Οι πωλήσεις αντικαταθλιπτικών σε φαρμακεία έχουν «εκτιναχθεί» στη Ρωσία, μετά την επιστράτευση εφέδρων διά στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν, με σκοπό να πολεμήσουν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS.

Οι πωλήσεις «εκτοξεύθηκαν» κατά 120% στο χρονικό διάστημα μεταξύ 19 – 25 Σεπτεμβρίου, βάσει στοιχείων της εταιρείας ερευνών της φαρμακευτικής αγοράς, DSM. Την 21η Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Ρωσίας διέταξε «μερική επιστράτευση» 300.000 εφέδρων.

Η επικεφαλής της Συμμαχίας Φαρμακευτικών Ενώσεων, Βικτόρια Πρεσνιακόβα, τόνισε ότι «από την έναρξη της ρωσικής εισβολής την 24η Φεβρουαρίου, η ζήτηση για αντικαταθλιπτικά, υπνωτικά χάπια και ηρεμιστικά έχει αυξηθεί σημαντικά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια».

Η κυρία Πρεσνιακόβα απέδωσε το γεγονός στη «γεωπολιτική και οικονομική κατάσταση».

«Υπάρχουν πολλοί ασθενείς, στους οποίους συνταγογραφήθηκαν τέτοια φάρμακα για πρώτη φορά. Ωστόσο, οι Ρώσοι πολίτες αγοράζουν επίσης φάρμακα χωρίς συνταγογράφηση, για να ηρεμήσουν», υποστήριξε.

Πολλά φάρμακα που απαιτούν ιατρική συνταγή σε άλλα μέρη της Ευρώπης, για παράδειγμα, μπορούν απλώς να αγοραστούν σε φαρμακεία της Ρωσίας.

Διαβάστε ακόμη: