Με κέρδη έκλεισε το πετρέλαιο την Παρασκευή, με το αμερικανικό αργό να σημειώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς οι traders φοβούνται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν σε αντίποινα για την επίθεση της Τεχεράνης με βαλλιστικούς πυραύλους.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI σημείωσε ράλι 9,09% αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Μάρτιο του 2023. Το Brent από τη μεριά του σημείωσε άλμα 8,43% καταγράφοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2023.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο περίπου 5% την Πέμπτη, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος συζητά για ένα ισραηλινό χτύπημα στην πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν. Ο Μπάιντεν διευκρίνισε όμως τις δηλώσεις αυτές σήμερα, σημειώνοντας ότι αν ήταν στη θέση του Ισράηλ θα εξέταζε εναλλακτικές λύσεις από το χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

“Οι Ισραηλινοί δεν έχουν καταλήξει στο τι πρόκειται να κάνουν όσον αφορά το χτύπημα – αυτό είναι υπό συζήτηση”, δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων του Λευκού Οίκου. “Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές λύσεις από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στη σημερινή εικόνα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI κέρδισε 6 cents ή 0,91% στα 74,38 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής έχιε κερδίσει 4%. Το Brent από τη μεριά του πρόσθεσε 43 cents ή 0,55% στα 78,05 δολάρια το βαρέλι. Από την αρχή της χρονιάς μέχρι στιγμής έχει ενισχυθεί πάνω από 1%.

Οι τιμές του πετρελαίου θα εκτοξευθούν κατά 10 έως 20 δολάρια το βαρέλι εάν ένα ισραηλινό χτύπημα εξουδετερώσει 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την ιρανική παραγωγή για μια διαρκή περίοδο, δήλωσε ο Daan Struyven, επικεφαλής αναλυτής πετρελαίου στην Goldman Sachs.

Το πόσο ψηλά θα φτάσουν οι τιμές εξαρτάται από το αν ο OPEC θα χρησιμοποιήσει την πλεονάζουσα πετρελαϊκή του ικανότητα για να καλύψει το κενό, πρόσθεσε ο Struyven.

“Ο κίνδυνος για τις προοπτικές των τιμών του πετρελαίου είναι σίγουρα σημαντικός”, τόνισε στο CNBCο Struyven. Η αγορά πετρελαίου είχε αγνοήσει σε μεγάλο βαθμό την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή μέχρι που το Ιράν εκτόξευσε σχεδόν 200 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την Τρίτη.

Η τιμή του Brent στα περίπου 77 δολάρια το βαρέλι εξακολουθεί να είναι κάτω από την εκτίμηση της Goldman Sachs για το τι συνιστά δίκαιη αξία με βάση τα επίπεδα αποθεμάτων, πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη: