Ο Dow Jones Industrial Average εκτινάχθηκε το πρωί της Πέμπτης, ανακάμπτοντας από τη χειρότερη ημέρα του δείκτη από τον Οκτώβριο, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν και το ράλι στο τέλος του έτους επανήλθε.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ξεκίνησε με άλμα 229 μονάδες, ή 0,58% σήμερα Πέμπτη. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,72%, ενώ ο  Nasdaq Composite ενισχύθηκε περίπου 1%.

Η Micron σημείωσε άλμα 7% αφού ο κατασκευαστής τσιπ μνήμης δημοσίευσε τριμηνιαία αποτελέσματα που ξεπέρασαν τις προσδοκίες και πρόσφερε καθοδήγηση για το τρέχον τρίμηνο που ξεπέρασε τις συναινετικές προβλέψεις των αναλυτών. Οι μετοχές της Salesforce ενισχύθηκαν περίπου 2% μετά από αναβάθμιση από τη Morgan Stanley.

Οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να πέφτουν από τα υψηλά τους, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. Τελευταία ήταν κάτω από 3,85%.

Αυτές οι κινήσεις ακολουθούν μια χαμένη ημέρα στη Wall Street, κατά την οποία οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη μετά τα πρόσφατα κέρδη.

Προηγήθηκε η πτωτική συνεδρίαση της Τετάρτης

Το Dow και Nasdaq υποχώρησαν περίπου 1,3% και 1,5%, αντίστοιχα, σημειώνοντας τις χειρότερες συνεδρίες τους από τον Οκτώβριο.

Η συνεδρία της Τετάρτης επίσης έσπασε σερί εννέα ημερών και για τους δύο. Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 σημείωσε πτώση σχεδόν 1,5%, τη χειρότερη μέρα από τον Σεπτέμβριο.

Από τα χαμηλά που έκλεισαν τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι την Τρίτη, ο Dow και ο S&P 500 εκτινάχθηκαν και οι δύο πάνω από 15%. Ο Nasdaq Composite σημείωσε άνοδο περίπου 19% την ίδια περίοδο.

 

Μετά από εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις κερδών, η Wall Street έκανε ξαφνικά μια στροφή περίπου μιάμιση ώρα πριν από το κλείσιμο της αγοράς την Τετάρτη, οδηγώντας τον S&P 500 στις χειρότερες ημερήσιες απώλειες από τον Σεπτέμβριο.

Το sell-off επεκτάθηκε στην Ασία-Ειρηνικό εν μία νυκτί, με τον Ιαπωνικό Nikkei 225 να οδηγεί σε μεγάλες απώλειες σε ολόκληρη την περιοχή, προτού οι μετοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη βρεθούν επίσης στο κόκκινο το πρωί της Πέμπτης.

Το απότομο τέλος του πρόσφατου ράλι, το οποίο καταλύθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύπτοντας ότι είχε μειώσει τουλάχιστον τρεις μειώσεις των επιτοκίων το 2024, ενισχύθηκε από διάφορους παράγοντες.

Κάποιοι είπαν ότι το sell-off της Τετάρτης οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη (profit taking) μετά από μια ανοδική πορεία εννέα ημερών, απουσία οποιουδήποτε ξεκάθαρου καταλύτη και με τις αμερικανικές μετοχές να θεωρούνται ευρέως υπεραγορασμένες.

Άλλοι παρατηρητές της αγοράς επεσήμαναν ότι ο υψηλός όγκος συναλλαγών ημερήσιων δικαιωμάτων προαίρεσης ήταν η αιτία του sell off. Πρόκειται για υψηλού ρίσκου Options (επιλογές διάθεσης), ολοένα και πιο δημοφιλείς στους εμπόρους λιανικής, που λήγουν την ίδια ημέρα διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε ακόμη: