Ένας συντηρητής επίπλων στο Λονδίνο διαπιστώθηκε ότι ανακάλυψε κάτι που βοήθησε να κατανοηθεί γιατί οι κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων σχεδίαζαν πίνακες ζωγραφικής σε σπήλαια.

Ενδείξεις ύπαρξης ενός σεληνιακού ημερολογίου

Ο Μπεν Μπέικον ανέλυσε σημάδια 20.000 ετών στα σχέδια, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν να αναφέρονται σε ένα σεληνιακό ημερολόγιο.

Οδήγησε σε μια ομάδα ειδικών που απέδειξε ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι έκαναν σημειώσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αναπαραγωγικών κύκλων των ζώων.

Ο κ. Μπέικον είπε ότι ήταν «σουρεαλιστικό» να καταλάβουμε για πρώτη φορά τι έλεγαν οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες.

Σπηλιές ζωγραφικής με ζώα όπως τάρανδοι, ψάρια και βοοειδή έχουν βρεθεί σε σπηλιές σε όλη την Ευρώπη.

Αλλά οι αρχαιολόγοι είχαν παραξενευτεί από τη σημασία των κουκκίδων και άλλων σημαδιών στους πίνακες. Έτσι ο κ. Μπέικον αποφάσισε ότι θα προσπαθήσει να τα αποκωδικοποιήσει. Συγκεκριμένα, εξέτασε ένα σημάδι «Y» σε μερικούς πίνακες, το οποίο θεώρησε ότι μπορεί να είναι σύμβολο για τη «γέννηση» επειδή έδειχνε τη μια γραμμή να ξεφυτρώνει από την άλλη.

Συνεργάστηκε με μια ομάδα που περιλαμβάνει δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Durham και έναν από το University College του Λονδίνου και, μελετώντας τους κύκλους γέννησης παρόμοιων σημερινών ζώων, κατέληξαν ότι ο αριθμός των σημαδιών στις ζωγραφιές των σπηλαίων ήταν ρεκόρ, ανά σεληνιακό μήνα, των εποχών ζευγαρώματος των ζώων.

iceage

Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύτηκαν στο Cambridge Archaeological Journal.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Durham, δήλωσε πως χάρηκε όταν ο Μπεν Μπέικον το πήρε στα σοβαρά.

iceage3

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι κυνηγοί-συλλέκτες της Εποχής των Παγετώνων ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν ένα συστημικό ημερολόγιο και σημάδια για να καταγράψουν πληροφορίες σχετικά με σημαντικά οικολογικά γεγονότα εντός αυτού του ημερολογίου».

Και πρόσθεσε, «Με τη σειρά μας, είμαστε σε θέση να δείξουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, που άφησαν μια κληρονομιά θεαματικής τέχνης στα σπήλαια του Lascaux [στη Γαλλία] και της Altamira [στην Ισπανία], άφησαν επίσης ένα αρχείο πρώιμης χρονομέτρησης που τελικά θα γίνει κοινός τόπος στο είδος μας».

Ο κ. Μπέικον είπε ότι οι πρόγονοί μας ήταν «πολύ περισσότερο σαν εμάς από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν. Αυτοί οι άνθρωποι, που μας χωρίζουν πολλές χιλιετίες, είναι ξαφνικά πολύ πιο κοντά».

iceage2

Διαβάστε ακόμη: