Τις δυνάμεις τους ένωσαν οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες για τη διάσωση της περιφερειακής τράπεζας First Republic (FRC) του Σαν Φρανσίσκο με 30 δισεκατομμύρια δολάρια ανασφάλιστων καταθέσεων, μια ασυνήθιστη κοινή προσπάθεια για τη σταθεροποίηση εντός ανταγωνιστή και την αποκατάσταση της ηρεμίας μετά από μια εβδομάδα μεγάλη αναταραχής στις διεθνείς αγορές.

Η εισροή καταθέσεων από 11 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των JPMorgan Chase και Bank of America,  ακολουθεί την κατάρρευση των μετοχών της First Republic, η οποία ήταν η 14η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας στις 31 Δεκεμβρίου με 212 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικού.

Η JPMorgan, η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo -οι τέσσερις μεγαλύτεροι δανειστές στις ΗΠΑ με βάση το ενεργητικό- κατέθεσαν 5 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων.

Οι Goldman Sachs, Morgan Stanley κατέθεσαν από 2,5 δισ. δολάρια, ενώ οι U.S. Bancorp , Truist  PNC, State Street και Bank of New York Mellon κατέθεσαν από 1 δισ. δολάρια. Οι καταθέσεις πρέπει να παραμείνουν στην First Republic για 120 ημέρες και να κερδίζουν τόκο με το ίδιο επιτόκιο των σημερινών καταθετών, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Yahoo Finance.

“Οι ενέργειες των Big Banks αντανακλούν την εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα της χώρας”, ανέφεραν οι τράπεζες σε κοινή ανακοίνωση. “Μαζί, αναπτύσσουμε την οικονομική μας δύναμη και τη ρευστότητά μας στο ευρύτερο σύστημα, εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο”. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen και άλλες δύο ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν σε κοινή δήλωση ότι “αυτή η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη και αποδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος”.

Προσυνεδριακά, η μετοχή της First Republic υποχωρεί 4%.

Η καθοριστική παρέμβαση του Jamie Dimon σε Powell και Yellen

Η  διάσωση της First Republic Bank, ξεκίνησε την Τρίτη με μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών μεταξύ του διευθύνοντος συμβούλου της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Jerome Powell και της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen.

Ο Dimon βρισκόταν στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τα γεγονότα, και ήθελε να συζητήσει ορισμένα θέματα που αφορούσαν το τραπεζικό κεφάλαιο. Το θέμα σύντομα στράφηκε στην τύχη της 14ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, όπως μεταδίδει το Yahoo Finance.

Οι μετοχές της τράπεζας από το Σαν Φρανσίσκο είχαν αρχίσει να καταρρέουν από την περασμένη εβδομάδα, μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank με έδρα τη Σάντα Κλάρα, και η χρηματοδότηση ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την JPMorgan Chase και την Fed που ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής δεν κατάφερε να μετριάσει την πίεση καθώς ξεκίνησε αυτή η εβδομάδα. Η μετοχή σημείωσε πτώση 62% τη Δευτέρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, ο πρόεδρος της Fed και η υπουργός Οικονομικών άρχισαν να ρίχνουν ιδέες στο τραπέζι, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις συζητήσεις, με τη συμβολή μιας άλλης ισχυρής ρυθμιστικής αρχής: τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Εταιρείας Ασφάλισης Καταθέσεων Martin Gruenberg. Η ιδέα τους; Η JPMorgan θα μπορούσε να μεταφέρει στην First Republic κάποιες καταθέσεις.

Μια τέτοια εισροή καταθέσεων θα μπορούσε να συμβάλει στην άμβλυνση της ανησυχίας. Οι αναλήψεις καταθέσεων άσκησαν πίεση στη Silicon Valley Bank και οδήγησε στην κατάρρευσή της.  Την περασμένη Πέμπτη, οι καταθέτες απέσυραν 42 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μία μόνο ημέρα, αφήνοντας την τράπεζα με αρνητικό υπόλοιπο μετρητών, με αποτέλεσμα την παρέμβαση των ρυθμιστικών αρχών. Η ανησυχία ήταν ότι το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και στην First Republic.

Την επόμενη ημέρα, ο Dimon μετέφερε αυτή την ιδέα σε μερικούς από τους συναδέλφους του. Σε μια εκδήλωση του Bank Policy Institute, προσέγγισε άλλα στελέχη, συμπεριλαμβανομένης της διευθύνουσας συμβούλου της Citigroup Jane Fraser, και σύντομα ακολούθησαν δεσμεύσεις για 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανασφάλιστες καταθέσεις από τη Citigroup, την Bank of America  και την Wells Fargo. Η JPMorgan συμφώνησε επίσης να εισφέρει 5 δισ. δολάρια.

Αρχικά, η εισροή καταθέσεων ύψους 20 δισ. δολαρίων θεωρήθηκε αρκετή, αλλά οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αποφάσισαν να αναζητήσουν περισσότερα κεφάλαια από μικρότερες τράπεζες την Τετάρτη και την Πέμπτη (15-16/3).

Η U.S. Bancorp, η Truist, η PNC, η State Street και η Bank of New York Mellon συμφώνησαν να καταθέσουν από 1 δισ. δολάρια.  Οι τελευταίες που προσχώρησαν ήταν η Goldman Sachs και η Morgan Stanley. Η καθεμία τους συμφώνησε να καταθέσει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η σανίδα σωτηρίας προς την First Republic θυμίζει τη διάσωση της LTCM το 1998. Τότε 14 τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες επένδυσαν 3,6 δισ. δολ. στη Long-Term Capital Management L.P. (LTCM) για να αποτρέψουν την επικείμενη κατάρρευση της εταιρείας.

Διαβάστε περισσότερα