Αναφορικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μεταβιβάσει δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στην Ουκρανία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «γενικά, ένα μεγάλο μέρος των περιουσιακών μας στοιχείων έχει ουσιαστικά κλαπεί από συγκεκριμένες δυτικές χώρες».
Οι –άνευ προηγουμένου– δυτικές κυρώσεις έχουν «παγώσει» περίπου το 50% των αποθεμάτων της Ρωσίας σε χρυσό και συνάλλαγμα νομισμάτων του εξωτερικού, που ανέρχονταν σχεδόν σε 640 δισεκατομμύρια δολάρια, πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τόνισε πως «η Ένωση θα εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς των δεσμευμένων ρωσικών αποθεμάτων, στην Ουκρανία».
Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υπογράμμισε ότι Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, δε δείχνουν «καμία επιθυμία» να συμμετάσχουν σε διαμεσολάβηση στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εκτίμησε» τη στάση της Τουρκίας
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ «έπλεξε» το εγκώμιο της Άγκυρας «για τη θέση της, που είναι πολύ διαφορετική από εκείνην του Παρισιού και του Βερολίνου. Η Άγκυρα επιδεικνύει τη βούλησή της να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης», οι οποίες «εκτιμήθηκαν πολύ» από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σημείωσε.
Η Άγκυρα διαδραμάτισε ρόλο – «κλειδί» στην ανταλλαγή αιχμαλώτων τον περασμένο μήνα ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία καθώς, και στην επίτευξη συμφωνίας τον Ιούλιο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του Βοσπόρου.
Προσθέτως, τον Μάρτιο φιλοξένησε δύο φορές στο έδαφός της Ρώσους και Ουκρανούς εκπροσώπους για συνομιλίες που απέβησαν άκαρπες, με τα δύο μέρη να επιρρίπτουν το ένα στο άλλο, την ευθύνη για την αποτυχία.
Στα μέσα Οκτωβρίου, ο Ρώσος ηγέτης πρότεινε τη δημιουργία ενός «κόμβου αερίου» στην Τουρκία, μία πρωτοβουλία που υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που απαίτησε από την τουρκική κυβέρνηση να αρχίσει να εργάζεται «χωρίς να περιμένει» τη δημιουργία του.
Διαβάστε ακόμη: