Με ντόμινο αρνητικών συνεπειών είναι αντιμέτωπη η ευρωπαϊκή ήπειρος με επίκεντρο το θρίλερ που είναι σε εξέλιξη αναφορικά με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream, που ουσιαστικά αποτελεί τον τελευταίο διάδρομο φυσικού αερίου προς τη Γηραιά ήπειρο, η οποία καλείται να περάσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο.

Τρεις διαρροές σε δύο διαφορετικούς αγωγούς μέσα σε λίγες ώρες είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα θα το απέδιδε κανένας σε σύμπτωση, αναφέρουν εμφατικά οι διεθνείς αναλυτές και, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέκι που έκανε λόγο για «σαφή ενέργεια σαμποτάζ»

Γεγονός αποτελεί ότι η αιφνιδιαστική μείωση των διαθέσιμων ποσοτήτων στο δίκτυο του αγωγού Nord Stream 1 τους τελευταίες μήνες εκτόξευε κάθε φορά τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη, ενώ τώρα, με την τελευταία αυτή εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι το ελάχιστο, αλλά δεδομένο μέχρι χθες φυσικό αέριο που έρρεε στο σύστημα και που αντιστοιχούσε στο 20% των δυνατοτήτων του αγωγού, αποτελεί, πλέον, σχεδόν παρελθόν, καθώς οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα, έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι χθες δεδομένα.

Αν και οι φυσαλίδες στην επιφάνεια της Βαλτικής σήμαναν αμέσως συναγερμό, το ενδεχόμενο δολιοφθοράς ή σαμποτάζ περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, όχι μόνο γιατί ο Nord Stream 1 υπήρξε επί χρόνια ο ομφάλιος λώρος που συνέδεε ενεργειακά την Ευρασία, αλλά και γιατί ο Nord Stream 2 είχε λάβει χαρακτηριστικά ενεργειακής αποθήκης, αφού συγκεντρώθηκαν εκεί 177 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και αξίας 358 εκατομμυρίων ευρώ, με τις απώλειες να καθίστανται πολλαπλές για τον ευρωπαϊκό βορρά από τη δολιοφθορά.

Φον ντερ Λάιεν: «Δολιοφθορά» οι διαρροές στους αγωγούς

Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν χθες ότι είναι νωρίς ακόμα για εικασίες. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις από πολύ κοντά», ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν, επισημαίνοντας το αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το μεθάνιο που είναι το βασικό συστατικό του φυσικού αερίου, στο περιβάλλον. Πρόσθεσε δε, ότι οι διαρροές δεν απειλούν ακόμα την ασφάλεια των προμηθειών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε, από την πλευρά τους, ότι οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream προκλήθηκαν από «δολιοφθορά» και προειδοποίησε πως θα υπάρξει «η ισχυρότερη πιθανή απάντηση» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση ενεργές ενεργειακές υποδομές στην ΕΕ.

«Μίλησα με την (πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε) Φρεντέρικσεν για την ενέργεια δολιοφθοράς στον Nord Stream» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Twitter, συμπληρώνοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση της υπόθεσης ώστε να «χυθεί φως στις ακριβείς συνθήκες και τα αίτια της διαρροής».

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν δήλωσε με βεβαιότητα ότι η διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες», όχι σε «ατύχημα».

Παράλληλα, η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς, οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι αέριο.

Πεσκόφ: Δεν μπορεί αν αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο

Στην τελευταία εκδοχή, αυτή της δολιοφθοράς, φαίνεται να συναινεί δημόσια και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δήλωσε πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα ενδεχόμενο», γνωστοποιώντας παράλληλα πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ για την κατάσταση, η οποία απαιτεί άμεση διερεύνηση καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά την ενεργειακή ασφάλεια «ολόκληρης της ηπείρου».

Μπλίνκεν: Προϊόν σαμποτάζ οι διαρροές

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, που δήλωσε ότι οι διαρροές διερευνώνται και ότι οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι πρόκειται για κάποιο είδος σαμποτάζ.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δουλεύουν νυχθημερόν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και «οι διαρροές δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ενεργειακή αντοχή της».

Διαβάστε ακόμη: