Επιφυλακτική στάση, προσπαθώντας να ερμηνεύσει τις διαφορετικές κατευθύνσεις των πολλών τελευταίων ειδήσεων γύρω από τις μελλοντικές εξελίξεις δείχνει να υιοθετεί σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά.

Οι εξελίξεις, οι πολλές ειδήσεις και πληροφορίες των τελευταίων ημερών αλλά και η εικόνα των ξένων αγορών, δικαιολογούν απολύτως αυτή την εικόνα: Η πίεση στις αγορές που επαναλήφθηκε χθες μετά την προειδοποίηση της Fitch για την υποβάθμιση σειράς αμερικανικών τραπεζών, είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί παρά να ληφθεί υπόψη όπως δείχνουν σήμερα και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Από την άλλη είναι σωστή η άποψη ότι οι ελληνικές αλλά και οι ευρωπαϊκές τράπεζες, παρουσιάζουν τεράστια διαφορά από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και τέτοιου είδους συγκρίσεις δεν απηχούν την πραγματικότητα.

Όμως πάντοτε υπάρχουν και τα …απρόβλεπτα, όπως η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης ( μόνο αριστερή δεν είναι), να επιβάλλει έκτακτη φορολογία στα κέρδη των τραπεζών, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι ο λαϊκισμός δεν έχει “χρώμα”.

Σε αντίθεση με τις αμερικανικές τράπεζες που δέχονται φίλια πυρά από τους διεθνείς οίκους οι ελληνικές προς το παρόν μόνο επαίνους απολαμβάνουν.

Μόνο που αυτοί έρχονται σε “λάθος στιγμή”, αφού το κλίμα που επικρατεί στις αγορές δεν φαίνεται να τις ευνοεί και μοιάζει αδύναμο να ενισχύσει τις μετοχές τους οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω , έχουν ήδη τα υψηλότερα κέρδη του κλάδου διεθνώς από τις αρχές του έτους.

Πιθανόν και για το λόγο αυτό οι επενδυτές αρνούνται προς το παρόν να δώσουν ισχυρή ώθηση στις μετοχές του κλάδου, έστω και αν οι αντικειμενικοί λόγοι εξακολουθούν να υφίστανται , χωρίς βέβαια να λείπουν και κάποιες …υποσημειώσεις , που θα επιστρατευθούν σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων υπό την μορφή του “εμείς τα λέγαμε”.

Πρώτον τα καλά νέα: Κέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ πέτυχαν οι τέσσερις συστηματικές τράπεζες στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και με βάση τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα συνολικά κέρδη για το σύνολο του 2023 αναμένεται να διαμορφωθούν έως και στα 3,8 δισ. ευρώ.

Το 2022 η κερδοφορία του κλάδου έφτασε τα 3,6 δισ. ευρώ, μετά φόρων, έναντι ζημιών 4,8 δις ευρώ το 2022, ενώ οι τράπεζες το 2022 παρουσίασαν προ φόρων κέρδη 4,57 δισ. ευρώ, έναντι ζημίας 4,44 δισ. ευρώ το 2021.

Eurobank – Εθνική Τράπεζα – Τράπεζα Πειραιώς * Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου * Επιτοκιακά έσοδα 3 δισ. με την «πλάτη» της ΕΚΤ – Στα 650 εκατ. τα έσοδα από προμήθειες * Οι παράγοντες που κρατούν στάσιμη την πιστωτική επέκταση – Μικρή αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια

Επί μέρους:

Καθαρά κέρδη 530 εκατ. ευρώ κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο η Εθνική Τράπεζα, από 546 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Η Πειραιώς πέτυχε κέρδη 300 εκατ. ευρώ στο α΄ 6μηνο 2023 με 120 εκατ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο έναντι 180 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο.

Η Alpha bank στο α΄ 6μηνο 2023 εμφάνισε κέρδη 302,6 εκατ. ευρώ από 238,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Τα κέρδη της Eurobank στο α΄ 6μηνο 2023 διαμορφώθηκαν στα 684 εκατ. ευρώ ή 599 εκατ. ευρώ προσαρμοσμένα. Το α΄ 6μηνο του 2022 είχε επιτύχει κέρδη 941 εκατ. ευρώ αλλά με έκτακτα κυρίως από πωλήσεις δραστηριοτήτων.

Οι ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τα stress test του 2023, που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΒΑ) και ο SSM o Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών αναμένεται να δώσει το πράσινο φως και στις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες να διανείμουν μέρισμα για την χρήση του 2023.

Το κύριο στοιχείο προβληματισμού για τον κλάδο εντοπίζεται στο γεγονός πως η ισχυρή κερδοφορία των τραπεζών ήταν και αποτέλεσμα και της ανόδου των επιτοκίων.

Η κυριότερη πηγή για τα υψηλά κέρδη των τραπεζών είναι η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ μέσα στο τελευταίο 12μηνο, που από αρνητικό επίπεδο έναν ακριβώς χρόνο πριν, βρέθηκαν στο 3,6% στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και έκτοτε συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με μικρότερο ρυθμό. Το 2023 ξεκίνησε με θετικά επιτόκια της τάξης του 1,5% και έφτασαν το τέλος Ιουλίου το 3,75%.

Σύμφωνα με την έκθεση της DBRS που δημοσιεύθηκε προχθές το πρώτο εξάμηνο των ελληνικών τραπεζών χαρακτηρίστηκε από υψηλά βασικά έσοδα, έλεγχο του κόστους και το χαμηλότερο πιστωτικό κόστος.

Πρώτη και βασική υποσημείωση ο διεθνής οίκος αναμένει επιβράδυνση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων (NII) τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας την άποψή του για επιβράδυνση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς και για την πιθανή αύξηση του κόστους χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η DBRS, οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν συνολικά καθαρά κέρδη 1,8 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, με πτώση 22% σε ετήσια βάση ωστόσο αυτό οφείλεται στο ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπήρχαν σημαντικά θετικά one-off κέρδη που οφείλονταν σε συναλλαγές και άλλα έσοδα.

Δεύτερη υποσημείωση η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει σχετικά αδύναμη με τις αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) να αντιπροσωπεύουν περίπου το 62% του CET1 κεφαλαίου στο εξάμηνο.

Πάντως, με βάση την πρόσφατη παρατεταμένη παραγωγή οργανικού κεφαλαίου, οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν διαλόγους με ρυθμιστικές αρχές για την επανέναρξη των πληρωμών μερισμάτων από το 2024.

Προχθές έγινε γνωστή και η τελευταία εκτίμηση της Mergan Stanley για την Πειραιώς.

Ο διεθνής οίκος αύξηση σε 4,40 ευρώ από 4,27 ευρώ προηγουμένως την τιμή στόχο για τη μετοχή , ενώ διατήρησε τη σύσταση overweight, στον απόηχο της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου 2023 από τη συστημική τράπεζα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) το 2023 αναμένεται να αυξηθούν κατά 20% περίπου, δεδομένων των ισχυρών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου 2023 και της αναβάθμισης του guidance για κέρδη ανά μετοχή υψηλότερα των 0,65 ευρώ από άνω των 0,55 ευρώ προηγουμένως, λόγω των καλύτερων τάσεων και των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) που υποστηρίζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα beta καταθέσεων.

Που βρήκαν καταφύγιο οι καταθέσεις θεσμικών επενδυτών στις ΗΠΑ, μετά την τραπεζική κρίση

Χθες δεν ήταν μια καλή μέρα για τις αμερικανικές αγορές: Οι τραπεζικές μετοχές αντιμετώπισαν σημαντικές πιέσεις μετά και την προειδοποίηση της Fitch για πιθανές υποβαθμίσεις του αξιόχρεου δεκάδων αμερικανικών τραπεζών, μεταξύ των οποίων και της JPMorgan Chase. H προειδοποίηση έρχεται μια εβδομάδα μετά από μια αντίστοιχη κίνηση από τη Moody’s.

Η μετοχή της JPMorgan έκλεισε στο -2,5% , της Wells Fargo στο -2,3% ενώ της Bank of America στο -3,2%.

Οι περιφερειακές τράπεζες διαπραγματεύθηκαν επίσης χαμηλότερα την Τρίτη, με το SPDR S&P Regional Banking ETF να κλείνει με απώλειες -3,37%%, έπειτα και από την προειδοποίηση του Neel Kashkari της FED Mineapolis για ανάγκη «σημαντικά περαιτέρω» κεφαλαιακής ρύθμισης.

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνεται και μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, οι οποίες αυξήθηκαν χαμηλότερα του αναμενόμενου. Μάλιστα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων της κατά 15 μονάδες βάσης, στο 2,5% από 2,65%, αποτυγχάνοντα πάντως να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Αντίθετα, ενίσχυσε την ανησυχία για την ταλαιπωρημένη αγορά ακινήτων της Κίνας

Από την άλλη τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ έδειξαν τις αντιστάσεις των καταναλωτών στον πληθωρισμό και τις αυξήσεις των επιτοκίων της FED. Οι λιανικές πωλήσει για τον μήνα Ιούλιο ήταν αυξημένες κατά 0,7% σε επίπεδο μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Διαβάστε ακόμη: