Οι Αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν το μυστήριο της Πάτρας με τους θανάτους των τριών παιδιών και της σπιτονοικοκυράς τη στιγμή που η Ρούλα Πισπιρίγκου βρίσκεται φυλακισμένη στον Κορυδαλλό.

Τέσσερις παράλληλες έρευνες «τρέχουν», με διορισμό πραγματογνωμόνων, συγκεκριμένες παραγγελίες και εκθέσεις ιατροδικαστών, αλλά και εξονυχιστικό έλεγχο των οικονομικών στοιχείων του ζεύγους Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου.

Μια ειδική ομάδα του Ανθρωποκτονιών, τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., η 18η ανακρίτρια, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών ακόμα και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τρέχουν το πολυεπίπεδο ερευνητικό έργο με στόχο να αποδειχτεί ποιοι από τους θανάτους της Μαλένας, της Ιριδας αλλά και της 69χρονης Ευγενίας Κούτρα-Θεοδωροπούλου είναι δολοφονίες. Παράλληλα, αναζητούν πιθανούς συνεργούς, γνώστες που καλύπτουν πιθανούς δολοφόνους, οικονομικά εγκλήματα και περίεργες δοσοληψίες για μια ιστορία που ξεκίνησε ως το δράμα μιας οικογένειας που χάνει τα παιδιά της από γονιδιακά – παθολογικά αίτια και εξελίσσεται, όσο περνούν οι μέρες, στο έγκλημα του αιώνα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στον θάνατο της 6 μηνών Ίριδας κομβικό σημείο είναι το πνευμονικό οίδημα και οι εξηγήσεις που θα δώσει επ’ αυτού η ιατροδικαστής Πατρών Αγγελική Τσιόλα στο Ανθρωποκτονιών. Στην περίπτωση της Μαλένας, οι αναλύσεις στην ιατροδικαστική έκθεση θανάτου της άτυπης επιτροπής Καρακούκη – Καλόγρια με επίκεντρο και πάλι το πνευμονικό οίδημα, με ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο οι δύο θάνατοι να είναι ασφυκτικοί.

Αυτό υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Γρηγόρης Λέων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «με τα συγκεκριμένα ευρήματα το φαινόμενο του ασφυκτικού θανάτου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Υπάρχουν κοινά στοιχεία και στα δύο παιδιά και ο τρόπος που επήλθε η ασφυξία θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές».

Ιατροδικαστής Γαλεντέρης: Ευρήματα στους δύο πρώτους θανάτους που είναι συμβατά με τον ασφυκτικό θάνατο

Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» το πρωί της Δευτέρας για τα ιατροδικαστικά ευρήματα στην Ίριδα, και κατά πόσο μπορεί να καθοριστεί η ακριβής αιτία θανάτου. Ο κ. Γαλεντέρης επεσήμανε κάποια στοιχεία σχετικά με το μόνιτορ που κατέγραφε τον καρδιακό ρυθμό της 9χρονης.

«Οι κατασταλτικές ουσίες που δυσκολεύουν τον εγκέφαλο να αιματωθεί εκφράζουν τα συμπτώματα της βραδυκαρδίας, μείωση του αναπνευστικού ρυθμού και μυδρίαση από την κόρη του οφθαλμού. Για να υπάρξει μία βραδυκαρδία η οποία, θα προκαλέσει όλη αυτή την συμπτωματολογία, θα πρέπει να έχει βρεθεί μία παθολογία στην καρδιά. Δηλαδή, να έχει γίνει μία 24ωρη ή πολυήμερη καταγραφή του καρδιακού ρυθμού και να έχει καταγραφεί κάποια αρρυθμία της συχνότητας ή οποιαδήποτε παθολογία», ανέφερε αρχικά.

«Υπάρχουν κάποια διαστήματα που υπάρχει καταστολή, και μυδρίαση εξαιτίας της κακής οξυγόνωσης του εγκεφάλου. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα όσο βρίσκεται η μητέρα μαζί με το παιδί. Μιλάμε για επεισόδια που ξεπερνούν τον αριθμό του τυχαίου. Εάν υπάρχουν άλλες ουσίες, είναι και αυτές κατασταλτικού χαρακτήρα. Οι τοξικολογικές έγιναν μετά τον θάνατο και αυτά τα επεισόδια γίνονταν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, συνεπώς θα είναι δύσκολο να αναδειχθεί, εκτός και εάν γίνει εξέταση τριχών. Μόνο οι τρίχες θα μπορούσαν να διαφωτίσουν την υπόθεση», συμπλήρωσε.

«Εάν αποκλείσουμε τα παθολογικά και τα γενετικά αίτια, τότε θα αναζητήσουμε την αιτία σε έναν βίαιο θάνατο, όπως αυτόν της ασφυξίας. Έχουν καταγραφεί ευρήματα στους δύο πρώτους θανάτους που είναι συμβατά με τον ασφυκτικό θάνατο» πρόσθεσε.

Η παραγγελία, σύντομα, της Αστυνομίας για μια λεπτομερή έκθεση για τα αίτια θανάτου και το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας θα δώσει απαντήσεις, ενώ στην περίπτωση του θανάτου της ιδιοκτήτριας του ακινήτου της οδού Μπιζανίου, Ευγενίας Κούτρα-Θεοδωρόπουλου, οι αστυνομικοί θα ακολουθήσουν το δόγμα «follow the money», με την ελπίδα αυτό να τους οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου. Κοινός παρονομαστής τα όσα θα βρουν στα 8 κινητά τηλέφωνα, στον υπολογιστή, στο τάμπλετ και τη smart TV της οικογένειας, τα οποία και θα αξιοποιηθούν αναλόγως.

Μετά την εξιχνίαση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας και τη σύλληψη της Ρούλας Πισπιρίγκου, το Ανθρωποκτονιών έχει λάβει εντολή από την Εισαγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας. To modus της έρευνας είναι ίδιο με αυτό που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της πρωτότοκης κόρης με καταθέσεις γιατρών, αλλά και ατόμων που ήταν κοντά στα παιδιά την ημέρα του θανάτου τους και χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μερικές εβδομάδες.

Οι πληροφορίες λένε ότι μετά τη λήξη της ανάλυσης των αιτιών θανάτου της Μαλένας πριν από τρία χρόνια στο Νοσοκομείο Παίδων, από την άτυπη ομάδα Καρακούκη – Καλόγρια, κάτι που πιθανότατα θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οι αστυνομικοί θα ζητήσουν με εισαγγελική παραγγελία μια επίσημη αναλυτική έκθεση για τις αιτίες του θανάτου της μικρής. Και αυτό γιατί το πόρισμα στο οποίο θα καταλήξει η επιτροπή αφορά μια ενδοϋπηρεσιακή έρευνα και δεν έχει νομική ισχύ.

Παράλληλα, αναμένεται να κληθεί για κατάθεση η ιατροδικαστής Πατρών Αγγελική Τσιόλα που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή και τοξικολογικές εξετάσεις στην 6 μηνών Ιριδα που πέθανε πριν από έναν χρόνο, καθώς στην ιατροδικαστική έκθεση γίνεται αναφορά σε δύο αιτίες θανάτου, την αγενεσία φλεβοκόμβου και το πνευμονικό οίδημα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα οριστεί ιατροδικαστής-πραγματογνώμονας που θα κληθεί να ερμηνεύσει τα νέα δεδομένα και παράλληλα να εποπτεύει των διαδικασιών.

Το παράλληλο βήμα των ερευνών της ειδικής ομάδας του Ανθρωποκτονιών είναι να εξακριβώσουν το κίνητρο της 33χρονης. Θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα κομβικό καθώς αν εντοπιστεί ποιο ήταν αυτό, πιθανότατα να διαλευκάνουν και οι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών. Οπως λένε, η απάντηση στο αν τα άλλα δύο κοριτσάκια τα δολοφόνησε η Ρούλα Πισπιρίγκου θα δοθεί από το κίνητρο της δολοφονίας της Τζωρτζίνας. Προσπαθούν, λοιπόν, μέσα από το προφίλ που έχουν σκιαγραφήσει για την Πισπιρίγκου, τη ζωή που έκανε, τα όσα έλεγε, αλλά και τις μαρτυρίες γνωστών και φίλων της να απαντήσουν στο ερώτημα αυτό.

Τα τρία ενδεχόμενα για τους θανάτους των παιδιών

Τρία είναι τα πιθανά ενδεχόμενα για τους λόγους που προέβη σε αυτή τη φρικαλέα ενέργεια. Το πρώτο έχει να κάνει με την εμμονή που είχε στο πρόσωπο του πρώην συζύγου της Μάνου Δασκαλάκη. Ενδεχομένως να ήθελε, κάνοντας κακό στα παιδιά της, να τον εκδικηθεί. Το δεύτερο σενάριο για τα κίνητρα της 33χρονης έχει να κάνει με την ακόρεστη ανάγκη που είχε να προσελκύει την προσοχή μέσα από τον οίκτο που προκαλούσε στους άλλους. Το τρίτο σενάριο επικεντρώνεται στην περίπτωση της Τζωρτζίνας. Δηλαδή να οδηγήθηκε στην εγκληματική ενέργεια για να βγάλει από τη μέση το κοριτσάκι που ίσως κάτι είχε ακούσει ή είχε δει και φοβόταν μην αποκαλυφθεί. Για τις Αρχές, το ενδεχόμενο η Τζωρτζίνα να είδε κάτι που έχει να κάνει με τον θάνατο της 7 μηνών αδερφούλας της Ίριδας είναι ανοιχτό.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ανοιχτή στο ενδεχόμενο τεστ ανίχνευσης ψεύδους

Υπάρχουν συνεργοί;

Η δεύτερη έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά στην πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας της 9χρονης Τζωρτζίνας για την οποία κατηγορείται και προφυλακίστηκε η μητέρα της. Στόχος είναι να εξακριβωθεί και φυσικά να αποδειχτεί αν υπάρχουν συνεργοί, ενώ παράλληλα να βρεθούν στοιχεία που θα βοηθήσουν στη διαλεύκανση των υπόλοιπων θανάτων.

Το πρώτο σκέλος αφορά στις καταθέσεις όλων των προσώπων που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Ηδη έχουν καταθέσει ο Μάνος Δασκαλάκης και ο διευθυντής της ΜΕΘ του Ρίου εντατικολόγος Ανδρέας Ηλιάδης, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα κληθούν να καταθέσουν η αδερφή της προφυλακισμένης Πισπιρίγκου, Δήμητρα, η μητέρα και ο πατριός της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ίσως κληθούν να καταθέσουν τελευταίοι και ενώ έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος καταθέσεων των μαρτύρων. Η 18η ανακρίτρια αναζητά και τον τρόπο που έφθασε στα χέρια της 33χρονης η κεταμίνη. Είναι δεδομένο ότι η κεταμίνη είναι η βάση για την παρασκευή των παραισθησιογόνων ναρκωτικών Special K, που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί στις νυχτερινές πιάτσες της πόλης έναντι λίγων ευρώ. Ερευνούν αν η Πισπιρίγκου, που ήταν εμμονική χρήστρια του Διαδικτύου, βρήκε την άκρη να προμηθευτεί ένα χρόνο πριν από τον θάνατο της Τζωρτζίνας καθαρή κεταμίνη σε σκόνη ή χάπια μέσω των παράνομων καναλιών του Ιντερνετ.

