίες από το παρελθόν: ποιους αποκαλούσε «Μπλονζόν» ο εμβληματικός Γιώργος Λούβαρης! Οι επώνυμες παρέες και η διαχρονική διαδρομή τους ανά τις δεκαετίες!

Μου έλεγε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε , «μεταξύ τυρού και αχλαδιού», ιστορικό στέλεχος της Κεντροδεξιάς παράταξης, με αναφορές στη βάση του κόμματος και της κοινωνίας αλλά και αποδοχή από τα υψηλά δώματα της κεντρικής εξουσίας, ενθυμούμενος την θρυλική ατάκα του Ντίνου Ηλιόπουλου στην ταινία «ο Ατσίδας» (Φίνος φιλμ 1962) ότι,  «Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά σήμερα, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα»!

Και πώς να μην είμαστε! Από  τη μια έχουμε τον Τζεφ (το προσωνύμιο από τον Τζεφ Κόλμπυ της Δυναστείας, για να μην παρεξηγηθώ, μέρες που είναι), από την άλλη τον αποκαλούμενο και «Αγκαζέ» που σουλατσάρει «αγκαλίτσα» κάπου μεταξύ κέντρου της Αθήνας και στενών της Μυκόνου (Ματογιάννια), ενώ ιστορία γράφει ο περίφημος «Μπανιέρας» (επειδή ως γνωστόν στην μπανιέρα τα βλέπεις πιο μεγάλα- και στο τέλος το πιστεύεις), που απαθανατίζει σε φωτό τα μεγέθη του (και ενίοτε τα αποστέλλει αρμοδίως)!

Για να μην πω για τον διαβόητο «Μπάμια», που καυχιέται στο ευρύ περιβάλλον του για τις κατακτήσεις στο άλλο φύλο, μολονότι γνωστή μοντέλα, που το όνομα της ενεπλάκη σε ιστορία με πασίγνωστο τραγουδιστή, ισχυρίζεται ότι ο εν λόγω προσομοιάζει (καταλάβατε πού) με …γαριδάκι!

Οι «Μπλονζόν» κατά τον θρυλικό Γ. Λούβαρη

Επί τη ευκαιρία, μια και ο λόγος για παρατσούκλια, αυτά που οι νεότεροι αποκαλούν «nicknames», ανέσυρα στη μνήμη μου μια θρυλική ατάκα του εμβληματικού Γιώργου Λούβαρη, κατά την εποχή της κυριαρχίας Σ. Κόκκαλη στον Ολυμπιακό! Ο αποκαλούμενος και «Αδίστακτος» από τον Τύπο της εποχής, που ωστόσο είχε απίστευτο χιούμορ, συνήθιζε να αποκαλεί «Μπλονζόν» τις διάφορες επώνυμες παρέες που προσκολλήονται στους εκάστοτε ισχυρούς της πολιτικής, των επιχειρήσεων και του ποδοσφαίρου! Και για να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στον παντοδύναμο της εποχής, «μπλονζάρουν» σαν τον τερματοφύλακα για να πέσουν κοντά στα πόδια του!!!

Και όπως σωστά είχε προβλέψει ο Γιώργος Λούβαρης, οι επώνυμες παρέες των «Μπλονζόν» είναι διαχρονικές, διατηρούνται και ανανεώνονται κατά τις δεκαετίες! Οι «βουτιές», πότε εδώ και πότε εκεί, πάνε σύννεφο!

Σε ποιον θα αναφέρεται η ΕΥΠ; Στον Στ. Παπασταύρου, στον Ακη Σκέρτσο ή στον Ι. Μπρατάκο; Οι προεκλογικές συζητήσεις, η άρνηση και οι διαδικασίες, που όπως όλα δείχνουν, θα προσαρμοστούν στα θέλω του Υπ. Επικρατείας! * Οι δύο «κοντά» στον πρωθυπουργό, ένας πολιτικός και ένας εξωθεσμικός, που «έφαγαν» τον Θ. Βαρβιτσιώτη από υπ. Προστασίας του Πολίτη! Το «θάψιμο», τα ψέματα και η δουλειά που τελικά πέτυχε!!!

Για να ξέρετε …1)

Πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι η ΕΥΠ θα εξακολουθήσει να υπάγεται και να αναφέρεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, βάσει του αρχικού σχεδιασμού από την εποχή του Γρηγόρη Δημητριάδη που κατά τις πληροφορίες θα διατηρηθεί και θα ισχύει στις μέρες μας! Υπό το πρίσμα αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να καταλήξει πρώτον στο πρόσωπο του νέου διοικητή της ΕΥΠ, αν τυχόν υπάρξει (οι ενδιαφερόμενοι…γνωστοί, που παρεμπιπτόντως πιέζουν για αλλαγή του νόμου βάσει του οποίου διοικητές τοποθετούνται διπλωμάτες και απόστρατοι) και δεύτερον σε ποιον μέσα στο Μαξίμου και της άμεσης εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού θα αναφέρεται!

Υπενθυμίζω ότι όπως το Radar είχε αποκαλύψει προ ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά φέρεται να είχε συζητήσει το θέμα της ΕΥΠ με τον Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος ανέλαβε Υπ. Επικράτειας στη θέση του Γεραπετρίτη, με αυξημένο ρόλο και αρμοδιότητες! Όμως ο έμπειρος και ικανότατος νομικός απέφυγε να δεσμευτεί και σε κάθε περίπτωση δεν είναι διατεθημένος να εμπλακεί με την ΕΥΠ, αν δεν είναι σε πλήρη γνώση του οι ενέργειες της. Όχι δηλαδή να ενημερώνεται τυπικά και εκ των υστέρων, αλλά ουσιαστικά σε εβδομαδιαία βάση επί της ουσίας!

Με δεδομένο πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ δύσκολα θα αναθέσει την ΕΥΠ σε κάποιον άλλο πολιτικό παράγοντα του Μαξίμου, όπως τον Ακη Σκέρτσο ή τον Γιάννη Μπρατάκο, πιθανολογείται ότι η δομή και οι διαδικασίες της ΕΥΠ θα προσαρμοστούν στις προϋποθέσεις που θέτει ο Στ. Παπασταύρου!

Για να ξέρετε …2)

Είναι κοινό μυστικό πως το Υπ. Προστασίας του Πολίτη για την Διαπλοκή και τα ισχυρά συμφέροντα είναι από τα πιο κομβικά και ουσιαστικά χαρτοφυλάκια, τα οποία ολιγάρχες και πάσης φύσης νταραβεριτζήδες θέλουν να ελέγχουν ή έστω να έχουν ουσιαστική πρόσβαση, για πολλούς και διάφορους λόγους!

Σε αυτό το κλίμα εντάσσεται η υπόγεια προσπάθεια που έγινε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών προκειμένου ο πρωθυπουργός να αλλάξει την ειλημμένη απόφαση του και να μην τοποθετήσει τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη Δημόσια Τάξη, όπερ και εγένετο καθώς ο Μιλτιάδης μετακινήθηκε στο Υπ. Ναυτιλίας και ο Νότης (Μηταράκης) ανέλαβε το Υπ. Προστασίας του Πολίτη! Έγινε τράμπα δηλαδή!

Σε αυτή την απόφαση του λέγεται ότι επηρέασαν τον πρωθυπουργό δυο άτομα: ένας πολιτικός παράγων – εξωκοινοβουλευτικός και ένας εξωθεσμικός με παραδοσιακές σχέσεις με την οικογένεια! Το «θάψιμο» στον Μιλτιάδη αφορούσε δήθεν σχέσεις με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, κάτι βεβαίως που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα! Και μπορεί το ψέμα να έχει κοντά ποδάρια, όπως λέει η λαϊκή ρήση, ωστόσο «η δουλειά» έγινε και αυτό δεν αλλάζει…

Έχασαν τον ύπνο τους με τον Πριγκόζιν οι 5 Ρωσόφιλοι εφοπλιστές του πέρα δώθε με το ρωσικό πετρέλαιο και οι επιχειρήσεις ιδιωτών και δημοσίου που προμηθεύονταν σε προνομιακές τιμές φυσικό αέριο!

Για να ξέρετε…. «Παλιό» αλλά καλό!

Η ανταρσία – παρολίγον πραξικόπημα- του Πριγκόζιν και της Wagner έκανε να χάσουν τον ύπνο τους οι 5 γνωστοί ρωσόφιλοι Έλληνες εφοπλιστές, που έχουν «πνιγεί» στα εκατοντάδες εκατομμύρια μεταφέροντας – και πραγματοποιώντας ακόμη πιο επικερδείς αγοραπωλησίες- ρωσικό πετρέλαιο γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις διεθνείς κυρώσεις και τις ΗΠΑ!

Το Big5 των Ελλήνων εφοπλιστών, που εκμεταλλεύτηκε για ίδιον όφελος την αιματοχυσία αμάχων και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, «δεν έκλεισε μάτι» όλο το Σαββατοκύριακο, λόγω φόβου ότι η ανταρσία της Wagner θα βάλει τέλος στην προκλητική κονόμα εκατομμυρίων, που αθροίζεται πάνω στο αίμα νέων παιδιών και στην παραβίαση κάθε αρχής δικαίου και διεθνούς συμφωνίας ή επιβολής κυρώσεων!

Στο ίδιο μήκος κύματος, της αϋπνίας του Σαββατοκύριακου δηλαδή, κινήθηκαν και όλοι όσοι προμηθεύονται, ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις, ρωσικό φυσικό αέριο σε προνομιακές τιμές, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να καταγράφουν υπερκέρδη παραβιάζοντας τις εντολές των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας!

Διαβάστε ακόμη: