Στιγμές αγωνίας πέρασαν όσοι ήταν στο πολωνικό αεροπλάνο της Ryanair που ελέγχθηκε για βόμβα και προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος το απόγευμα της Κυριακής. Φάρσα αποδείχθηκε τελικά η ειδοποίηση για βόμβα στο Boeing της Ryanair που είχε ξεκινήσει από την Πολωνία με 192 επιβαίνοντες. Σύμφωνα με πηγές του αεροδρομίου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στις 7:20 μμ οι έλεγχοι στο αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση Κατοβίτσε της Πολωνίας – Αθήνα.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε συνοδεία F-16 στις 5:40μμ στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μετά από σήμα για βόμβα όπου και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εκκένωσης και ο έλεγχος των επιβατών.

Στο σημείο είχαν σπεύσει η Πυροσβεστική, ειδικό τμήμα των ΤΕΕΜ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Για το περιστατικό εξέδωσε σχετική ανακοίνωση και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας όπου αναφέρει ότι: «στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριακών στοιχείων, σχετικά με ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού σε αεροσκάφος εταιρείας που πραγματοποιούσε πτήση από χώρα του εξωτερικού με προορισμό την Αθήνα, το αεροσκάφος, μετά από απόφαση της Επιτροπής Ασφάλειας Αερολιμένα, συνοδευόμενο από μαχητικά αεροσκάφη, προσγειώθηκε με ασφάλεια απογευματινές ώρες σήμερα (22-01-2023) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο σύνολο των επιβατών, καθώς και στο αεροσκάφος από αρμόδιες υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, χωρίς να προκύψει κάτι ύποπτο».

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια που εμπλέκεται η Αθήνα με πτήσεις της Ryanair που δέχθηκαν ψευδή απειλή για βόμβα: το απόγευμα της Κυριακής ήταν η πτήση της εταιρείας από το Κατοβίτσε της Πολωνίας κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε απειλητικό τηλεφώνημα για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού στο αεροσκάφος. Τον Μάιο του 2021 ωστόσο, η απειλή για ύπαρξη βόμβας στην πτήση Αθήνα – Βίλνιους της Ryanair αποδείχθηκε ψευδής μεν, αλλά πολύ …. χρήσιμη τουλάχιστον για τον ηγέτη της Λευκορωσίας και επιστήθιο φίλο του Προέδρου Πούτιν, Αλεξανταρ Λουκασένκο.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας υποστήριξε τότε πως οι υπηρεσίες της χώρας του δέχθηκαν πληροφορίες ότι υπήρχε βόμβα στο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και για το λόγο αυτό σηκώθηκε μαχητικό αεροσκάφος, εκτρέποντας την αρχική πορεία του, με κατεύθυνση το Μινσκ. Μόλις το αεροσκάφος προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, ακολούθησε η σύλληψη δύο επιβατών – του δημοσιογράφου Ρομάν Ποτάσεβιτς, ο οποίος ασκούσε σκληρή αντιπολίτευση στο καθεστώς Λουκασένκο, αλλά και της συντρόφου του. Επιχειρώντας να δώσει εξηγήσεις, είχε δηλώσει πως «είναι εντελώς ψευδές ότι το αεροσκάφος εξαναγκάστηκε σε προσγείωση από ένα Mig 29».

«Η αποστολή του μαχητικού αεροσκάφους ήταν για να υπάρξει επικοινωνία, να συνοδεύσει την προσγείωση του επιβατικού αεροσκάφους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» πρόσθεσε ο Λευκορώσος Πρόεδρος, ισχυριζόμενος επιπλέον πως εξωτερικές δυνάμεις διεξήγαγαν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Λευκορωσίας.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι δεν γνώριζε πως ο Προτασέβιτς ήταν ανάμεσα στους επιβάτες του αεροσκάφους, αλλά πολλές αεροπορικές εταιρίες προχώρησαν – εις ένδειξη διαμαρτυρίας- σε τροποποίηση των δρομολογίων τους τις επόμενες ημέρες, για να αποφύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Επιπλέον, τα αεροσκάφη της Λευκορωσίας, αλλά και αξιωματούχοι της χώρας υπέστησαν σκληρές κυρώσεις από τις Βρυξέλλες απέναντι στην «κρατική αεροπειρατεία», όπως δηλαδή χαρακτήρισε η Πολωνία την υπόθεση, με το Υπουργειο Εξωτερικών της Λευκορωσίας να τις περιγράφει ως «κήρυξη οικονομικού πολέμου».

Σημειωτέον ότι Πολωνοί αξιωματούχοι ασφαλείας έλεγαν τότε ότι η Λευκορωσία διέπραξε πράξη «κρατικής τρομοκρατίας» εκτρέποντας πτήση προς το Μινσκ για να συλλάβει έναν εξόριστο δημοσιογράφο, αφού

Μια πολωνική έρευνα για την εκτροπή του αεροπλάνου διέψευσε τον ισχυρισμό της Λευκορωσίας ότι υπήρχε υποτιθέμενη απειλή για βόμβα στο αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν 125 Πολωνοί επιβάτες.

Τι είναι ο κωδικός Renegade

Αεροσκάφη, τα οποία βρίσκονται υπό πειράτευση ή φέρουν απειλές αφορά ο κωδικός Renegade, ο οποίος ενεργοποιήθηκε και στην περίπτωση με το αεροσκάφος που απογειώθηκε από το Κατοβίτσε της Πολωνίας και για το οποίο υπήρξε πληροφορία για βόμβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρωτόκολλο δημιουργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και σε περίπτωση υψηλού και μη αναστρέψιμου κινδύνου για πρόσωπα στο έδαφος και επίγειες υποδομές, προβλέπει ακόμα και την κατάρριψη ενός αεροσκάφους από τα μαχητικά που το συνοδεύουν εφόσον δεν υπάρχει καμία επαφή με τον κυβερνήτη.

Το πρωτόκολλο ενεργοποιείται διεθνώς σε περιπτώσεις αεροπειρατείας και αφού έχουν προηγηθεί επανειλημμένες προσπάθειες επαφής με το αεροσκάφος χωρίς να υπάρξει απάντηση.

«Το πρωτόκολλο αφορά είτε αεροσκάφη που βρίσκονται υπό πειράτευση ή αεροσκάφη που φέρουν απειλές και με αυτό εννοούμε ότι θα μπορούσε εν δυνάμει κάποιος που είναι μέσα στο αεροσκάφος παρά τις θωρακισμένες πόρτες και την εκπαίδευση του πληρώματος να πάρει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Αυτή η διαδικασία φτιάχτηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου μαζί με τις θωρακισμένες πόρτες» έχει εξηγήσει ο κ. Κωνσταντέλλος.

Έχει επίσης πει: «Τα αεροσκάφη εάν μπορούν επιστρέφουν στο αεροδρόμιο αναχώρησης καθώς το αεροδρόμιο αναχώρησης θεωρείται ότι έχει και τη δυνατότητα καλύτερου και γρηγορότερου ελέγχου αεροπλάνου και επιβατών».

Διαβάστε ακόμη: