Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν τη Δευτέρα αφού η Moody’s Investors Service μείωσε την προοπτική της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε αρνητική από σταθερή.

Ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,3%, και ο Nasdaq Composite υποχώρησε κατά 0,4%. Ο βιομηχανικός μέσος όρος  Dow Jones Industrial Average υποχώρησε 57 μονάδες, ή 0,2%.

Ο Moody’s την Παρασκευή υπογράμμισε τα «πολύ μεγάλα» δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ και το κομματικό αδιέξοδο στην Ουάσιγκτον ως παράγοντες που συμβάλλουν στην υποβάθμιση. Ο οίκος αξιολόγησης επιβεβαίωσε την πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής στο AAA, το υψηλότερο επίπεδο.

Αυτό έρχεται τρεις μήνες αφότου ο Fitch μείωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του εκδότη σε ξένο νόμισμα των ΗΠΑ σε AA+ από ΑΑΑ, επικαλούμενος επίσης την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση, την αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις σε δημοσιονομικά και ζητήματα χρέους.

«Στο πλαίσιο των υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τη μείωση των κρατικών δαπανών ή την αύξηση των εσόδων», ανέφερε η υπηρεσία. «Η Moody’s αναμένει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν πολύ μεγάλα, αποδυναμώνοντας σημαντικά την προσιτότητα του χρέους».

Αν και υπάρχει «μηδενικός κίνδυνος αθέτησης του χρέους των ΗΠΑ», η χαμηλότερη προοπτική πιστοληπτικής ικανότητας παραμένει σημαντική για τον αντίκτυπό της στην ελκυστικότητα του χρέους για τους ξένους επενδυτές, δήλωσε ο Jay Hatfield, Διευθύνων Σύμβουλος της Infrastructure Capital Management.

«Οι ΗΠΑ έχουν υποβαθμιστεί επειδή η διαδικασία του προϋπολογισμού μας έχει διακοπεί εντελώς. Αυτό είναι πραγματικά η ουσία του ζητήματος – ότι δεν υπάρχει πραγματική οργανωμένη διαδικασία για την έγκριση ενός προϋπολογισμού. Αυτό επηρεάζει την ψυχή των πρεσβευτών παγκόσμιων κεφαλαίων», δήλωσε ο Χάτφιλντ.

Στο μέτωπο των οικονομικών δεδομένων, οι επενδυτές θα παρακολουθούν τον μηνιαίο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του Οκτωβρίου, καθώς και την έρευνα για τις προσδοκίες των καταναλωτών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης τον Οκτώβριο. Όλα αυτά έρχονται πριν από τα στοιχεία του μηνιαίου δείκτη τιμών καταναλωτή την Τρίτη.

Διαβάστε ακόμη: