«Ρεύμα και φυσικό αέριο θα έχουμε, το πρόβλημα είναι σε ποιες τιμές θα το έχουμε». Αυτό είναι το νόημα των εξομολογήσεων κορυφαίων παραγόντων του ΥΠΕΝ αλλά και των αντίστοιχων εκτιμήσεων του ΥΠΟΙΚ μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου αλλά και τις επί μέρους συσκέψεις που γίνονται στα Υπουργεία για την ενεργειακή κρίση ελέω Ουκρανίας.
Το χείριστο σενάριο βασίζεται στην απειλή Μεντβέντεφ ότι «οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν 2.000 ευρώ για 1000 κυβικά αερίου!».
Αυτό πρακτικά σημαίνει τιμές αερίου στα 175-185 ευρώ / MWh, πολύ πάνω από τα επίπεδα του Δεκεμβρίου γεγονός που για την Ελλάδα σηματοδοτεί τιμές στα 370 ευρώ το ρεύμα στην χονδρική από 190 ευρώ που είναι τώρα.
«Ενας πόλεμος στην Ουκρανία, θα εκτινάξει τις τιμές από τα 80 ευρώ / MWh ίσως στα 150 ευρώ. Ο μέσος όρος για ολόκληρη τη χρονιά θα είναι σίγουρα πάνω από τα 70 ευρώ» μας λέει έλληνας αξιωματούχος της Κομισιόν, που παρακολουθεί στενά το φλέγον ζήτημα και συνεχίζει τις δυσοίωνες προβλέψεις: «παράλληλα θα εκτιναχθούν οι τιμές πετρελαίου, μια διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει. Θα δούμε το αργό στα 100 δολάρια, ενώ η Capital Economics προβλέπει ακόμη και 140 δολάρια το βαρέλι».
Κορυφαίο στέλεχος της ΡΑΕ παρατηρεί εδώ: «η εκτίναξη των τιμών πετρελαίου θα διαλύσει σύντομα και την αγορά ηλεκτρισμού. Θα απογειώσει τα κόστη λειτουργίας για τις μονάδες ηλεκτρισμού που θα γυρίσουν από φυσικό αέριο, σε ντίζελ. Τότε θα στραφούμε εντελώς στο LNG, ενώ θα τεθούν σε λειτουργία πέντε μονάδες φυσικού αερίου με εναλλακτικό καύσιμο, δηλαδή με πετρέλαιο».
Φυσικό αέριο: Τo σχέδιο της Ελλάδας αν ο Πούτιν μας «κλείσει τις κάνουλες»
Ευτυχώς πάντως οι καταναλώσεις αυτή την εποχή είναι χαμηλές. Το ηλεκτρικό φορτίο κυμαίνονταν γύρω στα 6.800 ΜW έναντι 9.000 MW τον Ιανουάριο.
Λειτουργούν μόνο 6 μονάδες με φυσικό αέριο και αυτές στην μισή τους ισχύ, 2 από τις 6 λιγνιτικές και 1.200 MW από ΑΠΕ. Τα υδροηλεκτρικά λόγω βροχών και χιονοπτώσεων, φτάνουν τα 2.400 MW, μια πολύ καλή επίδοση σε σχέση με τα παραδοσιακά υψηλά του Μαΐου, ύψους 2.800 – 2.900 MW. Επίσης, καμία λιγνιτική μονάδα δεν έχει δηλώσει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα διαρκείας, πλην του Αγ.Δημητρίου 5.
Υπάρχουν αυτή την εποχή και σημαντικά υψηλές εισαγωγές, που σε περίπτωση μεγάλης κρίσης δεν θα σημειώνονταν.
Στο σημαντικό θέμα εισαγωγών LNG, σε πληρότητα η Ρεβυθούσα πιάνει 225.000 κυβικά μέτρα.
Το Φεβρουάριο, τα 8 πλοία που ξεφόρτωσαν έδωσαν 340.000 κυβικά μέτρα. Δύο από αυτά τα φορτία, της ΔΕΗ και της Elpedison, ήρθαν πολύ πρόσφατα. Για το Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 5 φορτία που θα δώσουν 300.000 κυβικά, τα 2 από τη Mytilineos, άλλα 2 από την Elpedison και ένα από τη ΔΕΠΑ.
«Ένα τελευταίο αλλά όχι έσχατο θέμα στην ενεργειακή ασφάλεια είναι η ταχύτητα αναπλήρωσης της δεξαμενής της Ρεβυθούσας και η αναπλήρωση του πετρελαίου όπου τα αποθέματα πετρελαίου των μονάδων φυσικού αερίου επαρκούν για 10 ημέρες. Στο μεν «Λαύριο -4» της ΔΕΗ η πρόσβαση ανεφοδιασμού είναι εύκολη αλλά στην άλλη μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή, όπως στις μονάδες της Elpedison στην Θίσβη Βοιωτίας είναι δύσκολη αφού είναι μακριά από λιμενικές εγκαταστάσεις» μας λέει το στέλεχος της ΡΑΕ.