Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπαίνει η αγορά ηλεκτρισμού στους τομείς της λιανικής αλλά και της χονδρεμπορικής προκειμένου να εξακριβώσει στρεβλώσεις και τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές που παραβιάζουν τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού.

Η έρευνα που ξεκίνησε η Επιτροπή κοινοποιήθηκε στις εταιρείες στις 23 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων και περιλαμβάνει σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές περίπου 20 ερωτήματα κυρίως γενικού ενδιαφέροντος κατόπιν αυτεπάγγελτης έρευνας. Η επιστολή της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει αποδέκτες προμηθευτές αλλά και παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για αυτό και οι εταιρείες που διαθέτουν δραστηριότητα και στους δύο κλάδους έλαβαν κατά πληροφορίες δύο επιστολές με προθεσμία για να σταλούν οι απαντήσεις μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου.

Μας κάνει εντύπωση ότι η επιστολή αναφέρεται σε ερωτήματα γενικού περιεχομένου με ύφος «πέστε μας τί γνωρίζετε» αναφέρουν στελέχη από τον κλάδο της προμήθειας. Μεταξύ των ερωτημάτων που θέτει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού είναι η περιγραφή του ρυθμιστικού πλαισίου στον τομέα της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας κατά την τελευταία πενταετία, το πλήθος παροχών ανά προμηθευτή, οι ποσότητες των μεγαβατώρων που πουλήθηκαν αλλά και η αξία τους κ.α.

Η έρευνα της Επιτροπής σύμφωνα με την επιστολή που έχει σταλεί στις εταιρείες γίνεται «στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας που διεξάγει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συντρέχουν προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 1 και 2 του νόμου του 2011 περί προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού όπως ισχύει και των άρθρων 101 και 102 της ΕΕ αναφορικά με τυχόν αντιανταγωνιστικές πρακτικές στο πλαίσιο οριζόντιας σύμπραξης και καταχρηστικής εκμετάλλευσης δεσπόζουσας θέσης».

Αρμόδια στελέχη του κλάδου προμήθειας, με τα οποία συνομίλησε το newmoney εκτιμούν ότι η Επιτροπή ξεκινά την έρευνα υπό την πίεση όσων κατά καιρούς αναφέρονται στα τηλεοπτικά παράθυρα περί καρτέλ στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς από το ύφος της επιστολής να φαίνεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα ευρήματα.

Άλλες πηγές επισημαίνουν ότι «σηκώνει μεγάλη συζήτηση αν ο κλάδος προμήθειας εμφανίζει εναρμονισμένες πρακτικές όταν εξ ορισμού υπάρχει στην αγορά ένα κυρίαρχο τιμολόγιο που είναι το πράσινο, το οποίο καθορίζεται με συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο και διαφοροποιείται στο τομέα των εκπτώσεων».

Τα ίδια στελέχη θυμίζουν μάλιστα την έρευνα που είχε ξεκινήσει το μακρινό 2019 η DG Comp συσχετίζοντας την χονδρεμπορική με την λιανική αγορά ηλεκτρισμού αλλά και την διερεύνηση που είχε ξεκινήσει η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού το 2021 υπό την διοίκηση του τέως επικεφαλής της κ. Ιωάννη Λιανού για αθέμητες εμπορικές πρακτικές η οποία δεν φαίνεται να κατέληξε σε κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι έρευνα για την λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς είχε διενεργήσει τον περασμένο Ιούλιο και η ΡΑΑΕΥ θέτοντας στο μικροσκόπιο της ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών των ηλεκτροπαραγωγών με βάση στοιχεία από το Χρηματιστήριο Ενέργειας για να εξακριβώσει κατά πόσο υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Η τότε έρευνα είχε εντοπίσει σύμφωνα με πληροφορίες κάποια μεμονωμένα περίεργα «μπιταρίσματα» στις προσφορές των παραγωγών για τα οποία είχαν γίνει και οι ανάλογες οχλήσεις στις εταιρείες.