Ο διευθύνων σύμβουλος του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο πιστεύει ότι η κινεζική κατανάλωση χάλυβα πλησιάζει στην κορυφή της, με τη ζήτηση το επόμενο έτος να είναι πιθανό να είναι παρόμοια με το 2023.

Η όρεξη της Κίνας για σιδηρομετάλλευμα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς βρίσκεται σε προσπάθεια “ανασυγκρότησης” ο κλάδος των ακινήτων και των κατασκευών. Ωστόσο, οι τελευταίες δύο δεκαετίες ταχείας αύξησης της κατανάλωσης χάλυβα μάλλον πλησιάζουν στο τέλος τους, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Rio Tinto, Jakob Stausholm. «Προβλέπουμε ότι η μέγιστη ζήτηση χάλυβα στην Κίνα πρόκειται να επιτευχθεί», δήλωσε ο Stausholm κατά τη διάρκεια συνέντευξης στα κεντρικά γραφεία του Bloomberg στη Νέα Υόρκη. «Όχι επειδή η κινεζική οικονομία δεν αναπτύσσεται, αλλά μόνο λόγω του ότι έχει φτάσει στο… ταβάνι».

Το σιδηρομετάλλευμα διαπραγματεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο την περασμένη εβδομάδα και διατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό πάνω από το βασικό όριο των 100 δολαρίων ανά τόνο εφέτος. Αυτό συμβαίνει παρά τα κύματα ανησυχητικών ειδήσεων από τον τομέα των ακινήτων, που αποτελούσαν περίπου το 40% της ζήτησης σε άλλες χρονιές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Σιγκαπούρη μειώθηκαν κατά 0,5% στα 121,15 δολάρια ο τόνος στις 10:03 π.μ. ώρα Σαγκάης, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Dalian σημείωσαν άνοδο 0,3%.

Διαβάστε ακόμη: