Σε δύο άξονες κινήθηκε η συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και τις τράπεζες ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σε δεύτερη φάση με τις διοικήσεις των τραπεζών.

Ο πρώτος άξονας αφορούσε θέματα ιδιωτικού χρέους και ο δεύτερος θέματα χρηματοδοτήσεων και ανάπτυξης.
Οι θεσμοί εμμένουν σθεναρά στη θέση τους να υπάρξει η απαραίτητη πρόληψη, προβλέψεις, αξιολογήσεις και διακράτηση αποθεματικών από την πλευρά των τραπεζών,  ώστε να μην κινδυνεύσουν τα χαρτοφυλάκια με νέα κόκκινα δάνεια, ούτε φέτος ούτε μέχρι το α εξάμηνο του 2025 οπότε και αναμένεται σοβαρή πια αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Οι τράπεζες ανέλυσαν τον τρόπο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους τόσο για τους ευάλωτους όσο και για τους υπόλοιπους δανειολήπτες, δίδοντας την εξέλιξη όλων των μέτρων της πρόνοιας που έχει ληφθεί σε σχέση με τα απομεινάρια της κρίσης.
Συγχρόνως διαβεβαίωσαν τους θεσμούς για τη συνεχή υποχώρηση του ποσοστού των NPEs με στόχο την επόμενη χρονιά να κινηθεί σε όλες τις συστημικές τράπεζες κάτω από το 3%.

Σε ότι αφορά την ενημέρωση για την περαιτέρω στρατηγική μείωσης των κόκκινων δανείων αυτή αφορά και τους servicers που διαχειρίζονται περί τα 70 δισ. ευρώ κόκκινα δάνεια. Αναλύθηκε το πρόγραμμα διαθέσεων και τιτλοποιήσεων των NPEs και υπήρξε εκτεταμένη αναφορά στα επιτεύγματα του Ηρακλή.

Ανάπτυξη

Σε ότι αφορά το αναπτυξιακό κομμάτι των εργασιών των τραπεζών, αναλύθηκαν οι οδηγοί της κερδοφορίας και οι προοπτικές των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οδηγοί κερδοφορίας και προοπτικές όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από τις νέες συνθήκες μείωσης των τραπεζικών επιτοκίων, το κόστος για τις τράπεζες αλλά και όπως αυτές αντισταθμίζονται από τα σχετικώς χαμηλά επιτόκια καταθέσεων.

Εκτεταμένη αναφορά πραγματοποιήθηκε σε θέματα κεφαλαίων και ρευστότητας συμπεριλαμβανομένου του TLTRO III ενώ οι τράπεζες αναφέρθηκαν στις αποπληρωμές και τις εκδόσεις νέων MREL. Στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια τα κρατικά ομόλογα αναφέρθηκαν οι δύο πλευρές

Συζητήθηκαν οι τάσεις δανεισμού συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των δανείων του  RRF και πως αυτά επηρεάζουν την δαπάνη του ιδιωτικού τομέα

Το φορτίο των κρατικών εγγυήσεων τόσο σε ότι αφορά τις τιτλοποιήσεις όσο και σε ότι αφορά προγενέστερα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου αποτέλεσε σημαντικό θέμα συζήτησης.

Τέλος οι δύο πλευρές μίλησαν για την παρουσία και  τις επιδόσεις των ελληνικών  στο εξωτερικό, τα μεσοπρόθεσμα πλάνα τους και το μετασχηματισμό τους σε επίπεδο ψηφιοποίησης  και πρωτοβουλιών επέκτασης.

Διαβάστε ακόμη: