Παραμένει στα ύψη η ζήτηση για την αγορά των μεταχειρισμένων ρολογιών πολυτελείας, ενώ καταλύτης αποτελεί η περιορισμένη προμήθεια συγκεκριμένων κομματιών ή ακόμη και η διακοπή της κυκλοφορίας τους, τα οποία οι συλλέκτες ψάχνουν στη δευτερογενή αγορά.

Σύμφωνα με έρευνα από την Boston Consulting Group για τον κλάδο, σχεδόν το 95% των ρολογιών (των σπάνιων και συλλεκτικών κομματιών στη δευτερογενή αγορά) δεν κατασκευάζονται πια, όπως αναφέρει το CNN.

«Το επίπεδο του ενθουσιασμού είναι ακόμη υψηλότερο, όταν ένα ρολόι σταματά να κυκλοφορεί στα καταστήματα», εξήγησε πρόσφατα ο Tim Stracke, ιδρυτής και πρόεδρος της πλατφόρμας μεταχειρισμένων ρολογιών Chrono24. «Όταν πηγαίνεις σε μία συναυλία, μια ροκ συναυλία, θες να ακούσεις τα κλασικά κομμάτια. Το ίδιο ισχύει και για τα ρολόγια, λατρεύεις τα κλασικά κομμάτια», δήλωσε.

Στην αγορά των μεταχειρισμένων οι συλλέκτες αναζητούν ρολόγια τα οποία έχουν και κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. «Έχουμε πολλούς ειδήμονες και πολύ καταξιωμένους πελάτες, οι οποίοι αγοράζουν μεταχειρισμένα από εμάς, διότι ψάχνουν για συγκεκριμένα κομμάτια», δήλωσε η Carina Ertl, επικεφαλής Marketing της ελβετικής εταιρείας ρολογιών και κοσμημάτων Bucherer. Η ίδια μάλιστα τόνισε ότι τα σπάνια συλλεκτικά μεταχειρισμένα ρολόγια μπορεί να συγκρίνονται σε κόστος και σε αξία επένδυσης με τα καινούργια ρολόγια.

Η επενδυτική μανία με τα ρολόγια που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας έκανε την κορύφωσή της στις αρχές του 2022. Η αγορά όμως παραμένει πολύ «σφιχτή» και οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδα υψηλότερα από την περίοδο προ πανδημίας. «Γενικά, οι τιμές αυξάνονται – ιδίως σε ό,τι αφορά τις τιμές στην πρωτογενή αγορά…η οποία είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες ανόδου των τιμών στη δευτερογενή αγορά…Αναμένουμε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ότι οι τιμές στη δευτερογενή αγορά θα σταθεροποιηθούν και έπειτα θα ανέβουν εκ νέου», τόνισε ο Stracke.

Για φέτος, οι ειδικοί αναμένουν ότι η δευτερογενής αγορά θα επιστρέψει στην κανονικότητα, ενώ επισημαίνουν ότι οι νέοι προσφέρουν σημαντική στήριξη στην αγορά.

Διαβάστε ακόμη: