Την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στο Ισραήλ με επόμενο σταθμό την Ιορδανία και οι IDF σφίγγουν τη θηλειά στη Λωρίδα της Γάζας, διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον, τον ΟΗΕ, τη Μέση Ανατολή και αλλού μελετούν τις επιλογές για την «επόμενη ημέρα» στον Παλαιστινιακό θύλακο εφόσον ηττηθεί η Χαμάς.

Οι προκλήσεις τόσο σε διπλωματικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο είναι τεράστιες για το μεταπολεμικό σκηνικό στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώνει σε ανάλυσή του το Reuters.

Τα σενάρια για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας

Οι διαβουλεύσεις περιλαμβάνουν την ανάπτυξη μετά τη λήξη του πολέμου πολυεθνικής δύναμης στη Λωρίδα της Γάζας, μια μεταβατική παλαιστινιακή κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή πολιτικών της Χαμάς, προσωρινές διευθετήσεις για τη διακυβέρνηση και την ασφάλεια του θυλάκου, που μπορεί να περιλαμβάνουν έναν αριθμό άλλων χωρών της περιοχής, αλλά και διεθνείς υπηρεσίες, όπως εξήγησε προ ημερών και ο Άντονι Μπλίνκεν σε επιτροπή της Γερουσίας.

Η όλη διαδικασία βρίσκεται ακόμη στο άτυπο «στάδιο της διατύπωσης ιδεών», όπως είπε αμερικανική πηγή στο πρακτορείο. Ενώ τα βασικά ερωτήματα περιλαμβάνουν κατά πόσον το Ισραήλ θα καταφέρει να υλοποιήσει το διακηρυγμένο στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς και αν οι ΗΠΑ, οι δυτικοί σύμμαχοί τους και αραβικές κυβερνήσεις θα ήταν διατεθειμένες να αναπτύξουν στρατιωτικό προσωπικό στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι «δεν υπάρχουν σχέδια ή προθέσεις» να αναπτυχθούν αμερικανικές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε ακόμη: