Το δολάριο βρέθηκε σε δύσκολη θέση από πλευράς συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα, καθώς η ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων και η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σήμαιναν ότι οι κύριες τάσεις του 2023 συνεχίζουν να οδηγούν τις αγορές: ένα αποδυναμωμένο δολάριο και μια ιδιαίτερα ισχυρή εμφάνιση των νομισμάτων εμπορευμάτων. 

 

Τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζουν να βλέπουν βελτίωση, ενώ στο άλλο άκρο έχουμε την τουρκική λίρα, η οποία συνεχίζει την πτωτική της πορεία κάθε εβδομάδα καθώς οι αγορές χάνουν την υπομονή τους με τις περίεργες δημοσιονομικές και νομισματικές αντιλήψεις του Ερντογάν.

Μετά από μια εβδομάδα χωρίς ιδιαίτερες ειδήσεις, οι αγορές προετοιμάζονται για τις συνεδριάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι αγορές τιμολογούν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων την Τετάρτη από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ στο ένα τρίτο. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της κρίσιμης έκθεσης για τον πληθωρισμό για τον Μάιο που θα γίνει την Τρίτη, σημαίνει ότι ορισμένα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς πιθανότατα θα καθορίσουν με την ψήφο τους την ημέρα της συνεδρίασης. Η απόφαση της ΕΚΤ είναι πιο εύκολη, με τις αγορές και τους αναλυτές να αναμένουν γενικά αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Το κλειδί εκεί θα είναι οι νέες προβλέψεις για την απασχόληση και ο τόνος στα επικοινωνιακά μηνύματα της Τράπεζας. Αναμένεται αρκετή μεταβλητότητα.

Στερλίνα

Η στερλίνα συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς οι αγορές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αντιδράσει στον επίμονο πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια πολύ πάνω από το 5%. Τα μακροοικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σκαλοπάτι για τη στερλίνα. Αναμένεται άλλη μια ισχυρή έκθεση για την αγορά εργασίας, με τους μισθούς να φαίνεται να αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν 7%. Η ανακοίνωση του μηνιαίου ΑΕΠ του Απριλίου αναμένεται, εν τω μεταξύ, να σηματοδοτήσει μια επιστροφή στην ανάπτυξη. Προς το παρόν, λοιπόν, η Στερλίνα αναμένεται να συνεχίσει την πορεία ενίσχυσής της.

Ευρώ

Η τελική έκθεση για το ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2023 έδειξε ότι η Ευρωζώνη εισήλθε σε ύφεση, αν και μόνο κατά τον καθαρά τεχνικό ορισμό αυτής: πρόκειται για δύο διαδοχικά τρίμηνα μιας μικροσκοπικής συρρίκνωσης κατά  0,1%. Αυτά τα δεδομένα έρχονται καθυστερημένα και είναι παρωχημένα, αλλά προσέθεσαν ένα λιθαράκι στην ανησυχία για τις πρόσφατες ευρωπαϊκές οικονομικές επιδόσεις. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι η τεχνική ύφεση οφείλεται κυρίως σε μεμονωμένους παράγοντες και η οικονομία της Ευρωζώνης είναι έτοιμη να αποδώσει στα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι χαμηλότερες τιμές της ενέργειας και η ισχυρή αγορά εργασίας στηρίζουν τις δαπάνες των νοικοκυριών. Η αύξηση των επιτοκίων αυτής της εβδομάδας και η αναμενόμενη επιθετική ρητορική από την ΕΚΤ αναμένεται επίσης να παρέχουν στήριξη στο κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Τα δύο σημαντικά γεγονότα αυτής της εβδομάδας (Τρίτη και Τετάρτη) μπορεί τελικά να οδηγήσουν το δολάριο στο να διασπάσει το “αναποφάσιστο” εύρος εντός του οποίου έχει κολλήσει το τελευταίο διάστημα. Την Τρίτη θα ανακοινωθεί η έκθεση πληθωρισμού για τον Μάιο. Ακόμη και μια μικρή ανοδική έκπληξη σε σχέση με τις προσδοκίες θα μπορούσε να είναι αρκετή για να συντελέσει την  επόμενη ημέρα σε μία απόφαση για αύξηση των επιτοκίων. Συμφωνούμε με τη γενικότερη εκτίμηση της αγοράς για πρώτη φορά μετά από καιρό, αλλά αναμένουμε διαφωνίες και επιθετικό τόνο στις επικοινωνίες, που θα καταστήσουν σαφές ότι η επόμενη κίνηση στα επιτόκια είναι πιο πιθανό να είναι ανοδική παρά προς τα κάτω. Ωστόσο, βρισκόμαστε πολύ πιο κοντά στο τέλος αυτού του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ παρά στην Ευρωζώνη, και επομένως αναμένουμε ότι το δολάριο θα υποαποδώσει μεσοπρόθεσμα.

*Ο Enrique Diaz – Alvarez, είναι ο Chief Risk Officer της Ebury

Διαβάστε περισσότερα