Μια ζωή οι ίδιοι και οι ίδιοι! Τα ίδια πρόσωπα που διαχειρίστηκαν το τραπεζικό σύστημα κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης του, τα ίδια πρόσωπα που είχαν ρόλους πρωταγωνιστικούς κατά την εποχή των μνημονίων και της απαξίωσης των πάντων, τα ίδια πρόσωπα κατέχουν και σήμερα, τη μία μετά την άλλη, τις θέσεις στα Διοικητικά συμβούλια εισηγμένων εταιριών!

Από 40 ΔΣ ο καθένας που λέει ο λόγος και με αμοιβές εξασφαλισμένες από τη διαχείριση των funds!

Στην πιάτσα κυκλοφορεί η άποψη πως είναι μόδα να βάζεις στο ΔΣ πρώην τραπεζίτες, γιατί λόγω γνωριμιών μπορεί να σου φέρουν ξένους θεσμικούς επενδυτές ή κάτι funds σαν τα δικά τους που επενδύουν σε …μειοψηφίες!!!

Κάτι σαλάτες, κάστανα και μανάβικα μπορούν μετά βεβαιότητας να φέρουν, όμως οι εποχές σηκώνουν το ποίημα και τα αφηγήματα! Και οι επιχειρηματίες ενίοτε τσιμπάνε…

Επιπροσθέτως υπάρχουν και οι άλλοι: αυτοί που ευνοήθηκαν ποικιλοτρόπως από τους τραπεζίτες κατά την εποχή της κυριαρχίας τους και απλώς σήμερα ανταποδίδουν!

Όπως και να έχει το γεγονός είναι ένα: χάθηκαν τα νέα πρόσωπα, αδιάφθορα και φρέσκα, με όρεξη, κίνητρο και φιλοδοξίες;

Προς τι η επιμονή στα καμένα πρόσωπα και το ξαναζεσταμένο φαι;

Δυστυχώς η Ελλάδα παρά την κρίση και την καταστροφή δεν αλλάζει, ούτε πρόκειται να αλλάξει!

Ο πρωτοκλασάτος υπουργός και η προνομιακή σχολή σκι: Από την Αλίαρτο στον Καϊάφα τινάζοντας στον αέρα την ιδιωτικοποίηση!

Ένας πρωτοκλασάτος υπουργός προερχόμενος εκ δεξιών της ΝΔ, φέρεται να στηρίζει προνομιακά σχολή του θαλάσσιου σκι με έδρα την Αλίαρτο, η οποία έχει επεκταθεί στην Χαλκίδα και εσχάτως στη λίμνη του Καϊάφα όπου και τυγχάνει προνομιακών όρων και συμβάσεων όσον αφορά τη διάρκεια, τη λειτουργία, τον χρόνο εγκατάστασης και τις αλλεπάλληλες παρατάσεις του ενοικιοστασίου.

Σε βαθμό που τελεί υπό κίνδυνο ακόμη και η τυχόν ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων στην Καϊάφα καθώς στο τέλος της ημέρας ο νικητής ενός διαγωνισμού θα βρει μέσα μόνιμα εγκατεστημένη τη σχολή του Αλιάρτου!

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι βασικός λόγος της προνομιακής αυτής αντιμετώπισης της σχολής είναι συγγενικό πρόσωπο του υπουργού που ασχολείται με το θαλάσσιο σκι και δραστηριοποιείται αγωνιστικά μέσω της συγκεκριμένης σχολής!

Οι …κυβερνητικοί «συνήγοροι του διαβόλου» των μπαταξήδων ξενοδόχων!

Υπάρχουν για να ξέρετε, ειδικές – προνομιακές σχέσεις μεγαλοξενοδόχων με το …σύστημα. Ειδικά οι μεγαλομπαταξήδες που απολαμβάνουν χαριστικών ρυθμίσεων, νέων «αναθέσεων» από τους τραπεζίτες που βάζουν …πλάτη με πολλούς και διάφορους τρόπους! Και υπάρχουν, συμπληρώνω, κάποιοι νταραβεριτζήδες μεγαλόσχημοι κυβερνητικοί που έχουν μετατραπεί σε «συνηγόρους του διαβόλου», υπέρ των φεσσαδόρων και κατά των συμφερόντων του Κράτους!

Folli follie: Στο κάδρο χρηματιστές, τραπεζίτες, δικηγόροι, ανδρόγυνα δικηγόρων!

Σφίγγει ο κλοιός, μαθαίνω για την υπόθεση της Folli follie καθώς οι Αρχές επί τη βάσει νέων πρόσθετων στοιχείων που έχουν προκύψει, διερευνούν το ρόλο προσώπων «υπεράνω υποψίας» που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση των Κουτσολιούτσων και λήστεψαν από κοινού τα περιουσιακά της στοιχεία εις βάρος του επενδυτικού κοινού και των ομολογιούχων!

Υπό αυτό το πρίσμα ερευνάται ο ρόλος τραπεζιτών, δικηγόρων, χρηματιστών και λοιπών νταραβεριτζήδων, ανδρογύνων δικηγόρων και άλλων …

Τσιλιμπουρδίσματα υπουργών! Αφήστε την Dolce vita και στρωθείτε στη δουλειά!

Ένα από τα φαινόμενα των καιρών, παρά την ενεργειακή κρίση, την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά, τον κορωνοϊό, είναι τα λεγόμενα τσιλιμπουρδίσματα υπουργών!

Παρά την κρίση και την αρνητική συγκυρία, εντούτοις ορισμένοι προβεβλημένοι πολιτικοί δεν έλεγαν -ούτε λένε- να αφήσουν την Dolce vita και να στρωθούν στη δουλειά.

Συνεχώς στη βόλτα, στο γύρω – γύρω, με επαφές «εκρηκτικές» που αποσυντονίζουν και αποπροσανατολίζουν από το κυβερνητικό έργο, τη λήψη αποφάσεων, τη συγγραφή νομοθετημάτων, την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με αποτελεσματικότητα.

Σημάδια μιας εποχής στο μεταίχμιο…

Το colpo grosso! Οι «κτηματομεσίτες» – μεσάζοντες servicers και τα πακέτα ακινήτων πολύ υψηλής μεταπωλητική αξίας!

*** Μπορείτε να φανταστείτε να έχει στηθεί τέτοιου μεγέθους “μηχανή”, που να συναγωνίζεται ή και να είναι μεγαλύτερη της αφαίμαξης του Χρηματιστηρίου το 1999-2000; Κι όμως!

*** Από τις (ξεχωριστές) συζητήσεις που είχα με δύο παράγοντες της αγοράς, που γνωρίζουν όσο λίγοι τα όσα συμβαίνουν στα ενδότερα των servicers και των τραπεζών μας, κυριολεκτικά έμεινα άφωνος από το κόλπο που έχει στηθεί, ειδικά με τα ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κατοχή των πρώτων, ξαλαφρώνοντας ισολογισμούς και λύνοντας ζοφερά προβλήματα της περιόδου των μεγάλων ανομιών των αγαπητών χρηματοπιστωτικών μας ιδρυμάτων.

*** Αλλά, εδώ ισχύει απολύτως, το ένα χέρι νίβει το άλλο και τα δυό… την τσέπη και των δύο. Και καλά, οι διαχειριστές θα εμφανίσουν κέρδη στους ισολογισμούς τους, οι τράπεζες που τα πούλησαν τα ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές, πως θα κερδίσουν;

*** Ακριβώς εδώ χρειάζεται η παρέμβαση εισαγγελέα!

*** Αυτή την περίοδο, λοιπόν, χωρίς ουσιαστικά καμία πλευρά να βιάζεται, γιατί ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους, παρά τα αντιθέτως γραφόμενα καθ΄υπόδειξή τους, γίνονται τα πρώτα “πακέτα ακινήτων πολύ υψηλής μεταπωλητικής αξίας”, όχι ανά την Ελλάδα συνολικά, αλλά κυρίως σε περιοχές της χώρας όπου η ζήτηση από πλούσιους ξένους έχει απογειώσει τις τιμές, προς μεγάλη ικανοποίηση και των διαχειριστών και των τραπεζών, που – όπως μου είπαν – κρατούν και την κυριότητα!

*** Δηλαδή, οι servicers λειτουργούν ουσιαστικά σαν κτηματομεσίτες και μεσάζοντες, για ακίνητα-χρυσάφι που περιήλθαν σχεδόν τζάμπα στα χαρτοφυλάκια τους! Αφού οι τράπεζες αποδείχθηκαν ανίκανες να διαχειριστούν τα δάνεια που έδιναν απλόχερα και σε πολλές περιπτώσεις χωρίς ουσιαστικές εγγυήσεις, βρήκαν τα οργανωμένα σχήματα που είχαν την ικανότητα να τα διαχειριστούν, με λίαν επικερδή αποτελέσματα. Και ακόμα είμαστε στην αρχή-αρχή του ξετυλίγματος της περίτεχνης και χρυσοφόρου μπίζνας που έχει στηθεί ήδη, εξελίσσεται με προσεκτικά βήματα και “αποτελεί ευαγγέλιο” για όσους άμεσα ή έμμεσα μετέχουν.

Οι μυστικές συμφωνίες… Τα «πρώτα πακέτα», τα εξειδικευμένα ξένα γραφεία και η …αγάπη στα νησιά!

*** Τώρα, για τις μυστικές συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών, καλύτερα να μην ανοίξω το στόμα μου, γιατί αποδεικτικά είναι αδύνατον όπως αντιλαμβάνεστε να υπάρξουν και ο όποιος εισαγγελέας, αντί να πάει από εκεί, θα έρθει από εδώ, σε μένα!

*** Τα πρώτα “πακέτα” , λοιπόν, όπως με διαβεβαιώνουν οι γνωρίζοντες, έχουν σχηματιστεί και με άκρα μυστικότητα διακινούνται σε ειδικευμένα ξένα γραφεία που εκπροσωπούν πλούσια πορτοφόλια της αλλοδαπής, τα οποία λατρεύουν τη Μεσόγειο, ειδικά την Ελλάδα και ειδικότερα τα νησιά της!

*** Έχετε ακόμα απορίες; Απέκτησε, για παράδειγμα ένας servicer κάποια πολυτελή ακίνητα, σε τιμή που δεν υπερέβη (στην καλύτερη των περιπτώσεων) το 15% της αντικειμενικής τους αξίας. Είτε το ενοικιάσει σε τιμές στο θεό είτε το πουλήσει σε τιμές επίσης αδιανόητες για το 90% των ελλήνων φορολογούμενων – οι αντικειμενικές είναι μόνο για τα συμβόλαια, οι εμπορικές σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολλαπλάσιες – τα έσοδά του είναι απίστευτα και τα κέρδη του πέραν κάθε φαντασίας.

*** Και δεν ξέρω πόσοι αθώοι και ανυποψίαστοι έχουν μείνει πλέον σε αυτόν τον τόπο, ειδικά μετά τα όσα έχουν συμβεί την τελευταία εικοσαετία, που να θεωρούν ότι μόνο μία πλευρά θησαυρίζει. Ξεκαθαρίζω ότι δεν ανήκω σε αυτή την κατηγορία.

Το σπιράλ πληθωρισμού – επιτοκίων και το μισθολογικό κόστος! Η έκθεση της Morgan Stanley!

*** Προς επιβεβαίωση όσων εδώ και εβδομάδες σας είχα αναφέρει, ότι το σπιράλ πληθωρισμού-επιτοκίων, δε μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο το μισθολογικό κόστος, θα το αυξήσει, αλλιώς θα έχουμε απρόβλεπτες οικονομικές και κοινωνικές καταστάσεις.

*** Τι λέει η Morgan Stanley στην τελευταία έκθεσή της; Αναφέρει ότι η άνοδος του πληθωρισμού προσθέτει πίεση στην ΕΚΤ να εξομαλύνει την πολιτική της και να τερματιστούν οι αγορές περιουσιακών στοιχείων τον Ιούνιο, με την πρώτη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β. να γίνεται τον Ιούλιο, η οποία θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.

*** Και προσθέτει: «Παρακολουθούμε επίσης στενά τον πληθωρισμό των τιμών των τροφίμων -όπου βλέπουμε σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους και τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος έχει ήδη σημειώσει απότομες αυξήσεις στις μεσογειακές χώρες κατά την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου»!

*** Και να η επικίνδυνη μεν, αλλά απολύτως αναγκαία διασταύρωση! Η τράπεζα συμπεραίνει ότι οι πρώτες ενδείξεις ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός οδηγεί σε επιτάχυνση της αύξησης των μισθών στην Ευρωζώνη είναι γεγονός, με τον δείκτη της ΕΚΤ για τους μισθούς να αυξάνεται στο 2,6% το πρώτο τρίμηνο από 1,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

*** Συγκρατείστε τώρα το επόμενο που αναφέρει η Morgan Stanley: “Αναμένουμε περαιτέρω αυξήσεις τα επόμενα τρίμηνα, αλλά όχι αρκετές για να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό, οδηγώντας σε έντονα αρνητική αύξηση των πραγματικών μισθών”…

*** Αυτά και σήμερα, να έχετε μία καλή και δημιουργική ημέρα. Είμαστε στον Ιούνιο και απαιτούνται ανάσες με την απότομη ζέστη και την απίστευτη υγρασία στην Αθήνα – αλλού δεν ξέρω τι γίνεται