Τον Νοέμβριο του 2022, ο Έντουιν Κάστρο, ένας φτωχός μηχανικός σε συνεργείο αυτοκινήτων στην Καλιφόρνια, κέρδισε το μεγαλύτερο ποσό σε τυχερό παιχνίδι στην ανθρώπινη ιστορία. Κέρδισε 2,04 δισεκατομμύρια δολάρια στο Τζακ ποτ του Powerball. Επέλεξε να πάρει όλο το ποσό και, μετά από τους φόρους πήρε 997,6 εκατ. δολάρια, με τα οποία αγόρασε δύο επαύλεις αξίας αρκετών εκατομμυρίων και άλλη μία για τους γονείς τους, δίπλα στο βενζινάδικο που αγόρασε το λαχείο.

Από την καταστροφική φωτιά, οι επαύλεις στο Μαλιμπού και το λόφο του Χόλιγουντ έγιναν στάχτη, ενώ η τύχη του χαμογέλασε ξανά, καθώς το σπίτι των γονιών του γλίτωσε, μαζί με το «τυχερό» βενζινάδικο.

Τα σπίτια του Κάστρο, προστίθενται στα περίπου 5.000 ακίνητα τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια, από τις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 24 άνθρωποι, ενώ δεκάδες αγνοούνται. Και, ό,τι άφησε η πυρκαγιά, αποτελειώνεται από συμμορίες που λεηλατούν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια που εκκενώθηκαν. Για «εκατοντάδες» ανθρώπους που έχουν μεταβεί στην περιοχή για να κλέψουν ό,τι βρουν κάνει λόγο η αστυνομία της περιοχής, η οποία έχει συλλάβει ως τώρα περισσότερα από 40 άτομα για διαρρήξεις σε περιοχές που έχουν εκκενωθεί.

Τουλάχιστον 15.000 πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, προσπαθώντας να περιορίσουν τα μέτωπα της πυρκαγιάς, αλλά μάλλον με λιγοστές ελπίδες. Κι αυτό γιατί από σήμερα, αναμένεται αύξηση των ανέμων, που θα δυσχεράνει το έργο τους.

Στο τοπίο της καταστροφής, στην άλλοτε πλουσιότερη περιοχή του κόσμου, πλέον υπάρχουν μόνο αποκαϊδια. Και, οι celebrities συχνά γίνονται ένα με τους πυροσβέστες. Ο πρώην παρουσιαστής και συλλέκτης αυτοκινήτων, Τζέι Λένο, ρίχτηκε ο ίδιος στη μάχη με τις πυρκαγιές, διαθέτοντας το πυροσβεστικό φορτηγό του 1941 που έχει στη διάσημη συλλογή αυτοκινήτων του και μοιράζοντας όλη τη νύχτα γεύματα που ετοιμάζει η ομάδα του στους πυροσβέστες.

«Είναι απίστευτο», περιέγραψε ο Λένο σε συνεργείο του CNN που έκανε ζωντανή μετάδοση από την περιοχή και του ζήτησε να σχολιάσει ό,τι έχει δει. «Είναι δέκα χιλιάδες κτίρια. Αν οδηγούσες όλη μέρα, δεν θα μπορούσες να δεις 10.000 κτίρια. Ανεβαίνεις στο λόφο και κοιτάς για χιλιόμετρα και δεν υπάρχει τίποτα. Μοιάζει με τη Χιροσίμα ή με κάποιο τέτοιο φρικτό πράγμα. Είναι μια ολόκληρη πόλη που αφανίστηκε. Το Pacific Palisades, δεν υπάρχει, και πιθανότατα δεν θα υπάρχει για τα επόμενα πέντε, έξι χρόνια», συνέχισε ο Λένο. «Δεν ξέρω πώς θα ξαναχτιστούν όλα αυτά. Είναι 160 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν υπάρχει ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο που να έχει τόσα χρήματα. Τα προβλήματα θα είναι ανυπέρβλητα. Αλλά θα τα καταφέρουμε».

Κίνδυνος για νέα μέτωπα

Το εφιαλτικό σκηνικό που περιγράφει ο Λένο δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, στο Λος Άντζελες αναμένονται ισχυροί άνεμοι και ξηρασία, με τη μετεωρολογική υπηρεσία να εκδίδει προειδοποίηση «κόκκινης σημαίας» αφού πρόκειται για συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Αυτό το καιρικό μοτίβο, αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι το Σαββατοκύριακο, κάνοντας το έργο των πυροσβεστών πιο δύσκολο, καθώς δεν έχουν καταφέρει ακόμα να θέσουν υπό έλεγχο τα δύο κύρια μέτωπα της πυρκαγιάς σε Palisades και Eaton (υπάρχει ένα τρίτο, αυτό του Hurst, το οποίο έχει τεθεί υπό έλεγχο).

Το πλέον εφιαλτικό σενάριο για την εποχή, θέλει τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, ελικόπτερα και αεροπλάνα που «βομβαρδίζουν» τις φλεγόμενες περιοχές με νερό και επιβραδυντικό υγρό να καθηλώνονται στο έδαφος λόγω των ισχυρών ανέμων. Οι εκπρόσωπος των πυροσβεστικών δυνάμεων της Καλιφόρνια, Τζέρι Μαγκάνα, εξήγησε ότι «συνήθως, με ριπές ανέμου πάνω από 30 χιλιόμετρα την ώρα, περιορίζονται (οι πτήσεις), ενώ με οτιδήποτε πάνω από 65 χιλιόμετρα την ώρα, οι πτήσεις σταματούν». Τις επόμενες ώρες, οι άνεμοι στην περιοχή αναμένεται να ξεπεράσουν τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, με τις πυροσβεστικές υπηρεσίες να εξηγούν ότι καθηλώνουν τα εναέρια μέσα, όχι μόνο για την ασφάλεια των πληρωμάτων τους, αλλά και επειδή με τόσο ισχυρούς ανέμους, η αποτελεσματικότητα των ρίψεων είναι μηδαμινή.

Το να τεθούν εκτός μάχης τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα σε αυτό το χρονικό σημείο μοιάζει εφιαλτικό, ιδιαίτερα εάν σκεφτεί κανείς τις διαστάσεις που έχει λάβει η πυρκαγιά, με τα εναέρια μέσα να βοηθούν στην κατάσβεση. Μόνο τα 8 C-130 που έχει διαθέσει ο αμερικανικός στρατός, για παράδειγμα, το περασμένο Σαββατοκύριακο έριξαν περισσότερα από 60.000 λίτρα επιβραδυντικού υγρού.

Καθώς περισσότεροι από 180.000 κάτοικοι της Καλιφόρνια βρίσκονται υπό εντολή εκκένωσης, οι αρχές της Καλιφόρνια δεν μπορούν να δώσουν σαφή απάντηση ως προς το πότε θα επιστρέψουν, αφού η πυρκαγιά συνεχίζει να κατακαίει τα πάντα στον διάβα της. Μόλις 5 χρόνια πριν, χρειάστηκαν 109 μέρες για να σβήσει η φωτιά North Complex που κατέκαψε 319.000 στρέμματα, ενώ 89 μέρες χρειάστηκαν για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά August Complex, επίσης του 2020, που έκαψε περισσότερα από 1 εκατομμύριο στρέμματα.

«Έξι μήνες για να καθαριστούν τα συντρίμμια»

Στο μεταξύ, τα 3 μέτωπα της επόμενης μέρας για τις καταστροφικές φωτιές της Καλιφόρνια, έχουν ήδη «φουντώσει». Το πρώτο, το πολιτικό, με τον Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί τον κυβερνήτη της πολιτείας, Γκάβιν Νιούσομ (ο οποίος βρίσκεται εν μέσω θύελλας αντιδράσεων, μετά και από βίντεο που τον έδειχνε να υποκρίνεται πως μιλά στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο Μπάιντεν για να αποφύγει μια πυρόπληκτη) για την ελλιπή προετοιμασία και διαχείριση. Ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί την περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Στο δεύτερο μέτωπο, η έρευνα για το πώς ξεκίνησαν οι πυρκαγιές φαίνεται πως θα διαρκέσει αρκετά. Από τη μία είναι οι καταγγελίες για εμπρηστές που ερευνούν οι δικαστικές αρχές και από την άλλη, οι πρώτες αγωγές που κατατέθηκαν από πυρόπληκτους εναντίον εταιρειών ηλεκτροδότησης, όπως της Edison, η οποία ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά ότι από δικά της καλώδια ξεκίνησε οποιαδήποτε φωτιά.

Στο τρίτο μέτωπο, καθώς οι ζημιές ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια, πολλοί αναρωτιούνται πώς θα καλυφθούν αυτές. Όχι μόνο μετά με τις ακυρώσεις συμβολαίων που έκαναν πρόσφατα οι ασφαλιστικές, αλλά και λόγω των φόβων ότι θα ακολουθήσει των πυρκαγιών ένα κύμα πτωχεύσεων ασφαλιστικών εταιρειών. Επιπλέον, ένα ερώτημα είναι το πώς θα ξαναχτιστούν τα σπίτια σε περιοχές, όπως η παραλία του Μαλιμπού, όπως με νόμο που έχει ψηφιστεί απαγορεύεται οποιαδήποτε οικοδομική εργασία.

Ακόμα όμως και το καθάρισμα της περιοχής που έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο μοιάζει πολύ δύσκολο. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να καλύψει το πλήρες κόστος της απομάκρυνσης των συντριμμιών των πυρκαγιών στη Νότια Καλιφόρνια για 180 ημέρες, αλλά ο διοικητής της, αναγνωρίζει ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν και πέραν αυτού του χρονικού πλαισίου. «Θα χρειαστούν περισσότεροι από έξι μήνες για να απομακρυνθούν αυτά τα συντρίμμια», δήλωσε ο Ντιν Κρίσγουελ, αφού η απομάκρυνση των συντριμμιών των πυρκαγιών που αφορούν σπίτια στην Καλιφόρνια είναι μια περίπλοκη διαδικασία που ξεκινά με εργολάβους που έχουν προσληφθεί από την κυβέρνηση να φτυαρίζουν και να πετούν τα επικίνδυνα απόβλητα. Για να αντιμετωπιστούν οι τοξίνες που μπορεί να έχουν διαρρεύσει στο έδαφος, πρέπει συνήθως να αφαιρεθούν τα θεμέλια του σπιτιού, μαζί με χώμα.

Τα επικίνδυνα απόβλητα μεταφέρονται με φορτηγό σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση επεξεργασίας. Τα απόβλητα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να καταστούν ασφαλή μεταφέρονται σε έναν από τους δύο αγροτικούς χώρους υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων στην Καλιφόρνια για διάθεση.

Διαβάστε ακόμη