Μειώσεις έως 43% και αυξήσεις έως 8% στα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος για το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, σύμφωνα με τα δεδομένα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής.

Οι τιμές διαμορφώνονται από 15,833 έως 19,95 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ από τα 16 προϊόντα που διατίθενται στην αγορά τα έξι είναι μειωμένα σε σχέση με τον Αύγουστο (μεταξύ αυτών και το τιμολόγιο της ΔΕΗ μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα), έξι παρέμειναν σταθερά και τέσσερα αυξήθηκαν.

Η διακύμανση των τιμών αντικατοπτρίζει την σχετική αποκλιμάκωση της χρηματιστηριακής τιμής του ρεύματος τον Αύγουστο στα 129,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 135,54 τον Ιούλιο.

Έως αύριο αναμένονται οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων το Σεπτέμβριο, η οποία αναμένεται να κυμανθεί κοντά στο 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα.

Τα τιμολόγια δεν ενσωματώνουν την επιδότηση τιμολογίων που ακόμη και χαμηλότερη να είναι του προηγούμενου μήνα, δεν θα επιβαρυνθούν τα περισσότερα ελληνικά νοικοκυριά με πάνω από 15 λεπτά. Υπενθυμίζεται ότι για τον Αύγουστο η επιδότηση ήταν στα 1,6 λεπτά/KWh και στα 5 λεπτά για το κοινωνικό τιμολόγιο.

Σημειώνεται ότι χθες η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τροποποιεί το ανώτατο όριο του μαθηματικού τύπου που ορίζει το εύρος εντός του οποίου δεν ενεργοποιείται ο μηχανισμός διακύμανσης για τα πράσινα τιμολόγια. Στο πλαίσιο αυτό το ανώτατο όριο αναπροσαρμόζεται στα 0,125 ευρώ/KWh ενώ το κάτω όριο παραμένει στα 0,85 ευρώ/KWh.

Οι πόροι για τις επιδοτήσεις έχουν εξασφαλιστεί από την έκτακτη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών από φυσικό αέριο για τρεις μήνες.

«Ο σκοπός είναι να είμαστε λίγο κάτω από τα 15 λεπτά, περιμένουμε να δούμε βέβαια και τις τελικές δηλώσεις των παρόχων. Τα τιμολόγια θα είναι στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, έτσι ώστε να κρατηθούν και οι τιμές σταθερές», υπογράμμισε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι για σήμερα Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου η χονδρεμπορική  τιμή εκτινάσσεται στα 215,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι η τρίτη υψηλότερη μετά την Ουγγαρία με 221,79 λεπτά και τις Ρουμανία και Βουλγαρία με άνω από 231 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διαβάστε ακόμη: