Η Stars Coffee, η ρωσική αλυσίδα καφέ που αντικατέστησε την αμερικανική Starbucks μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, άνοιξε σήμερα (19/08) το πρώτο της κατάστημα στη Μόσχα.

«Γιατί Stars; Διότι, η νέα εταιρεία θα συγκεντρώνει τους σταρ της γαστρονομίας», εξήγησαν σε κοινή ανακοίνωση ο Ρώσος ράπερ, Timati, και ο εστιάτορας, Αντόν Πίνσκι, που αγόρασαν στα τέλη Ιουλίου τα 130 καταστήματα Starbucks, τα οποία υπήρχαν στη Ρωσία.

Το καφέ χρώμα ήλθε να προστεθεί στο –λευκό και πράσινολογότυπο της αμερικανικής εταιρείας, ενώ, τη μικρή σειρήνα των Starbucks αντικατέστησε ένα κοριτσάκι που φοράει κοκόσνικ, ένα παραδοσιακό, ρωσικό καπέλο.

Τα σιρόπια του καφέ, πλέον, θα είναι τοπικής παραγωγής, ενώ στο μενού περιλαμβάνονται πιάτα και γλυκά από νέους σεφ, προκειμένου να προσφέρουν μία ποιότητα «καλύτερη από ποτέ», διαβεβαίωσε η Stars Coffee.

Αντίθετα με τα ρωσικά McDonald’s, στα εγκαίνια των οποίων τον Ιούνιο δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, η Stars Coffee δεν πραγματοποίησε μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος στο κέντρο της Μόσχας, στην οδό Νόβι Αρμπάτ.

Χθες (18/08), πραγματοποιήθηκε μία μικρή εκδήλωση, με συμμετοχή κάποιων διασημοτήτων και μερικών δημοσιογράφων. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το κατάστημα, από σήμερα (19/08).

Όλα τα καταστήματα της εταιρείας αναμένεται να λειτουργήσουν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Εξάλλου το 80% των 2.000 εργαζομένων στα Starbucks δέχθηκε να παραμείνει στη νέα αλυσίδα.

Η Starbucks, που είχε αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία των 130 καταστημάτων στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε στα τέλη Μαΐου ότι αποσύρεται οριστικά από τη χώρα.

Η αλυσίδα είχε ανοίξει το πρώτο κατάστημα στη Ρωσία, το 2007.

Μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση, μεγάλες εταιρείες δέχονταν πιέσεις να αποχωρήσουν από τη χώρα, είτε για λόγους ηθικής, είτε επειδή δυσκολεύονταν να λειτουργήσουν.

Ύστερα από τριάντα και πλέον έτη παρουσίας στη Ρωσία και με σχεδόν 850 εστιατόρια και 62.000 εργαζόμενους, η αλυσίδα McDonald’s ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου την οριστική αποχώρηση από τη χώρα.

Τα πρώτα δεκαπέντε εστιατόρια που ανήκαν στην αλυσίδα McDonald’s άνοιξαν ξανά τη 12η Ιουνίου στη Μόσχα κάτω από νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς και με την επωνυμία “Vkusno & Tochka”, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της εταιρείας.

Η φράση σημαίνει «Νόστιμο. Τελεία και παύλα», σε ελεύθερη μετάφραση.

Την επομένη, η “Vkusno & Tochka” γνωστοποίησε πως άνοιξαν ακόμη πενήντα εστιατόρια.

Η ημέρα εκείνη σηματοδότησε μία νέα αρχή για τους λάτρεις του «γρήγορου φαγητού» στη Ρωσία, καθώς τα εστιατόρια που προηγουμένως διαχειριζόταν η δημοφιλής αλυσίδα εστιατορίων της Δύσης επαναλειτουργούν με ανανεωμένο εμπορικό σήμα και καινούργια ονόματα στα μπέργκερτρεις και πλέον δεκαετίες μετά τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος McDonald’s στη Μόσχα.