Το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό άνω των δύο μηνών τη Δευτέρα, επεκτείνοντας την πτωτική τάση από την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι έμποροι επιβεβαίωσαν την πεποίθησή τους ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν κορυφωθεί και έστρεψαν την προσοχή τους στο πότε η Federal Reserve θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο δείκτης του δολαρίου κατέγραψε χαμηλό στα 103,57, το πιο αδύναμο επίπεδό του από την 1η Σεπτεμβρίου, επεκτείνοντας την πτώση σχεδόν 2% από την περασμένη εβδομάδα — τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Ιούλιο.

Έναντι του ασθενέστερου δολαρίου, το ευρώ ενισχύθηκε σχεδόν 0,2% στα 1,0931 δολάρια, ενώ το γεν διαπραγματεύτηκε χαμηλότερα στα 148,38 ανά δολάριο.

Οι αγορές έχουν αποτιμήσει τον κίνδυνο περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed μετά από μια σειρά ασθενέστερων από το αναμενόμενο οικονομικών δεικτών των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ιδιαίτερα μετά από μια μέτρηση του πληθωρισμού που ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο πόσο σύντομα θα έρθουν οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων, με τις τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης με πιθανότητα 30% ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch.

«Η αδυναμία του δολαρίου σχετίζεται με τις κινήσεις στις αγορές επιτοκίων, ειδικά μετά τη συνεδρίαση της Fed του Νοεμβρίου και τον ΔΤΚ της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε ο Dane Cekov, ανώτερος αναλυτής FX στη Nordea, αν και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξει αδυναμία στο δολάριο. πολύ βραχυπρόθεσμα.

«Από τεχνική άποψη, το δολάριο φαίνεται πλέον υπερπουλημένο έναντι του ευρώ, συνήθως θα δείτε κάποιου είδους ενοποίηση».

Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, θα μπορούσαν να δώσουν χρώμα στη σκέψη των υπευθύνων χάραξης πολιτικής καθώς κράτησαν σταθερά τα επιτόκια για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα.

Η στερλίνα σημείωσε άνοδο περίπου 0,2% στα 1,2481 δολ., πλησιάζοντας κοντά σε υψηλο δύο μηνών, ενώ το ευρώ αγόρασε τελευταία φορά 1,0931 δολ. πριν από τις άμεσες αναγνώσεις PMI στην ευρωζώνη που αναμένεται αυτή την εβδομάδα και αφού ο Moody’s αναβάθμισε απροσδόκητα την προοπτική της ιταλικής κρατικής αξιολόγησης “Baa3” σε σταθερή από αρνητική και αναβάθμισε τη βαθμολογία της Πορτογαλίας κατά δύο βαθμίδες σε «A3».

Διαβάστε ακόμη: