Η Κρατική Δούμα, η Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα (03/10) τους νόμους για την προσάρτηση τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, μετά τα «δημοψηφίσματα», τα οποία η Ουκρανία και η Δύση κατήγγειλαν ως «καταναγκαστικά και παράνομα».

Κανείς βουλευτής στην Κρατική Δούμα δεν τάχθηκε κατά των ψηφισμάτων, που αποσκοπούν να ενσωματώσουν επίσημα τις περιοχές της Χερσώνας, του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια, στη Ρωσία.

«Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα. Υπάρχουν 89 οντότητες στη Ρωσική Ομοσπονδία», έγραψε ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου, Βιτσισλάβ Βολόντιν, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζοντας και έναν χάρτη της Ρωσίας που περιλάμβανε τις τέσσερις περιοχές καθώς και την Κριμαία, την οποία η Ρωσία υφάρπαξε από την Ουκρανία το 2014, χωρίς εκείνη η προσάρτηση να λάβει ποτέ διεθνή αναγνώριση.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συνεχάρη εκπροσώπους από τις τέσσερις περιοχές και επεσήμανε πως είναι βέβαιος ότι και η Άνω Βουλή θα εγκρίνει τα μέτρα.

Τα ψηφίσματα δεν αναμενόταν να συναντήσουν οιαδήποτε εναντίωση είτε από τη Δούμα, είτε την Άνω βουλή, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, που ενεργεί συνήθως ως «μοχλός» επικύρωσης της πολιτικής του Κρεμλίνου.

Η Ρωσία άρχισε μία επίσημη διαδικασία προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών την περασμένη εβδομάδα, όμως, καμία δεν είναι πλήρως υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της και η Ουκρανία καταγράφει προόδους σε αντεπιθέσεις τόσο στον νότο, όσο και ανατολικά.

Διαβάστε ακόμη: