Το 2021, το 77% των εργαζομένων με αναπηρία δήλωσαν ότι ο εργοδότης τους έκανε καλύτερη δουλειά υποστηρίζοντάς τους από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Τώρα, οι εταιρείες βασίζονται σε αυτήν την τάση, με σημαντικές αυξήσεις στην ηγεσία και την ποικιλομορφία, σύμφωνα με την έκθεση 2022 Disability Equality Index από το Disability:IN, έναν παγκόσμιο οργανισμό που υποστηρίζει την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στο χώρο εργασίας.

«Οι άνθρωποι σήμερα θέλουν να πάνε να δουλέψουν σε εταιρείες που πιστεύουν ότι κάνουν το σωστό, που μοιράζονται τις αξίες τους και μοιράζονται το όραμά τους για τον κόσμο, [συμπεριλαμβανομένου] να βεβαιωθούν ότι τα άτομα με αναπηρία έχουν ίσες δυνατότητες να πάνε στη δουλειά τους σε αυτή την εταιρεία κάθε μέρα» λέει, μεταξύ άλλων, ο Ted Kennedy Jr., συμπρόεδρος του Disability Equality Index.

Ο δείκτης ισότητας αναπηρίας

Ο “Δείκτης Ισότητας Αναπηρίας” είναι μια συγκριτική αξιολόγηση, όπου οι ηγέτες υποβάλλουν τις εταιρείες τους για να βαθμολογηθούν σε τομείς όπως η τεχνολογική προσβασιμότητα, οι πρακτικές απασχόλησης και ο πολιτισμός. Εφέτος, η έκθεση κάλυψε 415 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων 69 από τον δείκτη Fortune 100, οι οποίες στη συνέχεια κατατάχθηκαν για τον εντοπισμό των καλύτερων θέσεων εργασίας για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Με σκορ 100, αυτές οι εταιρείες, μαζί με αρκετές άλλες, είναι:

Amazon

Bank of America

Capital One

Deloitte

Goldman Sachs

Google

Starbucks

Η άνοδος εργαζόμενων με αναπηρία σε ηγετικές θέσεις είναι μια από τις πιο εμφανείς τάσεις στην έκθεση, με 126 εταιρείες να έχουν ένα ανώτερο στέλεχος ένα τέτοιο άτομο. Το 2021, μόνο 99 εταιρείες είχαν αυτού του είδους την εκπροσώπηση σε εκτελεστικό επίπεδο.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι το 6% των εταιρειών έχουν πλέον κάποιον που δηλώνει ανοιχτά ως άτομα με ειδικές ανάγκες στο εταιρικό τους διοικητικό συμβούλιο και το 74% των εταιρειών έχει επενδύσεις σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε άτομα με αναπηρία, δείχνοντας όχι μόνο μια εσωτερική αλλαγή, αλλά επίσης και μια προσπάθεια διαφοροποίησης των εξωτερικών σχέσεων. Σύμφωνα με την Jill Houghton, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Disability:IN, η έκκληση για ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην εργασία, σε συνδυασμό με την «παγκόσμια έλλειψη ταλέντων» είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τις εταιρείες «να επανεξετάσουν πώς προσλαμβάνουν, αναπτύσσουν και καλλιεργούν ταλέντα».