Γι’ αυτό, τα οκτώ κινητά της, ο υπολογιστής της, ακόμη και το tablet που είχε τοποθετήσει στο φέρετρο της Τζωρτζίνας και οι Αρχές το πήραν κατά την εκταφή, γίνονται φύλλο και φτερό στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. για να μάθουν οι αστυνομικοί όλες τις κινήσεις και τις επαφές που έκανε όλο αυτό το διάστημα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, σε λίγες ημέρες θα έχουν στα χέρια τους όλο το αρχείο της 33χρονης. Ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο που θα τους βοηθήσει, όπως λένε, να «ξεκλειδώσουν» τη σκέψη, τις επαφές και τα σχέδιά της. Με ποιους, για παράδειγμα, μιλούσε και αντάλλασε μηνύματα τις επίμαχες ώρες; Τι έψαχνε στο Διαδίκτυο, τι αγόραζε μέσω αυτού, ποια φάρμακα και ποιες ουσίες;

Οι έρευνες για τον θάνατο της σπιτονοικοκυράς

Παράλληλα, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών ψάχνει να βρει πού οφείλεται ο θάνατος της 69χρονης Ευγενίας Κούτρα-Θεοδωροπούλου. Στο κάδρο των ερευνών είναι ο Μάνος Δασκαλάκης και η Ρούλα Πισπιρίγκου, καθώς αξιολογούνται καταγγελίες για επαφές που είχε το ζευγάρι με την τότε σπιτονοικοκυρά τους, πληρεξούσια που είχαν υπογραφεί, ακόμη και αναφορές για χρηματικά ποσά και λίρες που οι συγγενείς της 69χρονης υποστηρίζουν πως έχουν κάνει φτερά.

Σημαντικό κομμάτι στις έρευνες καταλαμβάνει η αναζήτηση του δρόμου του χρήματος. Αυτό που θέλουν είναι να δουν αν όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια Δασκαλάκη, που έμενε στο ισόγειο διαμέρισμα του τριώροφου κτιρίου της οδού Μπιζανίου, είχε οικονομικές δοσοληψίες, εκτός της καταβολής του μηνιαίου μισθώματος, με τη σοβαρά άρρωστη γυναίκα. Όπως ανέφερε ο δικηγόρος ενός εκ των συγγενών Ανδρέας Θοδωρόπουλος, θα ζητηθεί να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου, άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, ακόμη και εκταφή του πτώματος της άτυχης γυναίκας για να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Οι τέσσερις παράλληλες έρευνες που διενεργούν οι αστυνομικές και οι δικαστικές αρχές αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να βγάλουν τα πρώτα αποτελέσματα και να σηματοδοτήσουν ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση.

Live οι εξελίξεις - Ρούλα Πισπιρίγκου: Καταθέτει αίτημα αποφυλάκισης

Μαυροειδάκος: Η Ρούλα Πισπιρίγκου δε θα είναι πάντα σε κελί απομόνωσης

O γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος μίλησε για το κελί στο οποίο κρατείται η Ρούλα Πισπιρίγκου, κατηγορούμενη για τον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας.

Όπως ανέφερε, δε διαφέρει σε κάτι από τα κελιά των υπόλοιπων κρατουμένων, πέρα από το γεγονός ότι είναι μόνη της. «Το συγκεκριμένο κελί έχει μια διαμόρφωση κελιού απομόνωσης. Ό,τι συμβαίνει εκεί είναι για το χρονικό διάστημα της προφυλάκισης της, μέχρι το διάστημα των 18 μηνών που θα οδηγηθεί υποχρεωτικά σε δίκη. Δεν είναι δυνατό να μείνει εκεί για πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη, καθώς «αυτή τη στιγμή η Ρούλα Πισπιρίγκου είναι το πιο μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα και στις φυλακές ισχύει και ο άγραφος νόμος. Στο παρελθόν κρατούμενοι είχαν δεχτεί βιαιοπραγίες και είχαν χάσει και τη ζωή τους. Σε κάποιες άλλες φυλακές, αν μεταφερθεί πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις. Αυτό θα το δει η γενική γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής και θα λάβει τα μέτρα της», επισήμανε.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαυροειδάκος, τόνισε ότι οι έρευνες από την πλευρά της αστυνομίας συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε σχέση με τα άλλα δύο παιδιά. «Σημαντικά ευρήματα θα προκύψουν από τις καταθέσεις που θα δοθούν τόσο από γιατρούς και νοσηλευτές που σχετίζονται με τα παιδιά όσο και από το συγγενικό τους περιβάλλον», κατέληξε.

Το μήνυμα στον Μάνο Δασκαλάκη – «Να έρθει σε επισκεπτήριο να ρωτήσει αν σκότωσα τα παιδιά μας»

Μήνυμα – πρόσκληση στον Μάνο Δασκαλάκη απηύθυνε μέσω των φυλακών Κορυδαλλού, όπου βρίσκεται προφυλακισμένη η Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η 33χρονη, σύμφωνα με το Star, κάλεσε τον εν διαστάσει σύζυγό της να πάει στο σωφρονιστικό κατάστημα και να τη δει. «Αν θέλει να έρθει σε επισκεπτήριο να με ρωτήσει αν σκότωσα τα παιδιά μας», λέει.

Μετά τον εντοπισμό κεταμίνης στην 9χρονη Τζωρτζίνα, αλλά και την έρευνα για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, που σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν ίχνη ασφυξίας, η Ρούλα Πισπιρίγκου αρνείται κάθε εμπλοκή στην υπόθεση. «Δεν σκότωσα εγώ τα παιδιά μου» επανέλαβε.

Μάλιστα, η ίδια παραδέχεται ότι διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. «Ενώ είχα χωρίσει με τον Μάνο είχα βρεθεί με ένα άτομο» είπε. Η 33χρονη υποστηρίζει ότι έχει μηνύματα από τον πρώην σύζυγό της, που της λέει να βρει έναν καλό άνθρωπο

Νέα ιατροδικαστική εξέταση παρήγγειλαν οι εισαγγελείς

Στους θανάτους των άλλων δυο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη της 3,5 ετών Μαλένας, η οποία έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2019 και της μόλις 6 μηνών Ίριδας, η οποία πέθανε το Μάρτιο του 2020, έχουν επικεντρωθεί οι δυο εισαγγελείς που ερευνούν τις συγκεκριμένες δικογραφίες, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης και την προφυλάκιση της Ρούλας Πισπιρίγκου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας της μεγαλύτερης κόρης της, της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Ήδη, οι δυο εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου, οι οποίοι χειρίζονται τις σχετικές δικογραφίες έχουν παραγγείλει να συνταχθεί από την αρχή, νέα ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια θανάτου των δυο κοριτσιών, που σημειώθηκαν σε διάστημα 20 μηνών.

Οι δυο εισαγγελικοί λειτουργοί εξετάζουν όλα τα δεδομένα όπως και το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας. Για το λόγο αυτό, τους διαβιβάζονται οι πλήρεις ιατρικοί φάκελοι, οι διαγνώσεις των θεραπόντων γιατρών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί η άτυχη Μαλένα, ο θάνατος της οποίας η ιατροδικαστική εξέταση είχε αποδώσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

Σχετικά με το θάνατο της μικρής Ίριδας, η οποία πέθανε στο σπίτι του ζευγαριού, στην Πάτρα, οι δυο εισαγγελείς θα αναζητήσουν τις κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της όπως και τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου στο οποίο μεταφέρθηκε.

Ακόμη, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας για τους θανάτους των δυο παιδιών θα αρχίσει νέος κύκλος καταθέσεων όλων των προσώπων που είχαν εξεταστεί από την Αστυνομία ως μάρτυρες, ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τα άτομα από το συγγενικό περιβάλλον του ζευγαριού, αναμένεται να κληθούν στη συνέχεια.