Η εργαλειοποίηση της ενέργειας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία ήρθε στο προσκήνιο με τον πιο δραματικό τρόπο μετά τις διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Τρεις διαρροές σε δύο διαφορετικούς αγωγούς μέσα σε λίγες ώρες είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα θα το απέδιδε κανένας σε σύμπτωση, αναφέρουν εμφατικά οι διεθνείς αναλυτές.

Η μεγάλη διαρροή από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», υποστήριξε απόψε η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε.

Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

Την Τρίτη οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 20%, με τις αγορές να προεξοφλούν ότι το πρόβλημα θα τραβήξει πολύ μακριά στο μέλλον. Οι τιμές εξακολουθούν να είναι κάτω από τις κορυφές του τρέχοντος έτους, αλλά παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερες από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2021. Το μήνυμα που μοιάζει να στέλνει η Μόσχα είναι ότι δεν θα διστάσει να παίξει βρώμικα.

Σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η διαρροή φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream.

Οι διαρροές σε δύο αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας, που προέκυψαν ξαφνικά και χωρίς να υπάρχει ως τώρα εξήγηση, κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, έχουν προκαλέσει αναταραχή και προβληματισμό, καθώς αξιωματούχοι αναρωτιούνται σχετικά με τα αίτια του περιστατικού, ενώ βγήκαν στη δημοσιότητα και φωτογραφίες.

Εκρήξεις καταγράφηκαν κοντά στο σημείο με τις διαρροές φυσικού αερίου

Ο σουηδικός εθνικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός SVT αναφέρει ότι οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις κοντά στους αγωγούς Nord Stream τις τελευταίες 36 ώρες. Αναφορά που δημοσιεύτηκε τα τελευταία λεπτά γράφει:

Το SVT μπορεί να αποκαλύψει ότι οι σταθμοί μέτρησης τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία κατέγραψαν ισχυρές υποβρύχιες εκρήξεις στην ίδια περιοχή με τις διαρροές αερίου τη Δευτέρα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για εκρήξεις», λέει ο Μπγιόρν Λουντ, λέκτορας σεισμολογίας στο Σουηδικό Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο, SNSN.

Η πρώτη έκρηξη καταγράφηκε στις 02.03 το βράδυ της Δευτέρας και η δεύτερη στις 19.04 το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι προειδοποιήσεις για τις διαρροές αερίου προήλθαν από τη Ναυτιλιακή Διοίκηση στις 1.52 και 20.41 τη Δευτέρα, αντίστοιχα, αφού τα πλοία εντόπισαν φυσαλίδες στην επιφάνεια.

Η SVT έχει λάβει τις συντεταγμένες των μετρούμενων εκρήξεων και βρίσκονται στην ίδια περιοχή όπου καταγράφηκαν οι διαρροές αερίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι ο σεισμολόγος είπε για τις μετρήσεις: «Μπορείτε να δείτε καθαρά πώς τα κύματα αναπηδούν από τον πυθμένα προς την επιφάνεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν μια έκρηξη. Είχαμε ακόμη και έναν σταθμό στο Gnosjö που το κατέγραψε».

Το SVT προσθέτει ότι ο σεισμολόγος Λουντ είπε ότι το σημείο όπου εντοπίστηκαν οι εκρήξεις δεν είναι περιοχή που χρησιμοποιείται συνήθως για στρατιωτικές ασκήσεις. Είπε στο SVT: «Συνήθως λαμβάνουμε πληροφορίες για εκρήξεις που γίνονται υποβρύχια, αλλά μερικές φορές δεν τις λαμβάνουμε. Σε αυτή την περίπτωση, δεν έχουμε λάβει καμία πληροφορία».

Σύμφωνα με τον Λουντ, μία από τις εκρήξεις είχε μέγεθος 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και καταγράφηκε σε 30 σταθμούς μέτρησης στη νότια Σουηδία.

Διαβάστε ακόμη: