Το ρούβλι οδεύει προς την καλύτερη ημέρα του εδώ και ένα μήνα, αφού η ρωσική κυβέρνηση επέβαλε ορισμένους ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να καταφέρει να αντιστρέψει την τρίτη μεγαλύτερη υποτίμηση νομίσματος στις αναδυόμενες αγορές φέτος.
Σύμφωνα με το Bloomberg, κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ότι 43 όμιλοι εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των κυριότερων παραγωγών πετρελαίου, θα πρέπει να πωλούν τα κέρδη τους από τις πωλήσεις στο εξωτερικό στην εγχώρια αγορά έναντι ρουβλιών για να διασφαλίσουν την παροχή συναλλάγματος. Η Ρωσία είχε επιβάλει ξανά παρόμοια μέτρα, μετά τη βουτιά του νομίσματος με την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, αλλά στη συνέχεια τα απέσυρε όταν ανέκαμψε το νόμισμα .
Το ρούβλι σημείωσε ισχυρή άνοδο σήμερα το πρωί, κερδίζοντας 2,6% έναντι του δολαρίου στην αγορά της Μόσχας. Εχει απολέσει το ένα τέταρτο της αξίας του φέτος.
«Ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμες συνθήκες για την αύξηση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας της αγοράς συναλλάγματος και να μειωθεί η πιθανότητα κερδοσκοπίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αντρέι Μπελούσοφ.
Οι αρχές θα καθορίσουν τους όγκους και άλλες λεπτομέρειες του μηχανισμού υποχρεωτικών πωλήσεων, ενώ ορισμένες εταιρείες θα πρέπει να υποβάλλουν εκθέσεις σχετικά με τις συναλλαγές τους. Η κυβερνητική δήλωση επικαλείται προεδρικό διάταγμα που επιβάλλει τα capital controls.
Τα μέτρα δίνουν στις αρχές έναν ασυνήθιστο βαθμό εποπτείας. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Παρακολούθησης της Ρωσίας, γνωστή ως Rosfinmonitoring, και η κεντρική τράπεζα θα μπορούν να βλέπουν τα σχέδια ορισμένων εταιρειών να πωλούν και να αγοράζουν συνάλλαγμα στην εγχώρια αγορά.
Το ρούβλι δέχεται πιέσεις, καθώς η ζήτηση για σκληρό νόμισμα στη Ρωσία αυξάνεται εν μέσω ανάκαμψης των εισαγωγών, την ώρα που η οικονομία βρίσκεται υπό διεθνείς κυρώσεις λόγω του πολέμου. Οι μεγάλοι εξαγωγείς της Ρωσίας, οι κύριοι προμηθευτές ξένου συναλλάγματος, έχουν σημαντική μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές.
Η κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει εκ νέου ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων τον Αύγουστο, αλλά υποχώρησε υπό την πίεση της κεντρικής τράπεζας.