Η πανδημία του κορονοϊού ήρθε για να αλλάξει σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών, να αποτελέσει τον βασικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας και παράλληλα να αναδείξει ή/και να αλλάξει δεδομένα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ορόσημα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν την πανδημία του κορονοϊού, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444εκατ €, 68 εκατ.€ το 2017, 176 εκατ.€ το 2018 και περίπου 200εκατ. € το 2019.

Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την Ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δις.€.

Η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια ευρώ και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ. €, ενώ ο στόχος για το 2022 είναι πάνω από 1,4 δισ.€.

Ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Οι προοπτικές της οικονομίας διαμοιρασμού στους δημοφιλείς θερινούς προορισμούς της χώρας μας, αλλά, και η «ευκαιρία» ένταξης στον τουριστικό χάρτη νέων προορισμών που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας είναι οι καλύτερες πανευρωπαϊκά.

Αισιόδοξο «μήνυμα» αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με την AirDNA, οι κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως 1η Μαρτίου για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος καταγράφουν αύξηση κατά 232% σε σχέση με τη περσινή χρονιά.

Παράλληλα, αύξηση κρατήσεων καταγράφεται στη Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα κατά 302%, στην Αθήνα κατά 248%, στις Κυκλάδες κατά 233% , στα Ιόνια Νησιά κατά 230% και στη Πελοπόννησο κατά 135%.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι αύξηση καταγράφουν και οι τιμές ανά διανυκτέρευση σε σχέση με το 2021.

Συγκεκριμένα, στις Σποράδες κατά 26%, στη Πελοπόννησο κατά 19%, ενώ στην Αθήνα η ετήσια αύξησης άγγιξε το 12%.

Τα άνωθεν δεδομένα είναι άκρως εντυπωσιακά και αναδεικνύουν εμπράκτως τη δυναμική και τη συμμετοχή της οικονομίας διαμοιρασμού στο νέο μοντέλο του τουρισμού που αναδεικνύεται.

Αποτελεί ευκαιρία για τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας να ενταχθούν δυναμικά στο τουριστικό χάρτη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στο νέο μοντέλο τουρισμού.

Η Αχαΐα, η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία, αποτελούν προορισμούς που διαθέτουν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, φυσική ομορφιά και γεωγραφική ποικιλομορφία. Χαρακτηριστικά που σε συνάρτηση με το καλό οδικό δίκτυο, δεν «επιτρέπουν» να μην αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν που αναμένουμε επιπλέον αύξηση των road trips.

Το μοντέλο του τουρισμό αλλάζει, και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

Αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται και ήδη διανύουμε.

Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχόμενα να αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνετε και παράλληλα να αποτελεί «ευκαιρία» τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τι είναι η οικονομία διαμοιρασμού

Η “οικονομία διαμοιρασμού” (Sharing Εconomy) είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται ευρέως τα τελευταία χρόνια για να περιγράψει την εμπορική δραστηριότητα μέσω διαδικτυακών πλατφόρμων όπου τρίτα μέρη (συνήθως από καταναλωτές σε καταναλωτές) συναλλάσσονται μεταξύ τους, παρέχοντας πρόσβαση σε διαθέσιμους πόρους ή σε πόρους που δεν χρησιμοποιούν επαρκώς (π.χ. χρόνο, δεξιότητες, άδεια δωμάτια, μη χρησιμοποιούμενα αυτοκίνητα, κτλ. ) με οικονομικά κυρίως κίνητρα.To μέγεθος της οικονομίας αυτής έχει γιγαντωθεί εκθετικά τα τελευταία χρόνια, από 15 δισεκατομμύρια το 2014 να εκτιμάται σε 335 (!)δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως το έτος 2025 (PWC, 2017).

Βασική αρχή της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ότι χρησιμοποιείται από τρίτους (είτε ιδιώτες ή επιχειρήσεις) σε τρίτους, βασιζόμενη στην από κοινού χρήση, ενοικίαση ή ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών (συνήθως έναντι χρηματικού αντιτίμου), χωρίς να εκχωρείται η ιδιοκτησία των αγαθών αυτών στους χρήστες. Οι συναλλαγές αυτές γίνονται σχεδόν αποκλειστικά μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, και συχνά χωρίς να χρειάζεται ενδιάμεσος για τη χρήση των αγαθών και υπηρεσιών αυτών, μειώνοντας τα κόστη συναλλαγής ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη και επιτρέποντας στους ιδιώτες καταναλωτές να βελτιστοποιήσουν τα οφέλη από τους πόρους που διαθέτουν.