Οι δίαυλοι τηλεφωνικής επικοινωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και το ΝΑΤΟ παραμένουν ανοιχτοί, ωστόσο, οι τυπικές διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αποκλείονται, σύμφωνα με σημερινή τοποθέτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Γκρουσκό.
Οι δεσμοί ανάμεσα στη Μόσχα και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία βρίσκονται σε «ψυχροπολεμικό» επίπεδο, έπειτα από την απόφαση της Ρωσίας να αποστείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
«Οι στρατιωτικοί δίαυλοι έχουν παραμείνει ανοιχτοί, ειδικά μία τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στον αρχηγό του ρωσικού Γενικού Επιτελείου και τον διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη», τόνισε ο Αλεξάντρ Γκρουσκό. Ο Πρέσβης της Ρωσίας στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται το αρχηγείο του ΝΑΤΟ, έχει δεχθεί οδηγίες να επικοινωνεί με το ΝΑΤΟ όταν είναι απαραίτητο, προσέθεσε.
Στρατιωτικές τηλεφωνικές γραμμές απευθείας πρόσβασης για έκτακτες ανάγκες είναι γνωστό ότι υπάρχουν ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προκειμένου να υπάρχει μία –μονίμως– ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και είναι σχεδιασμένες, ώστε να χρησιμοποιούνται για την αποκλιμάκωση τυχόν εχθρικών καταστάσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.
Τον Νοέμβριο, το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι η αποκαλούμενη γραμμή απεμπλοκής ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον είχε –έως τότε– χρησιμοποιηθεί μία φορά μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης· έχοντας ανακοινώσει τη δημιουργία γραμμής απεμπλοκής τον περασμένο Μάρτιο, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι στόχος ήταν να αποφευχθούν ακούσιες συγκρούσεις στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ ή επί του εδάφους.
Η Ρωσία κατηγορεί τη Συμμαχία ότι λαμβάνει «άμεσο» ρόλο στη σύγκρουση της Ουκρανίας μέσω της προμήθειας δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε στρατιωτικό εξοπλισμό, προς το Κίεβο.
Κίεβο: Ρωσικοί πύραυλοι πάνω από Μολδαβία, Ρουμανία
Ανώτατος Ουκρανός στρατιωτικός ανέφερε σήμερα (10/02) ότι «δύο ρωσικοί πύραυλοι πέρασαν στον εναέριο χώρο της Ρουμανίας και της Μολδαβίας πριν εισέλθουν στην Ουκρανία». Ο Βαλέρι Ζαλούζνι, Γενικός Διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, υποστήριξε ότι δύο πύραυλοι Kaliber που εκτοξεύθηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Μολδαβίας και στη συνέχεια, πέρασαν στον ρουμανικό εναέριο χώρο, πριν εισέλθουν στην Ουκρανία.
Η Ukrainska Pravda επικαλέσθηκε τον εκπρόσωπο της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος φέρεται να επεσήμανε ότι η Ουκρανία είχε τη δυνατότητα να καταρρίψει τους πυραύλους, όμως, δεν το έπραξε επειδή δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο αμάχους σε χώρες του εξωτερικού. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας –μέσω ανακοίνωσης– σημείωσε ότι ένας ρωσικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από πλοίο κοντά στην Κριμαία, πέρασε από τον εναέριο χώρο της Μολδαβίας, προτού πλήξει την Ουκρανία, ενώ, δεν εισήλθε στον ρουμανικό εναέριο χώρο.
«Η πλησιέστερη απόσταση που κατεγράφη από τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, ήταν περίπου 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τα σύνορα», σημειώθηκε στην επίσημη ενημέρωση. Νωρίτερα, η Μολδαβία κάλεσε τον Ρώσο Πρέσβη για το περιστατικό με τους πυραύλους, για το οποίο ανέφερε ότι τουλάχιστον ένας πύραυλος πέρασε από τον εναέριο χώρο της, κατευθυνόμενος προς την Ουκρανία, σύμφωνα με το Ρόιτερς.
Διαβάστε ακόμη: