Πολύ σκληρά για να… πεθάνουν αποδεικνύονται τα γραφεία, με την πανδημία και την καθιέρωση της τηλεργασίας -παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις- να μην έχουν καταφέρει να γράψουν τον επικήδειο της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων.
Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Cushman & Wakefield (C&W) κατά το πρώτο εξάμηνο, οι συναλλαγές στους χώρους γραφείων κατέγραψαν ρεκόρ.
Σε όρους κατάληψης επιφάνειας, το δεύτερο τρίμηνο 20.000 τετραγωνικά μέτρα απέκτησαν χρήστες, μέγεθος που είναι χαμηλότερο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο, δηλαδή των 35.000 τ.μ. του α’ τριμήνου.
Παρά την επιβράδυνση όμως, που καταγράφηκε το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου, το πρώτο εξάμηνο συνολικά 55.000 τ.μ. είτε μισθώθηκαν είτε πωλήθηκαν, μέγεθος που συνιστά ρεκόρ.
Το κέντρο της Αθήνας ανήκει στις πιο ενεργές υπό-αγορές, με τις χρηματοοικονομικές εταιρείες να ανήκουν στους πρωταγωνιστές των γραφειακών deals.
Κατά το εν λόγω διάστημα, η πιο ευμεγέθης προσθήκη αφορά το κτήριο γραφείων που αγόρασε στην Λεωφόρο Συγγρού η ασφαλιστική Generali.
Τα μηνιαία ενοίκια ανά τ.μ. παραμένουν σταθερά σε 25 ευρώ, αγγίζοντας τα 28 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο οι επενδύσεις σε πρώτης κατηγορίας γραφεία ανήλθαν σε 165 εκατ. ευρώ, με την Λεωφόρο Κηφισίας να συγκεντρώνει την συντριπτική πλειονότητα των deals.
Βέβαια, η μακροοικονομική και γεωπολιτική αστάθεια, η άνοδος του κατασκευαστικού κόστους και η αύξηση της χρηματοοικονομικού κόστους έχουν ανακόψει τη μεγάλη φόρα των συναλλαγών που υπήρξε έντονη το 2021.
Παρόλα αυτά, μέχρι το 2025 αναμένεται να παραδοθούν 370.000 τ.μ. γραφείων, ποσότητα που η C&W χαρακτηρίζει υπολογίσιμη.
Το γραφείο διατηρεί το κεντρικό του ρόλο, με τις νέες όμως, αναπτύξεις να επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία στους εργαζομένους και να είναι βιοκλιματικές.
Τα μηνιαία ενοίκια ανά τ.μ. διαμορφώνονται σε 25 ευρώ στο αθηναϊκό κέντρο και τη βορειοανατολική αθήνα (Λεωφ.Κηφισίας, Ατ.Οδός, Λεωφ. Μεσογείων), σε 16 ευρώ στην Εθνική Οδό, σε 22 ευρώ στις Λεωφόρους Συγγρού και Βουλιαγμένης και σε 18 ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.
Η απόδοση είναι μικρότερη στις περιοχές υψηλής ζήτησης, δηλαδή ανέρχεται σε 5,8% και 6% στο αθηναϊκό down town και την Λεωφόρο Κηφισίας αντίστοιχα και αυξάνεται σε 6,3%, 6,9% και 7% σε Συγγρου-Βουλιαγμένης, Πειραιά και Εθνική Οδό αντίστοιχα.
Διαβάστε ακόμη:
- Διαζύγιο – «χρυσάφι»: Πόσα χρήματα θα πρέπει να δώσει ο Τομ Μπρέιντι στη Ζιζέλ
- Έτσι επιλέγει ο Τιμ Κουκ τους υπαλλήλους της Apple – Τα 4 «χρυσά» προσόντα
- Εθνική Τράπεζα: Ο Παύλος Μυλωνάς αφήνει ολόκληρες περιοχές χωρίς κατάστημα
- Σοκάρει ο Δήμος Βερύκιος: «Εμπλεκόμενος κατέθεσε χρήματα στη μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό»