Η κτηματομεσιτική αγορά ιστορικά αργούσε να εκσυγχρονιστεί, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη το αλλάζει αυτό. Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι αγοραστές και οι πωλητές αλληλεπιδρούν με τους πράκτορες, αλλάζοντας ριζικά την ανταγωνιστική δυναμική του κλάδου.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αναδιαμορφώνει τις καθημερινές λειτουργίες της επιχείρησης ενός μεσίτη, αυτοματοποιώντας εργασίες – από τη δημιουργία καταχωρίσεων ακινήτων έως τη διεξαγωγή αναλύσεων γειτονιάς – η εστίαση του μεσίτη στις καθημερινές δραστηριότητες θα μετατοπιστεί.

Ο Ryan Serhant, διευθύνων σύμβουλος της Serhant και πρωταγωνιστής του ριάλιτι «Owning Manhattan», λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη καθιστά ήδη το real estate λιγότερο θέμα πρόσβασης σε πληροφορίες και περισσότερο θέμα του πράκτορα που οικοδομεί βαθύτερες σχέσεις. Προβλέπει ότι μια αλλαγή νοοτροπίας είναι σε εξέλιξη, καθώς οι πράκτορες αξιοποιούν την ΤΝ και ταυτόχρονα αναγκάζονται να βρουν νέους τρόπους να διαφοροποιηθούν σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά. «Αν όλοι χρησιμοποιούμε την ΤΝ και έχουμε το ίδιο επίπεδο τεχνογνωσίας, ποιος κερδίζει; Είναι το παιχνίδι της προσοχής», δήλωσε ο Serhant στο CNBC Evolve AI Opportunity Summit στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα.

Η αγορά ενός σπιτιού είναι η μεγαλύτερη επένδυση που κάνουν οι περισσότεροι στη ζωή τους, γεγονός που καθιστά τα ακίνητα μια επιχείρηση όπου μεγαλύτερη επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί με μεγαλύτερη προσωπική επαφή εκ μέρους του πράκτορα. Ο Serhant λέει ότι το μεγάλο πλεονέκτημα που βλέπει στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης είναι να έχει ο μεσίτης περισσότερο χρόνο για να παρέχει εξατομικευμένη προσοχή στους πελάτες του.

«Το προϊόν στις πωλήσεις δεν είναι πλέον μόνο οι δεξιότητες», δήλωσε ο Serhant. «Είναι η προσοχή στις δεξιότητες».

Η δική του εταιρεία, η Serhant, έχει αναπτύξει μια υπηρεσία με την ονομασία «Simple» για την αυτοματοποίηση των πωλήσεων για τη διεκπεραίωση καθημερινών εργασιών στη διαχείριση των σχέσεων με τους πελάτες, η οποία συνήθως καταναλώνει πάνω από το 60% του χρόνου των πρακτόρων.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για τον εξορθολογισμό της δημιουργίας lead, την αυτοματοποίηση εκστρατειών μάρκετινγκ και την παροχή προγνωστικών αναλύσεων για τον εντοπισμό ευκαιριών, αλλά αυτό δεν αντικαθιστά τον κρίσιμο ρόλο του πράκτορα στην παροχή κορυφαίων επιδόσεων. Ο Serhant λέει ότι το AI δεν θα εξουδετερώσει τις σχέσεις, αλλά για τους κτηματομεσίτες που αγκαλιάζουν την επανάσταση του AI -η οποία, όπως λέει, είναι μια αναγκαία κίνηση που πρέπει να γίνει- θα τις ενισχύσει.

Το να καταστεί λιγότερο δυσχερής η πρόσβαση σε δεδομένα της αγοράς σε πραγματικό χρόνο και σε πληροφορίες για τις πωλήσεις μπορεί να επιτρέψει στους πράκτορες από μικρές μπουτίκ εταιρείες να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις με τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων. «Υπάρχει ένας παράγοντας εμπιστοσύνης στις πωλήσεις. … Δεν έχει να κάνει με το ποιος είναι ο μεγαλύτερος, αλλά με το ποιος είναι ο πιο εξουσιοδοτημένος», δήλωσε ο Serhant.

Αυτό πρόκειται επίσης να ωφελήσει τους αγοραστές και τους πωλητές κατοικιών, τόνισε ο Serhant, με μια ευρύτερη επιλογή κατάλληλων πρακτόρων με ενισχυμένες εξατομικευμένες υπηρεσίες και μεγαλύτερη εστίαση στον πελάτη.

Ο κτηματομεσιτικός κλάδος βρίσκεται στα αρχικά στάδια υιοθέτησης της ΤΝ

Ο κτηματομεσιτικός κλάδος βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια υιοθέτησης της ΤΝ και η κατανόηση παραμένει χαμηλή μεταξύ των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Τεχνολογίας Ακινήτων για το 2023 της JLL Technologies, η GenAI κατατάχθηκε μεταξύ των τριών κορυφαίων τεχνολογιών που αναμένεται να έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στα ακίνητα τα επόμενα τρία χρόνια από επενδυτές, κατασκευαστές και εταιρικούς χρήστες, σύμφωνα με την Παγκόσμια Έρευνα Τεχνολογίας Ακινήτων 2023 της JLL Technologies. Αλλά η έρευνα διαπιστώνει επίσης ότι οι επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων έχουν πολύ χαμηλή κατανόηση της ΤΝ σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες.

Σύμφωνα με τον Serhant, οι μεσίτες που κατανοούν πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενδυναμώσει την επιχείρησή τους θα έχουν τεράστιες ευκαιρίες τα επόμενα 20 χρόνια για να κατακτήσουν σημαντικό μερίδιο αγοράς. 

Καμία τεχνολογική καινοτομία δεν έρχεται χωρίς κινδύνους, και η απάτη μέσω της τεχνολογίας παραμένει μια σημαντική πρόκληση για τον κλάδο των ακινήτων, η οποία θα επιδεινωθεί από την ΤΝ. Το FBI ανέφερε ότι το 2023 θα σημειωθεί μεγάλη αύξηση σε ετήσια βάση των απωλειών από την ηλεκτρονική απάτη στον κυβερνοχώρο, η οποία οφείλεται σημαντικά στις συναλλαγές ακινήτων. Η βελτιωμένη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης διευκολύνει τους απατεώνες των ακινήτων.

Η απάτη δεν μπορεί να αγνοηθεί, δήλωσε ο Serhant, αλλά πιστεύει ότι τα ακίνητα θα προσαρμοστούν στους κινδύνους που εμπεριέχει η νέα τεχνολογία με τον ίδιο τρόπο που η επιχείρηση έχει κάνει στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα με τις ψηφιακές καταχωρίσεις. «Με κάθε πρόοδο στην τεχνολογία, τίθενται σε εφαρμογή μεγαλύτεροι κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσουν αυτές οι απάτες», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη: